Jak dobrać odpowiednią gradację, czyli ziarnistość ostrzałek do japońskich noży?

Ziarnistość kamieni do ostrzenia noży, gradacja ostrzałek do japońskich noży, czy grity określające ich szorstkość. Jak się w tym połapać? Co jest czym? Tak naprawdę nie ma powodu do stresu, bo ziarnistość, gradacje i grity to zamiennie stosowane pojęcia określające możliwości ścierne danego typu materiału, w naszym przypadku – kamieni do ostrzenia japońskich noży.

Dlaczego musisz wiedzieć, co oznacza dla Ciebie i Twoich noży gradacja 250, 1000, 3000 lub 8000 gritów? Dlaczego nie wystarczy Ci do doskonałego naostrzenia noża ziarnistość, np., 1000? Jakie są konsekwencje złego doboru ostrzałek do japońskich noży? O tym wszystkim mówi nasz filmowy poradnik.

Bez podstawowej, a jeszcze teoretycznej wiedzy na temat ostrzenia noży i tego, jak zachowuje się ostrze po „przejściu” ostrzałek o różnych gradacjach, samo ostrzenie noży w domu nie miałoby sensu albo byłoby przeprowadzane wbrew sztuce.

Nasz film pozwoli Ci oszczędzić pieniądze i mnóstwo stresu, który przyszłoby Ci przeżyć, gdybyś dobrał sobie kamienie wedle swojego uznania.

Dlatego – nim jeszcze zabierzesz się za ostrzenie, obejrzyj film, a dowiesz się, co uzyskasz dzięki zastosowaniu różnych gradacji ostrzałek – zarówno tych ceramicznych, jak i syntetycznych. Dowiesz się również, jak optymalnie dobrać ostrzałki do noży o konkretnej twardości stali – bo i o tym mówi nasz specjalista.