• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
Każda paczka jest ubezpieczona
Każda wysyłka gratis

Black - Żeliwna, nieprzywierająca patelnia z drewnianym uchwytem, Ø 20 cm, Staub

599 Promocyjnie 581
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 599 zł
Produkt dostępny
NA ZAMÓWIENIE, pytaj o termin dostawy
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Zbyt pospieszna współczesność zabiera nam często przyjemność płynącą z gotowania. Jednak światowej klasy producenci z uporem przypominają, że ta pasja jest warta kultywowania w każdej wolnej chwili. Właśnie dla ludzi, którzy potrafią znaleźć czas dla siebie i wykorzystują go w kreatywny sposób, francuska marka Staub stworzyła uroczą odmianę żeliwnych patelni z drewnianym uchwytem.

Utrzymane w stylistyce retro patelnie Staub mają wewnątrz niezwykle twardą, nieprzywierającą glazurę, dzięki której możesz smażyć i dusić z minimalnym dodatkiem tłuszczu. Żeliwo Staub, pokryte porcelanową glazurą, idealnie wzmacnia smaki przyrządzanych potraw - dlatego każdy obiad przygotowany przy pomocy tej uroczej patelni, to prawdziwa uczta dla zmysłów.

Glazura, wypalania w gigantycznych temperaturach z żeliwnym szkieletem, stała się jego częścią. Jest niezwykle odporna na ścieranie, starzenie, czy wszelkiego typu uszkodzenia.

Uchwyt z twardego drewna bukowego został zaimpregnowany olejem ryżowymi i woskiem pszczelim. Wszystko po to, by przez lata trwał i wyglądał zawsze jak nowy. Drewniany uchwyt musi nadążyć za trwałością żeliwnej patelni, która objęta jest 30-letnią gwarancją.

Klasyczne, niezwykle gustowne patelnie z serii Black marki Staub nadają się do używania na każdym typie kuchenki – od gazowej, przez ceramiczną, elektryczną, aż po indukcyjną. Niestety, nie można zapiekać w  nich potraw w piekarniku.

Francuski producent proponuje stworzone z grubego, hartowanego szkła pokrywki dla swoich rustykalnych patelni o średnicy 20 cm. Znajdziesz je na dole strony, pod każdym produktem.

 

Żeliwo Staub trzeba KONIECZNIE wygrzać. Jak to zrobić? Dowiesz się z naszych materiałów.

 

599 Promocyjnie 581

Zobacz, do czego wykorzystasz
płytką żeliwną
patelnię Staub

PATELNIA DO STEKÓW
I TŁUSTYCH MIĘS

PATELNIA DO
DELIKATNYCH MIĘS

PATELNIA DO
SMAŻENIA RYB

PATELNIA DO 
PANIEROWANYCH MIĘS

PATELNIA DO HAMBURGERÓW
I MIELONYCH MIĘS

PATELNIA DO
PLACKÓW

PATELNIA DO
PODSMAŻANIA WARZYW

PATELNIA DO GLAZUROWANIA
WARZYW I MIĘS

Obejrzyj filmy o żeliwnych
naczyniach Staub, które
są genialnie funkcjonalne

  • Tylko od Ciebie zależy, kiedy Twoje żeliwne naczynia Staub zyskają pełną funkcjonalność. I również tylko od Ciebie zależy, czy żeliwo będzie Ci posłuszne, czy narazi Cię na nieco stresów.
  • Proces wygrzewania nowych, żeliwnych naczyń jest konieczny. Trwa - w zależności od metody - albo krótko (kilkanaście minut), albo dość długo (kilka, czy kilkanaście dni). Obie metody sprawdzają się równie dobrze.
  • Nasz specjalista wtajemniczy Cię w proces wygrzewania żeliwa Staub. Obejrzyj koniecznie film.

  • Wielu nie wierzy, że żeliwne naczynia Staub mogą służyć do wszystkiego. Nie wierzą, póki nie spróbują.
  • I wtedy okazuje się, że żeliwo uzależnia. Smaki, jakie pozwala zyskać, są nie do opisania!
  • Plus fakt, że żeliwne garnki i patelnie wytrwają w kuchni przez długie dekady. Czego chcieć więcej?

żeliwna patelnia Staub
w skrócie

  • klasyczne, luksusowe patelnie jak z babcinej kuchni
  • do smażenia, duszenia i serwowania
  • nie nadają się do używania w piekarniku
  • nieprzywierająca glazura pozwala smażyć dietetycznie
  • mistrzowsko formowany uchwyt z buku impregnowanego olejem ryżowym i woskiem pszczelim
  • powłoka patelni Staub pozwala korzystać z niej alergikom

Materiał

  • wewnątrz patelni - stopiona z żeliwem nieprzywierająca glazura stworzona na bazie szkła
  • szkielet - doskonałej jakości żeliwo
  • na zewnątrz - naturalnie barwiona, kilkuwarstwowa, odporna na uszkodzenia, gładka glazura
  • uchwyt - drewno bukowe impregnowane olejem ryżowym i pszczelim woskiem

Wymiary

  • średnica - 20 cm
  • średnica dna - 15 cm
  • wysokość ścianek - ok. 4,7 cm
  • długość całkowita z uchwytem - 41 cm
  • waga - 1,5 kg

Żeliwo doskonale czuje się
na każdej kuchence

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

NIE UŻYWAJ
W PIEKARNIKU!

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Od wielu lat sprawdzamy i testujemy żeliwne patelnie, więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Klasyczne patelnie Staub
kochają przyprawy
i zmieniają życie

  • Żeliwne patelnie z długim, drewnianym uchwytem, to klasyka gatunku. Choć forma uchwytu została unowocześniona przez markę Staub, sama patelnia nieodmiennie kojarzy się z babciną kuchnią i przytulnym, pełnym tajemniczych aromatów dzieciństwem.
  • Jedną z najbardziej ujmujących talentów żeliwa jest jego umiejętność wzmacniania smaków smażonych mięs, ryb i warzyw. Patelnie Staub dedykowane są tym, którzy kochają przyprawiać, tworzyć sosy, marynaty, zalewy. Tym, którzy rozumieją istotę eksperymentowania ze smakiem.
  • Żeliwo doskonale równomiernie emituje ciepło w przyrządzaną potrawę, dzięki czemu smaki stają się wielowymiarowe i wielopoziomowe. Raz są mocne, innym razem subtelne i delikatne. Wszystko zależy tu od twojej inwencji.
  • Możemy zagwarantować, że przygoda z francuskimi patelniami z żeliwa będzie niekończącą się przyjemnością. I potrawa przez całe dekady.

Minimum oleju,
maksimum smaku,
czyli o idei smażenia wg Stauba

Wyjątkowa, nieprzywierająca, stopiona z żeliwnym szkieletem glazura to zasadniczy powód, dla którego warto mieć w kuchni patelnię marki Staub. Szklana emulsja jest niezwykle odporna na uszkodzenia i odpryśnięcia. Ale jej główna umiejętność sprowadza się do tego, że pozwala smażyć na minimalnej wręcz ilości oleju. Francuski producent bardzo mocno dba o dietetyczne, zdrowe gotowanie.

Smaki, które zyskasz za sprawą klasycznych, żeliwnych patelni Staub, są trudne do opisania. Zachwycają i oszałamiają bogactwem, są wielowymiarowe, intrygujące. Na długo zostają w pamięci. Właśnie dzięki nim zyskasz ochotę do ciągłych eksperymentów i testowania granic swojego talentu i smaku. A wszystko to dzięki doskonałym właściwościom żeliwa i nieprzywierającej glazury.

Uchwyty godne mistrza kuchni -
olej ryżowy i wosk pszczeli,
by patelnia przetrwała dekady

  • Drewniane uchwyty patelni Staub to nie naprędce stworzone „trzymadło”. Czuć tu pasję kreacji, widać przemyślnie stworzoną konstrukcję, odpowiednio dobrane materiały. Warto wiedzieć, że Staub tworzy swoje doskonałe patelnie w konsultacji z mistrzami kuchni, stąd końcowy efekt jest zawsze porywający.
  • Uchwyty klasycznych, żeliwnych patelni wykonane są z ręcznie pasowanego, niezwykle twardego drewna bukowego.
  • Buk został zaimpregnowany olejem ryżowym i woskiem pszczelim, by nawet po wielu latach używania drewno nie zeschło się, nie wypaczyło i nie popękało.
  • Uchwyt jest masywny, ale perfekcyjnie leży w dłoni.
  • Jedyne, czego nie przetrwa drewniany uchwyt, to kontaktu patelni z piekarnikiem.

Proste życie z patelnią Staub -
starczy chwila, by była czysta
i gotowa do działania

STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA

STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA

NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA

NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST

NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • Patelni nie należy trzymać blisko źródła ciepła ani na zbyt ostrym słońcu, blisko okna, czy parapetu.
  • Pamiętaj, że patelnie z żeliwa powinno się wygrzać. Temu poświęciliśmy film (znajdziesz go na górze strony).
  • Na początku Twoja patelnia będzie wymagała nieco większej ilości oleju. Po 2-3 tygodniach będziesz potrzebował go wiele mniej, bo żeliwo się wygrzeje.
  • Do mycia żeliwnych patelni warto często stosować płyn z dodatkiem kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Do potężniejszych zabrudzeń użyj też sody oczyszczonej.
  • Jeśli coś przywrze do dna patelni, czy za mocno zredukujesz sos, wlej wodę i przez kilka minut podgrzewaj ją na niewielkiej mocy palnika. Zabrudzenia zejdą same.
  • Po smażeniu, czy duszeniu, gdy umyjesz patelnię, mogą pojawić się wewnątrz, na czarnej glazurze białe smugi. To efekt demineralizacji warzyw, czy mięs, który nijak nie szkodzi jedzeniu i patelni. Użyj ręcznika papierowego nasączonego olejem jadalnym. Przetrzyj wnętrze patelni, odczekaj moment, umyj ją i wysusz.
  • Na patelniach z żeliwa nie wolno przechowywać jedzenia w lodówce. Wykorzystaj do tego, np., system Fresh & Save.

Pokrywka, która pasuje
do patelni Staub
o średnicy 20 cm