Wyobraź sobie, że wielki, pneumatyczny młot spada z iście piekielną siłą 300 ton na ostrze noża, który wychodzi z tego bez szwanku. Jak doskonała musi być stal, z której ręcznie wykuto taki nóż! Okazuje się, że dla 25 i 26 generacji kowali, pracujących dla japońskiej marki Kasumi, nie ma rzeczy niemożliwych. Przykładem są wyśmienicie ostre noże z serii H.M. – młotkowane, czyli zdobione wgłębieniami powstałymi po uderzeniach kowalskiego młota.
Wysokowęglowa stal VG-10, z której kucia i hartowania słynie kuźnia Kasumi, tworzy ostrza, które stały się obiektem pożądania wielu wykwalifikowanych kucharzy o międzynarodowej sławie. Te pozornie skromne, ząbkowane noże do pieczywa potrafią zachować ostrość przez kilka lat nawet wtedy, gdy używa się ich kilka godzin dziennie. Pamiętaj tylko, by kroić na deskach z dobrze wysezonowanego drewna, czy specjalnych, japońskich deskach syntetycznych.
Dodatkowy atut noży H.M. Kasumi to pozwalająca na bardzo pewny chwyt rękojeść z żywicy poliacetalowej, która nie wyśliźnie się z wilgotnej dłoni. A przy tym jest odporna na wilgoć, czy kwasy.
Nasz specjalista poleca te noże zarówno profesjonalistom, jak i pasjonatom gotowania, którzy szukają i pięknego i niezwykle funkcjonalnego ostrza na całe lata.
Ząbkowany nóż przeznaczony jest do krojenia wszelkiego typu pieczywa. Posłuży Ci też do krojenia owoców cytrusowych i ananasów oraz porcjowania pieczeni.
Obejrzyj film o niepowtarzalnych nożach Kasumi H.M. i ich młotkowanych ostrzach, które wyglądają tak, jakby je pokrywały krople rosy. Film znajdziesz poniżej.
NÓŻ DO PIECZYWA
NÓŻ DO PORCJOWANIA
PIECZENI
NÓŻ DO KROJENIA
EGZOTYCZNYCH OWOCÓW
I CYTRUSÓW
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE