H.M. - Japoński, młotkowany nóż do pieczywa, 25 cm, Kasumi

909
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Wyobraź sobie, że wielki, pneumatyczny młot spada z iście piekielną siłą 300 ton na ostrze noża, który wychodzi z tego bez szwanku. Jak doskonała musi być stal, z której ręcznie wykuto taki nóż! Okazuje się, że dla 25 i 26 generacji kowali, pracujących dla japońskiej marki Kasumi, nie ma rzeczy niemożliwych. Przykładem są wyśmienicie ostre noże z serii H.M. – młotkowane, czyli zdobione wgłębieniami powstałymi po uderzeniach kowalskiego młota.

Wysokowęglowa stal VG-10,  z której kucia i hartowania słynie kuźnia Kasumi, tworzy ostrza, które stały się obiektem pożądania wielu wykwalifikowanych kucharzy o międzynarodowej sławie. Te pozornie skromne, ząbkowane noże do pieczywa potrafią zachować ostrość przez kilka lat nawet wtedy, gdy używa się ich kilka godzin dziennie. Pamiętaj tylko, by kroić na deskach z dobrze wysezonowanego drewna, czy specjalnych, japońskich deskach syntetycznych.

Dodatkowy atut noży H.M. Kasumi to pozwalająca na bardzo pewny chwyt rękojeść z żywicy poliacetalowej, która nie wyśliźnie się z wilgotnej dłoni. A przy tym jest odporna na wilgoć, czy kwasy.

Nasz specjalista poleca te noże zarówno profesjonalistom, jak i pasjonatom gotowania, którzy szukają i pięknego i niezwykle funkcjonalnego ostrza na całe lata.

Ząbkowany nóż przeznaczony jest do krojenia wszelkiego typu pieczywa. Posłuży Ci też do krojenia owoców cytrusowych i ananasów oraz porcjowania pieczeni.

Obejrzyj film o niepowtarzalnych nożach Kasumi H.M. i ich młotkowanych ostrzach, które wyglądają tak, jakby je pokrywały krople rosy. Film znajdziesz poniżej.

  • Jak niezwykle wytrzymała musi być stal VG-10, tworzona przez japońską kuźnię Kasumi, skoro kute z niej noże z kolekcji H.M. wytrzymują nacisk aż 300-tonowego młota?
  • Wyobraź sobie noże, które wykuła prawdziwa, dzika furia. Zahartowali je mistrzowie mający 8 wieków tradycji w swoich rodzinach. To najsłynniejsi kowale z japońskiego miasta Seki.
  • Daj się porwać krojeniu nożami Kasumi H.M., które zaskakują każdego, kto je chwyci w dłoń.

Kasumi H.M.
w skrócie

 

  • 25 i 26 pokolenie mistrzów rzemiosła kowalstwa kuje młotkowane noże H.M.
  • ostrze z ręcznie kutej stali wysokowęglowej VG-10
  • twardość stali - 60 stopni HRC w skali Rockwella
  • wygodny uchwyt z żywicy poliacetalowej
  • ostrość - wyśmienita (7/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • ostrze - ręcznie kuta, młotkowana stal VG-10
  • rękojeść - niewyślizgująca się z dłoni żywica poliacetalowa

Wymiary

  • długość ostrza - 25 cm

Do czego służy 25 cm długości
nóż do pieczywa z linii H.M.

NÓŻ DO PIECZYWA

NÓŻ DO PORCJOWANIA
PIECZENI

NÓŻ DO KROJENIA
EGZOTYCZNYCH OWOCÓW
I CYTRUSÓW

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Profesjonalna stal VG-10
i młotkowane ostrza
dla wymagających perfekcji

  • powstające w ręcznym procesie produkcji, wykonane z dbałością o najdrobniejsze szczegóły japońskie noże Kasumi H.M. są wyśmienicie ostre i na pewno posłużą przez całe dekady
  • kunszt 25 i 26 pokolenia mistrzów rzemiosła przejawia się tu nie tylko w dającej się doskonale naostrzyć stali, ale i w wykorzystaniu żywicy poliacetalowej, która tworzy niezwykle twarde, odporne na czynniki zewnętrzne, ergonomiczne rękojeści
  • tu nie znajdziesz niczego przypadkowego - każdy detal był przez lata obmyślany tak, by powstały noże dla bardzo wymagających

  • marka Kasumi to niekwestionowany specjalista w dziedzinie kucia noży ze stali VG-10 - można pokusić się o stwierdzenie, że niemal nie ma sobie równych w tej materii w całej Japonii
  • noże Kasumi z linii H.M. osiągają twardość na poziomie 60 stopni HRC w skali Rockwella, ale - co można zauważyć po krótkim użytkowaniu – noże sprawiają takie wrażenie, jakby były o 2-3 stopnie twardsze (co stanowi olbrzymią różnicę)
  • co nas nieodmiennie zachwyca w tej misternej linii noży, to niezwykła odporność stali VG-10, która nie uległa naciskom 300-tonowego młota - takie noże wytrzymają w kuchni niejedno

  • minimalny czas, który upłynie między ostrzeniem noży Kasumi H.M. wynosi około 10-12 tygodni
  • warto wiedzieć, że klasyczne młotkowanie polega na delikatnym, często ręcznym ostukiwaniu ostrza noża młotem kowalskim - w marce Kasumi młotkowanie przybrało zupełnie inną postać, wcześniej nikt nie był w stanie poddać stali VG-10 takim przeciążeniom
  • stal VG 10, wychodząca spod ręki mistrzów Kasumi bije na głowę stal VG-10 noży kutych w innych, nawet znanych japońskich kuźniach
  • opracowywany przez całe dekady proces hartowania tej stali jest wielką tajemnicą marki Kasumi

Specjalista podpowie,
jak dobrze używać
noża do pieczywa z serii Kasumi H.M.

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • doskonale ostre noże z linii H.M., japońskiej marki Kasumi, nie wymagają ostrzenia przez całe lata, minie nawet 7-8 lat, zanim pojawi się potrzeba naostrzenia klingi
  • japońskie noże ostrzy się na kamieniach ceramicznych lub syntetycznych z jednym wyjątkiem – właśnie ząbkowanego noża do pieczywa
  • tego typu noże można ostrzyć tylko i wyłącznie na dostosowanych do nich specjalnych ostrzałkach, np. marki Vulkanus
  • do krojenia używaj desek z wysezonowanego drewna lub syntetyczne japońskie deski, np., marki Asahi
  • wysokiej klasy noże przechowuj na listwach bądź pulpitach magnetycznych, nie korzystaj z bloków szczelinowych, które tępią ostrza przy nieuważnym wsuwaniu noża
  • nożami Kasumi H.M. nie krój mięsa z kością i mrożonek
  • pod żadnym pozorem nie używaj noża do podważania pokrywek słoików, czy otwierania puszek
  • japońskie, młotkowane noże Kasumi z linii H.M. myj zawsze ręcznie

Produkty, które pasują
do noża do pieczywa
z młotkowanej linii H.M. Kasumi