• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Dark Blue - Garnek z żeliwa z nieprzywierającą glazurą, 2,6 l, Ø 22 cm, Staub

1349 Promocyjnie 1281
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 1 349 zł
Produkt dostępny
NA ZAMÓWIENIE, pytaj o termin dostawy
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Gwarantujemy, że kiedy poznasz doskonałe francuskie naczynia marki Staub, przekonasz się, jak wiele można wymagać od żeliwnych garnków. Te naczynia udowodnią, że wyrafinowany smak nie jest domeną jedynie luksusowych restauracji. Razem z garnkami Staub odnajdziesz go we własnej kuchni.

Staub założył, że jego produkowane we francuskim Merville żeliwne naczynia mają spełniać marzenia kreatywnie gotujących. Dlatego w żeliwnych garnkach z serii Dark Blue można gotować, dusić, smażyć, piec i zapiekać. Ekskluzywny design naczyń klasy Premium pozwala również na serwowanie potraw - pięknie podane przysmaki, niczym kulinarne dzieła sztuki, trafią z kuchni prosto na zastawiony stół.

Żeliwne naczynia Dark Blue, marki Staub, poradzą sobie doskonale na każdym typie kuchenki wraz z indukcją, gdzie pokażą, jak sprawnie i szybko są w stanie gotować. To zasługa masywnego, jednolitego szkieletu wykonanego z najwyższej klasy żeliwa i ciężkich, doskonale przylegających do naczynia pokrywek.

W żeliwnych garnkach z powłoką nieprzywierającą, która przybrała formę scalonej z naczyniem gładkiej, niezwykle twardej glazury, każdą potrawę ugotujesz idealnie zdrowo. Wszelkie wartości odżywcze, witaminy i bogate aromaty zostaną w naczyniu, bo opracowane przy udziale najsłynniejszych kucharzy świata pokrywki nie wypuszczają pary wodnej z naczynia. Pokrywki mają specjalny system wypustek, które przyspieszają obieg pary w garnku i pozwalają nawilżać potrawę o 30% mocniej, niż klasyczne, gładkie pokrywki. Dlatego smaki z żeliwnych naczyń Staub porywają.

Naczynia Staub czarują niezwykle twardą, odporną na odpryśnięcia, czy uderzenia ekologiczną glazurą w kolorze eleganckiego granatu, która została kilkukrotnie nałożona na żeliwny garnek znaną od starożytności metodą majolika.

Masywne, ciężkie, wykonane z niezwykłą starannością naczynia Staub Dark Blue to garnki na całe życie. Posiadają 30-letnią gwarancję, więc możesz mieć pewność, że nigdy nie zawiodą.

 

Żeliwo Staub trzeba KONIECZNIE wygrzać. Jak to zrobić? Dowiesz się z naszych materiałów.

 

1349 Promocyjnie 1281

Zobacz, do czego
wykorzystasz
żeliwny garnek Staub

GARNEK DO
WSZYSTKICH TYPÓW ZUP

GARNEK DO
PIECZENI

GARNEK DO GULASZU,
POTRAW JEDNOGARNKOWYCH

GARNEK DO SMAŻENIA
RYB I MIĘS

GARNEK DO
GOTOWANIA WARZYW

GARNEK DO
DUSZENIA POTRAW

GARNEK DO
BIGOSU I BOGRACZU

GARNEK DO
ZAPIEKANEK

GARNEK DO POTRAW
WEGETARIAŃSKICH I WEGAŃSKICH

GARNEK DO
PECZENIA CHLEBA

Obejrzyj film
o żeliwnych naczyniach

  • Tylko od Ciebie zależy, kiedy Twoje żeliwne naczynia Staub zyskają pełną funkcjonalność. I również tylko od Ciebie zależy, czy żeliwo będzie Ci posłuszne, czy narazi Cię na nieco stresów.
  • Proces wygrzewania nowych, żeliwnych naczyń jest konieczny. Trwa - w zależności od metody - albo krótko (kilkanaście minut), albo dość długo (kilka, czy kilkanaście dni). Obie metody sprawdzają się równie dobrze.
  • Nasz specjalista wtajemniczy Cię w proces wygrzewania żeliwa Staub. Obejrzyj koniecznie film.

żeliwny garnek Staub
w skrócie

  • bezdyskusyjnie jedne z najdoskonalszych żeliwnych naczyń świata
  • garnki tworzone z udziałem kucharzy z gwiazdkami Michelin’a
  • naczynia do gotowania, duszenia, pieczenia, zapiekania, smażenia, serwowania
  • nieprzywierająca glazura wewnątrz naczyń
  • zewnętrzna powłoka nie blaknie i nie traci koloru
  • żeliwna pokrywka z wypustkami doskonale nawilża potrawy
  • rewelacyjnie wzmacniane smaki
  • 30 lat gwarancji

Materiał

  • wewnątrz garnka - stopiona z żeliwem nieprzywierająca glazura stworzona na bazie szkła
  • szkielet - doskonałej jakości żeliwo
  • na zewnątrz - naturalnie barwiona, kilkuwarstwowa, odporna na uszkodzenia, gładka glazura
  • pokrywka - żeliwo
  • uchwyt pokrywki - niklowana stal szlachetna

Wymiary

  • średnica garnka - 22 cm
  • średnica dna - 18,2 cm
  • wysokość ścianek - 9,9 cm
  • wysokość z pokrywką - 14,7 cm
  • całkowita długość z uchwytami - 28,4 cm
  • pojemność - 2,6 l
  • waga - 3,9 kg

Żeliwne naczynia idealne
na wszystkie kuchenki
i do piekarnika

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

DO PIEKARNIKA

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Od wielu lat sprawdzamy i testujemy żeliwne garnki, więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Niekończące się możliwości
kulinarnych odkryć,
czyli gotowanie i pieczenie w żeliwie

  • Wybieranie naczyń stanowi spore wyzwanie. Jest ich na rynku tyle, że trudno jednoznacznie powiedzieć, co jest dobre i co się sprawdzi. Po latach testów możemy powiedzieć, że odkryliśmy to, czego szukaliśmy - uniwersalne w stopniu absolutnym, żeliwne naczynia francuskiej marki Staub.
  • Granatowe jak wieczorne niebo, masywne, połyskliwe, doskonale wykonane garnki z serii Dark Blue, powstały w ręczno-mechanicznym procesie produkcji we francuskim mieście Merville. Stworzono je z najwyższej jakości żeliwa.
  • Naczynia Staub skrywają w sobie dwie niezwykłe tajemnice. Potrafią, jak mało które garnki na świecie, intensyfikować, wzmacniać i wysubtelniać smaki. Druga niespodzianka - kryją wewnątrz doskonałą powłokę nieprzywierającą, która została scalona z naczyniem w trakcie wypalania w ponad 800 stopniach Celsjusza. Ta porcelanowa glazura pozwala gotować niezwykle zdrowo potrawy kuchni całego świata.
  • Glazura jest bezpieczna dla zdrowia, nie zawiera żadnych chemicznych substancji, które mogłyby reagować z jedzeniem. Tak dokładnie zabezpiecza potrawę przed kontaktem z żeliwem, że z naczyń Staub mogą z powodzeniem korzystać nawet alergicy.

 

Jeszcze kilka słów
o licznych zaletach
żeliwnych garnków Staub

  • W garnkach Staub możesz gotować, dusić, piec, zapiekać, a nawet smażyć bez ograniczeń. Te naczynia potrafią przyrządzić niemal wszystko, czyli codziennie możesz zjeść potrawę z innego krańca świata.
  • Potężna waga naczyń Staub to ich wyjątkowa zaleta. To jednoznaczny dowód na jakość żeliwa, z którego Staub produkuje swoje garnki. Surówka, z której w piaskowych formach wypalane są garnki Staub, pozbawiona jest zanieczyszczeń, czy pęcherzyków powietrza.
  • Takie żeliwo fenomenalnie przewodzi ciepło, stąd gotowanie w nim przebiega błyskawicznie, pozwalając zużyć minimalne ilości energii.
  • Żeliwny francuski garnek niesłychanie długo zachowuje ciepło przyrządzanych w nim potraw przygotowywanych na wszystkich typach kuchenek. Garnek Staub idealnie nadaje się do serwowania.
  • Po całych latach gotowania, pieczenia, czy smażenia żeliwne garnki Staub są nadal piękne. Działają bez zarzutu, nie wymagają najmniejszego zachodu, opieki, czy starań. A przyrządzane w nich potrawy za każdym razem czarują smakami.

O zaletach powłoki nieprzywierającej
żeliwnych naczń
francuskiej marki Staub

Wewnątrz naczyń Staub znajduje się porcelanowa glazura stworzona na bazie szkła stapianego ze szkieletem garnka. Nieodpryskująca, niezwykle twarda, odporna na kwasy i zasady ma właściwości nieprzywierające. Musisz tylko wygrzać sobie garnek (jak pokazaliśmy w filmie).

Glazura pozwala dusić, piec i smażyć z minimalną ilością tłuszczu. Wspomaga w ten sposób zdrową dietę niskotłuszczową. Aksamitnie gładka w dotyku, pozbawiona porów glazura jest niezwykle higieniczna. Nie wchłania zapachów, nie absorbuje smaków przyrządzanych w naczyniach Staub potraw.

Dzięki wypustkom w pokrywce
potrawy są wyśmienicie
nawilżone i aromatyczne

  • Staub stał się niekwestionowanym autorytetem na rynku ekskluzywnego żeliwa. Jego naczynia powstały przy udziale kucharzy wyróżnionych gwiazdkami Michelin’a (m.in. jednego z najsłynniejszych kucharzy XX wieku, Paul’a Bocuse’a). Staub zagroził słynnej marce Le Creuset, tworząc naczynia, które nie mają sobie równych.
  • Tym, z czego dumny jest Staub, są wypustki w żeliwnych pokrywkach. Dzięki nim para wodna nie tylko szybciej krąży w naczyniu, ale nade wszystko równomiernie nawilża duszone, pieczone, czy smażone potrawy.
  • Pokrywki z wypustkami, projektu marki Staub i światowej klasy kucharzy, przeszły do legendy, jako że potrafią zachować aż o 30% więcej wilgoci w przyrządzanej potrawie niż klasyczne, płaskie pokrywki bez wypustek. To odgrywa wielką rolę w przypadku, gdy chodzi o smak i aromat potrawy.
  • Na dodatek żeliwne pokrywki z wypustkami są ciężkie, więc para nie wydostaje się na zewnątrz naczynia. Wraz z nią zostają w garnku wszelkie witaminy, minerały i właściwości odżywcze.

Kilka rad specjalisty
na temat używania i konserwacji
naczyń Dark Blue marki Staub

STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA

STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA

NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA

NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST

NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

UŻYWAJ RĘKAWIC
KUCHENNYCH

  • Pamiętaj, że garnki z żeliwa warto wygrzać. Temu poświęciliśmy film (znajdziesz go na górze strony).
  • Żeliwnych, rozgrzanych naczyń nie wolno zalewać zimną wodą. Pozwól im ostygnąć, później dopiero umyj.
  • Do mycia żeliwnych naczyń można często stosować płyn z dodatkiem kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Do potężniejszych zabrudzeń użyj też sody oczyszczonej (dodanej do wyżej opisanego roztworu).
  • Jeśli coś mocno przywrze do naczynia, wlej wodę i przez kilka minut podgrzewaj ją na niewielkiej mocy palnika. Zabrudzenia zejdą same, bez szorowania.
  • Gdy umyjesz garnek, wewnątrz, na czarnej glazurze mogą się pojawić białe smugi. To efekt demineralizacji warzyw, czy mięs, który nijak nie szkodzi jedzeniu i garnkowi. Użyj papierowego ręcznika nasączonego olejem jadalnym. Przetrzyj wnętrze naczynia, odczekaj moment, umyj je i wysusz.
  • W żeliwnych garnkach nie wolno przechowywać jedzenia w lodówce. Wykorzystaj do tego, np., system Fresh & Save.