Damascus - Japoński, 32-warstwowy nóż uniwersalny, 12 cm, Kasumi

389
Produkt dostępny
wysyłka 2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Japonia jest jednym z tych krajów, w których rodzinne firmy działające od wielu pokoleń to nic niezwykłego. Dla marki Kasumi pracuje 25 i 26 generacja kowali – mistrzów tradycyjnego, japońskiego rzemiosła. Trudno wręcz wyobrazić sobie, jaką wiedzę posiadają tacy fachowcy.

Japońska marka Kasumi zasłynęła z linii 32-warstwowych, ręcznie kutych noży z serii Damascus. Linia tych wyśmienicie ostrych noży powstaje ze stali VG-10, z obróbki której słynna jest marka Kasumi. Ręczny proces wytapiania, kucia i hartowania ostrzy ze stali VG-10 to swoista wizytówka Kasumi, która należy do firmy Sumikama.

Trudno podejrzewać, że raptem 32-warstwowy damasceński nóż ze stosunkowo popularnej w Japonii stali VG-10 może mieć tak wyśmienitą ostrość, która zaskakuje nawet specjalistów od lat mających do czynienia z najwyższej klasy japońskimi nożami.

Noże Kasumi Damascus, które mają twardość na poziomie 60 stopni HRC w skali Rockwella, potrafią przy ostrzeniu ich na dobrych ostrzałkach syntetycznych zachować ostrość nawet i przez 10-12 tygodni, co jest ewenementem w przypadku tak rozsądnie wycenionych noży.

Klasyczny nóż uniwersalny o długości 12 centymetrów ma wyrazisty, damasceński dziwer, który idealnie współgra z wygodną rękojeścią z laminowanego drewna wzmacnianego stalą. Uchwyt jest perfekcyjnie wyważony i tak wygodny, że nawet profesjonalista, który używa noża Kasumi Damascus przez kilka godzin dziennie, nie będzie czuł zmęczenia.

Te noże są niezwykle subtelne w stylistyce, ale wytrzymałe, jak mało które. Nie zawiodą przez całe lata.

Obejrzyj film o prawdziwych wołach roboczych, nożach Kasumi Damascus, które nie boją się trudnych wyzwań, a przy tym są eleganckie i bardzo stylowe.

Nóż uniwersalny Kasumi Damascus
kuty jest przez 25 pokolenie kowali

 

  • wielowarstwowe noże kute ręcznie przez 25 pokolenie mistrzów rzemiosła
  • ostrze tworzą 32 warstwy stali wysokowęglowej VG-10
  • twardość stali - 60 stopni HRC w skali Rockwella
  • wygodny uchwyt z laminowanego drewna wzmacnianego stalą
  • ostrość - wyśmienita

Obejrzyj film o nożach
Kasumi Damascus i przekonaj się,
jak wyglądają świetne japońskie ostrza

  • Kasumi Damascus to noże, po które z wielką fascynacją sięgają i zawodowcy i ci wszyscy, którzy chcą mieć japoński, niezawodny, perfekcyjnie ostry nóż, a nie ozdobną zabawkę.
  • 8 wieków tradycji i wiedzy kowali z kuźni Kasumi robi swoje. Noże Kasumi Damascus to potężne woły robocze. Nie boją się żadnych wyzwań. Stal VG-10 i jej wyśmienita ostrość będą Cię fascynowały przez długie lata.

Przeznaczenie noża uniwersalnego
Kasumi Damascus

NÓŻ DO KROJENIA
NIEWIELKICH WARZYW
I OWOCÓW

NÓŻ DO OBIERANIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO DEKORACYJNEGO
KROJENIA I FOOD DESIGNU

NÓŻ DO KROJENIA
SERA, POMIDORÓW
I WĘDLIN

NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ

CO ZYSKASZ, UŻYWAJĄC DAMASCEŃSKIEGO NOŻA UNIWERSALNEGO MARKI KASUMI

  • Z racji niedługiego, wygodnego ostrza uniwersalny nóż z linii Damascus, japońskiej marki Kasumi, idealnie sprawdzi się w charakterze bardzo poręcznego noża krojącego niewielkie warzywa, owoce, wędliny, czy małe kawałki mięs oraz serów.
  • Kochający grzyby, zupy i sosy grzybowe docenią jego pomoc przy oczyszczaniu kapeluszy przed duszeniem, czy zapiekaniem.
  • Osoby o dużych dłoniach chętnie używają krótkiego noża uniwersalnego do obierania ze skórki warzyw i owoców.

Materiał

  • ostrze - 32 warstwy ręcznie kutej stali VG-10
  • rękojeść - odporne na wilgoć laminowane drewno

Wymiary

  • długość ostrza - 12 cm

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

32 warstwy stali VG-10
noży Kasumi
czyli gratka dla gotujących

DOSKONAŁE NOŻE W PRZYSTĘPNEJ CENIE

  • Japońska marka Kasumi znana jest z tego, że jej nożami nie powstydziłby się kroić nawet najlepszy mistrz kuchni.
  • Klingi damasceńskich, dwustronnie ostrzonych, 32-warstwowych noży z serii Damascus kute są przez 25 i 26 generację kowali. To mistrzowie tradycyjnego rzemiosła, którzy sprawnie połączyli ze starożytną wiedzą tajniki nowoczesnej metalurgii.
  • Noże Kasumi powstają w legendarnym mieście Seki – to Mekka doskonałych ostrzy i wielu wieków przekazywanej z pokolenia na pokolenie tradycji kowalskiej.
  • Bardzo sporadycznie zdarza się, by japońskie noże zyskały sobie prestiżową nagrodę za design. Linia noży Kasumi Damascus została aż 2 razy uhonorowana nagrodą Design Plus.

  • noże Kasumi są zupełnie niepospolite, doskonale ostre i niezwykle precyzyjne
  • dwustronnie ostrzony nóż powstał z 32 warstw stali VG-10, której jakość została przez mistrzów kowalstwa udoskonalona tak, że noże stały się legendarne wśród zawodowców
  • niezwykłe jest, że noże z, generalnie dość szybko tracącej ostrość stali VG-10, potrafią, w przypadku serii Damascus marki Kasumi, zachować swoje właściwości przez minimum 10-12 tygodni
  • dzieje się tak, między innymi, za sprawą schodkowego formowania stali, która na całej długości ostrza ma identyczną grubość
  • wszystkie 32 warstwy zostały połączone ze sobą pod kątem 15 stopni, co formuje ostrze w idealne, gotyckie, ścięte V, dzięki któremu można kroić nadzwyczaj cienkie plastry, nawet o grubości 1/3 mm
  • noże Kasumi Damascus osiągają twardość na poziomie 60 stopni HRC w skali Rockwella, ale kroją i zachowują ostrość tak długo, jakby były przynajmniej o 2-3 stopnie twardsze

  • kolejną charakterystyczną cechą 32-warstwowych noży Kasumi jest nadzwyczajna dbałość o to, by noże były proporcjonalne i jednocześnie doskonale wyważone
  • jak pokazują doświadczenia zawodowych kucharzy, nóż pozwala niezwykle długo kroić bez zmęczenia dłoni i nadgarstka
  • rękojeść noży powstała z laminowanego, wzmacnianego drewna, które jest odporne na wilgoć, kwasy i zasady
  • dwa stalowe kołki stabilizują rękojeść
  • tej rękojeści, która pomyślana jest z myślą o zawodowcach, którzy muszą trzymać nóż wiele godzin, nie grozi rozszczepienie się, czy zeschnięcie, nawet w trudnych warunkach profesjonalnej kuchni
  • doskonałe noże Damascus powstają w bardzo rygorystycznym, ściśle kontrolowanym procesie produkcji, stąd trudno się dziwić, że ich ilość jest stosunkowo nieduża; zdarza się, że na noże Kasumi trzeba nieco poczekać

Specjalista radzi,
jak ostrzyć noże
Kasumi Damascus

WCIĄGAJĄCE OSTRZENIE

  • 32-warstwowe, damasceńskie noże Kasumi można ostrzyć zarówno na moczonych w wodzie przez 7-10 minut kamieniach ceramicznych, jak i najwyższej jakości kamieniach syntetycznych, które tylko zwilża się w czasie ostrzenia.
  • Samo ostrzenie jest proste, przeczytasz o nim w artykule naszego fachowca. Warto jednak pamiętać, że doskonale zahartowana stal noży marki Kasumi pozwala naostrzyć się do niemal ekstremalnego poziomu. Stąd – uważaj na palce!

Specjalista sugeruje,
jak używać noża uniwersalnego
Kasumi Damascus

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

ROZPIESZCZAJ SWOJE NOŻE KASUMI

  • noże Kasumi powinny być regularnie ostrzone na kamieniach o gradacji 1000 i 3000, a polerowane na gradacji 5000 lub 8000 (kamienie dobrał nasz specjalista, patrz poniżej)
  • tępe ostrza naprawiaj na gradacji 240-250 punktów
  • noże szlifuj na kamieniach w proporcjach 50/50 lub 70/30 (na 7 ruchów z jednej strony przypadają 3 z drugiej)
  • używaj drewnianych desek np. z drewna hinoki, teaku, bambusa, dębu
  • noże przechowuj na listwach bądź pulpitach magnetycznych
  • nożami Kasumi nie krój mięsa z kością i mrożonek
  • damasceńskie noże myj zawsze ręcznie

Produkty pasujące do
noża uniwersalnego
z linii Kasumi Damascus