Wyobraź sobie, że wielki, pneumatyczny młot spada z iście piekielną siłą 300 ton na ostrze noża, które wychodzi z tego bez szwanku. Jak doskonała musi być stal, z której ręcznie wykuto taki nóż! Okazuje się, że dla 25 i 26 generacji kowali z kuźni Kasumi nie ma rzeczy niemożliwych. Przykładem są wyśmienicie ostre noże z serii H.M., których klingi znaczone są wgłębieniami powstałymi po uderzeniach kowalskiego młota.
Wysokowęglowa stal VG-10, z której słynie Kasumi, tworzy ostrza będące obiektem pożądania kucharzy o międzynarodowej sławie. Te pozornie skromne noże potrafią zachować ostrość przez, minimum, 10-12 tygodni nawet wtedy, gdy używa się ich kilka godzin dziennie. Musisz tylko pamiętać, by noże H.M. ostrzyć na wysokiej jakości kamieniach i kroić nimi na japońskich deskach syntetycznych Asahi lub Hasegawa.
Seria H.M. Kasumi ma rękojeść z żywicy poliacetalowej, która nie wyśliźnie się z wilgotnej dłoni, a przy tym jest odporna na wilgoć, czy kwasy.
Nasz ekspert poleca noże Nakiri z serii H.M. profesjonalistom i pasjonatom gotowania, którzy szukają niezwykle funkcjonalnego ostrza na całe dekady.
Obejrzyj film o nożach Kasumi H.M. i ich młotkowanych ostrzach, które wyglądają tak, jakby je pokrywały krople rosy. Film znajdziesz poniżej.
NÓŻ DO SIEKANIA I
SZATKOWANIA WARZYW
I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
NÓŻ DO SZATKOWANIA
TWARDYCH, DUŻYCH WARZYW
NÓŻ DO KROJENIA
EGZOTYCZNYCH OWOCÓW
I CYTRUSÓW
NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
NA GULASZE, CZY
POTRAWY ORIENTALNE
Poniżej:
- jak dbać o japońskie noże Kasumi
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży H.M.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE
Nasz ekspert dobrze gada, bo:
- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie
KASUMI
Sumikama Cutlery MFG. CO. LTD.
383-1 Hidase
501-3911 Seki, Gifu Prefecture
Japonia
http://sumikama.co.jp/
info@sumikama.co.jp
TOMGAST TOMGAST Sp. z o.o.
Beskidzka 123/125
91-610 Łódź
Tel.: +48 42 674 85 87
tomgast@tomgast.pl
https://tomgast.pl/
Japońskie noże słyną z wyjątkowej ostrości i precyzji, co czyni je cennym narzędziem w kuchni. Jednakże, niewłaściwe użytkowanie lub brak ostrożności może prowadzić do poważnych obrażeń. W dołączonym dokumencie .pdf możesz zapoznać się z podstawowymi zasadami użytkowania japońskich noży - znajdziesz tu prostą instrukcję obsługi. Pamiętaj, że naszą autorską, bardzo szczegółową instrukcję obsługi otrzymasz zaraz po wysłaniu do Ciebie zamówionego w naszym sklepie noża. Zawiera szereg dodatkowych podpowiedzi, poradników rozwijających wiedzę zawartą w dołączonym w tej sekcji pliku pdf.
Dokument PDF, który możesz pobrać został sporządzony w celu spełnienia wymogów dyrektywy GPSR (General Product Safety Regulation) i ma na celu informowanie Klientów sklepu internetowego PrestiżowaKuchnia.pl o potencjalnych zagrożeniach związanych z użytkowaniem japońskich noży kuchennych. Celem tego dokumentu jest zapewnienie bezpieczeństwa użytkownikom poprzez jasne i zrozumiałe przedstawienie zagrożeń oraz sposobów ich minimalizacji.