• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
Każda paczka jest ubezpieczona
Każda wysyłka gratis

Dark Blue - Żeliwny garnek do gotowania na parze + wkład, 5,2 l, Ø 26 cm, Staub

1849 Promocyjnie 1793
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 1 849 zł
Produkt dostępny
NA ZAMÓWIENIE, pytaj o termin dostawy
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Gwarantujemy, że kiedy poznasz doskonałe francuskie naczynia marki Staub, przekonasz się, jak wiele można wymagać od żeliwnych garnków. Te naczynia udowodnią, że wyrafinowany smak nie jest domeną jedynie luksusowych restauracji. Razem z garnkami Staub odnajdziesz go we własnej kuchni.

Garnek i wkład do gotowania na parze zwielokrotnią Twoje doznania smakowe i możliwość tworzenia zupełnie nowych, niezwykle zdrowych, dietetycznych potraw. Jeśli wyjmiesz wkład z żeliwnego garnka z serii Dark Blue, możesz gotować w nim, dusić, smażyć, piec i zapiekać. Ekskluzywny design naczyń klasy Premium pozwala również na serwowanie potraw - pięknie podane przysmaki, niczym kulinarne dzieła sztuki, trafią z kuchni prosto na zastawiony stół.

Żeliwne naczynia Dark Blue, marki Staub, poradzą sobie doskonale na każdym typie kuchenki wraz z indukcją, gdzie pokażą, jak sprawnie i szybko są w stanie gotować. To zasługa masywnego, jednolitego szkieletu wykonanego z najwyższej klasy żeliwa i ciężkich, doskonale przylegających do naczynia pokrywek.

W żeliwnych garnkach z powłoką nieprzywierającą, która przybrała formę scalonej z naczyniem gładkiej, niezwykle twardej glazury, każdą potrawę ugotujesz idealnie zdrowo. Wszelkie wartości odżywcze, witaminy i bogate aromaty zostaną w naczyniu, bo opracowane przy udziale najsłynniejszych kucharzy świata pokrywki nie wypuszczają pary wodnej z naczynia. Pokrywki mają specjalny system wypustek, które przyspieszają obieg pary w garnku i pozwalają nawilżać potrawę o 30% mocniej, niż klasyczne, gładkie pokrywki. Dlatego smaki z żeliwnych naczyń Staub porywają.

Naczynia Staub czarują niezwykle twardą, odporną na odpryśnięcia, czy uderzenia ekologiczną glazurą w kolorze eleganckiego granatu, która została kilkukrotnie nałożona na żeliwny garnek znaną od starożytności metodą majolika.

Masywne, ciężkie, wykonane z niezwykłą starannością naczynia Staub Dark Blue to garnki na całe życie. Posiadają 30-letnią gwarancję, więc możesz mieć pewność, że nigdy nie zawiodą.

 

Żeliwo Staub trzeba KONIECZNIE wygrzać. Jak to zrobić? Dowiesz się z naszych materiałów.

 

1849 Promocyjnie 1793

Zobacz, do czego
wykorzystasz
garnek z wkładem

GARNEK DO GOTOWANIA
POTRAW NA PARZE

GARNEK DO
WSZYSTKICH TYPÓW ZUP

GARNEK DO
PIECZENI

GARNEK DO GULASZU,
POTRAW JEDNOGARNKOWYCH

GARNEK DO
GOTOWANIA WARZYW

GARNEK DO
DUSZENIA POTRAW

GARNEK DO
BIGOSU I BOGRACZU

GARNEK DO
ZAPIEKANEK

GARNEK DO POTRAW
WEGETARIAŃSKICH I WEGAŃSKICH

GARNEK DO
PECZENIA CHLEBA

Obejrzyj filmy o żeliwnych
naczyniach Staub, które
są genialnie funkcjonalne

  • Tylko od Ciebie zależy, kiedy Twoje żeliwne naczynia Staub zyskają pełną funkcjonalność. I również tylko od Ciebie zależy, czy żeliwo będzie Ci posłuszne, czy narazi Cię na nieco stresów.
  • Proces wygrzewania nowych, żeliwnych naczyń jest konieczny. Trwa - w zależności od metody - albo krótko (kilkanaście minut), albo dość długo (kilka, czy kilkanaście dni). Obie metody sprawdzają się równie dobrze.
  • Nasz specjalista wtajemniczy Cię w proces wygrzewania żeliwa Staub. Obejrzyj koniecznie film.

  • Fenomenalnie wręcz funkcjonalne i uniwersalne garnki francuskiej marki Staub mogą zyskać jeszcze jedną niezwykle cenioną w kuchni specjalizację.
  • Żeliwne garnki o pojemności nieco 5 litrów i średnicy 26 cm mają w zestawie stalowy wkład do gotowania na parze.
  • Perforowany wkład pozwoli Ci gotować potrawy kuchni całego świata najzdrowiej, jak się da, czyli w parze. Obejrzyj nasz film i przekonaj się, jak pysznie wygląda mięso mielone przyrządzone dzięki talentom garnka Staub.

żeliwny garnek Staub
w skrócie

  • podwójna funkcjonalność – garnek z wkładem do gotowania na parze
  • bezdyskusyjnie jedne z najdoskonalszych żeliwnych naczyń świata
  • garnki tworzone z udziałem kucharzy z gwiazdkami Michelin’a
  • naczynia do gotowania, duszenia, pieczenia, zapiekania, smażenia, serwowania
  • nieprzywierająca glazura wewnątrz naczyń
  • zewnętrzna powłoka nie blaknie i nie traci koloru
  • żeliwna pokrywka z wypustkami doskonale nawilża potrawy
  • rewelacyjnie wzmacniane smaki
  • 30 lat gwarancji

Materiał

  • wewnątrz garnka - stopiona z żeliwem nieprzywierająca glazura stworzona na bazie szkła
  • szkielet - doskonałej jakości żeliwo
  • na zewnątrz - naturalnie barwiona, kilkuwarstwowa, odporna na uszkodzenia, gładka glazura
  • pokrywka - żeliwo
  • uchwyt pokrywki - niklowana stal szlachetna

 

  • wkład - stal szlachetna otoczona zdejmowanym pierścieniem z żaroodpornego silikonu

Wymiary

  • średnica garnka - 26 cm
  • rozmiar dna - 23,5 cm
  • pojemność - 5,2 l
  • wysokość ścianek - 9,5 cm
  • wysokość z pokrywką - 15,6 cm
  • całkowita długość z uchwytami - 32,8 cm
  • waga - 6,6 kg

 

  • średnica wkładu - 26 cm
  • wysokość wkładu - 7 cm

Ultra zdrowe gotowanie -
naczynia z wkładem do pary

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

DO PIEKARNIKA

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Od wielu lat sprawdzamy i testujemy żeliwne garnki, więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Żeliwne garnki Staub -
wszechstronne zastosowanie
na kuchence i w piekarniku

  • Miliony ludzi na świecie przekonały się, że gotowanie na parze to nie tylko fantastyczna przygoda ze smakiem, ale i mądre dbanie o zdrowe posiłki dla siebie i najbliższych. Nie włączyć gotowania na parze do stosowanych w kuchni technik, to tak, jakby tańczyć walca na jednej nodze. Niby się da…
  • Wielu obawia się naczyń do gotowania na parze, bo mylnie interpretuje je jako garnki służące tylko i wyłącznie temu jednemu. A to nieprawda. Żeliwne garnki z wkładem do pary, dzieło francuskiej marki Staub, nadają się do wszystkiego. Całkiem i dosłownie.
  • Wysoki, stalowy wkład z dziurkami, który służy do gotowania na parze, to jeden z elementów zestawu. Wystarczy zdjąć go z naczynia, a zyskasz klasyczny garnek, w którym możesz gotować i dusić, co tylko przyjdzie Ci do głowy.
  • Żeliwny garnek Staub o pojemności 5,2 litra nadaje się też do używania w piekarniku, gdzie pełni rolę wysokiej brytfanny.
  • Wyposażone w nieprzywierającą powłokę żeliwne garnki Staub pozwalają też smażyć i obsmażać mięsa, czy warzywa lub ryby, jeśli akurat nie masz pod ręką patelni.

Powłoka nieprzywierająca w środku,
naturalne barwniki na zewnątrz,
czyli garnek-marzenie

Gratulujemy! Właśnie odkrywasz naczynia z niezawodną powłoką nieprzywierającą. Testujemy je od lat i możemy powiedzieć, że glazura wewnątrz żeliwnych, francuskich naczyń Staub jest doskonale odporna na zarysowania, uszkodzenia i, co ważne, minimalizuje zużycie oleju. Poza tym nieprzywierająca powłoka jest przyjazna dla alergików.

Spójrz, jak wyraziste kolory mają naczynia Staub. Sprawdziliśmy - po latach bardzo dynamicznego używania żeliwne garnki Staub wyglądają niemal jak nowe. Kolorowa, zewnętrzna glazura, która powstała na bazie naturalnych barwników, nie blaknie, nie zmienia koloru, nie odpryskuje i nie rysuje się.

Wypustki w pokrywce naczyń Staub,
czyli o wielkiej pomysłowości
mistrzów kuchni

  • Naczynia do gotowania na parze posiadają żeliwne, masywne pokrywki, które doskonale przylegają zarówno do stalowego wkładu, jak i brzegów naczynia. Dzięki temu drogocenne wartości odżywcze i witaminy, które krążą wraz z parą wodną wewnątrz garnka, nie wydostają się na zewnątrz.
  • Na wewnętrznej stronie pokrywki znajduje się szereg specjalnych wypustek. Pełnią ważną rolę - skraplająca się na nich para wodna proporcjonalnie i równomiernie nawilża gotowaną na parze, gotowaną klasycznie, czy też duszoną lub pieczoną potrawę. W efekcie zyskujemy aż do 30% lepiej nawilżone dania, niż ma to miejsce w przypadku naczyń z tradycyjnymi pokrywkami.
  • Dzięki wypustkom w pokrywkach żeliwnych naczyń Staub głębia aromatu potraw jest wręcz niespotykana. A smaki są tak wyraziste, że będziesz je pamiętać nawet i po długich latach.

Specjalista radzi, jak maksymalnie
wykorzystać moc wkładu
do gotowania na parze

  • Wielu wychodzi z założenia, że potrawy gotowane na parze nie mają smaku. To wynika z niechęci do przyprawiania i eksperymentowania.
  • Na parze można ugotować niemal wszystko, warzywa, drób, klopsiki. Wcześniej obgotowany ryż możesz połączyć we wkładzie z azjatyckimi warzywami, pędami bambusa, z mielonym mięsem. Możesz przyrządzać na parze owoce morza, wszelkiego typu ryby w całości, filetowane, czy porcjowane w dzwonka. Mięsa w marynatach, kotlety siekane, domowe hamburgery, placuszki z cukinii i itp. smakują niebiańsko.
  • Gotując na parze, używaj przypraw całego świata, a przyrządzane potrawy zaskoczą Cię głębią i mocą smaków.

 

Specjalista podpowiada,
jak dbać o żeliwne naczynia
francuskiej marki Staub

STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA

STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA

NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA

NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST

NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

UŻYWAJ RĘKAWIC
KUCHENNYCH

  • Pamiętaj, że garnki z żeliwa warto wygrzać. Temu poświęciliśmy film (znajdziesz go na górze strony).
  • Do mycia żeliwnych naczyń można często stosować płyn z dodatkiem kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Do potężniejszych zabrudzeń użyj też sody oczyszczonej (dodanej do wyżej opisanego roztworu).
  • Jeśli coś mocno przywrze do naczynia, wlej wodę i przez kilka minut podgrzewaj ją na niewielkiej mocy palnika. Zabrudzenia zejdą same, bez szorowania.
  • Stalowy wkład do gotowana na parze można myć w zmywarce. Musisz tyko wcześniej zdjąć silikonowy pierścień. Jego z kolei nie wkładaj do zmywarki, nie narażaj też na kontakt ze zbyt intensywnymi promieniami słońca.
  • Gdy umyjesz garnek, wewnątrz, na czarnej glazurze mogą się pojawić białe smugi. To efekt demineralizacji warzyw, czy mięs, który nijak nie szkodzi jedzeniu i garnkowi. Użyj papierowego ręcznika nasączonego olejem jadalnym. Przetrzyj wnętrze naczynia, odczekaj moment, umyj je i wysusz.
  • W żeliwnych garnkach nie wolno przechowywać jedzenia w lodówce. Wykorzystaj do tego, np., system Fresh & Save.