Wyobraź sobie, że wielki, pneumatyczny młot spada z iście piekielną siłą 300 ton na ostrze noża, który wychodzi z tego bez szwanku. Jak doskonała musi być stal, z której ręcznie wykuto taki nóż! Okazuje się, że dla 25 i 26 generacji kowali, pracujących dla japońskiej marki Kasumi, nie ma rzeczy niemożliwych. Przykładem są wyśmienicie ostre noże z serii H.M. – młotkowane, czyli zdobione wgłębieniami powstałymi po uderzeniach kowalskiego młota.
Wysokowęglowa stal VG-10, z której kucia i hartowania słynie kuźnia Kasumi, tworzy ostrza, które stały się obiektem pożądania wielu wykwalifikowanych kucharzy o międzynarodowej sławie. Te pozornie skromne noże potrafią zachować ostrość przez, minimum, 10-12 tygodni, nawet wtedy, gdy używa się ich kilka godzin dziennie.
Musisz tylko wiedzieć, że do ostrzenia tych wyjątkowych noży posłużą Ci kamienie ceramiczne, lub wiele trwalsze kamienie syntetyczne. Pamiętaj również, by kroić na deskach z dobrze wysezonowanego drewna, czy specjalnych, japońskich deskach syntetycznych.
Dodatkowy atut noży H.M. Kasumi to pozwalająca na bardzo pewny chwyt rękojeść z żywicy poliacetalowej, która nie wyśliźnie się z wilgotnej dłoni. A przy tym jest odporna na wilgoć, czy kwasy.
Nasz specjalista poleca te noże zarówno profesjonalistom, jak i pasjonatom gotowania, którzy szukają i pięknego i niezwykle funkcjonalnego ostrza na całe lata.
Długi nóż jest idealny do plasterkowania szynki i wędlin. Przyda się do porcjowania pieczeni.
Obejrzyj film o niepowtarzalnych nożach Kasumi H.M. i ich młotkowanych ostrzach, które wyglądają tak, jakby je pokrywały krople rosy. Film znajdziesz poniżej.
NÓŻ DO PORCJOWANIA
MIĘSA BEZ KOŚCI,
PIECZENI I WĘDLIN
NÓŻ DO FILETOWANIA
RÓŻNYCH TYPÓW MIĘS
NÓŻ DO FILETOWANIA
RÓZNYCH GATUNKÓW RYB
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Japońskie noże Kasumi H.M. możesz naostrzyć na każdym typie ostrzałek wodnych – kamieniach ceramicznych, które moczy się w wodzie przez 7-10 minut lub profesjonalnych kamieniach syntetycznych.
Proces ostrzenia młotkowanych noży H.M. jest niezwykle prosty i bardzo efektywny. Wystarczy kilka minut (6-7 na jeden nóż ostrzony na 2-3 gradacjach), a nóż będzie perfekcyjnie ostry. Więcej przeczytasz artykule naszego fachowca.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE