Jeśli masz serdecznie dość ciągłego ostrzenia noży, ale nie planujesz wielkiej kariery jako mistrz kuchni, japońska marka Tojiro ma dla Ciebie doskonałą alternatywę. Noże, które wyglądają rasowo, są bardzo, acz nie przerażająco ostre i łatwo je ponownie naostrzyć na klasycznych kamieniach ceramicznych. Przedstawiamy linię noży Shippu, marki Tojiro.
63-warstwowy nóż do szatkowania - Santoku - powstał ze skuwanych naprzemiennie warstw nierdzewnej stali wysokowęglowej. Jego rdzeń wykuto ze stali VG-10. Noże Shippu mają twardość na poziomie 60 stopni HRC w skali Rockwella, co sprawia, że między jednym, a drugim ostrzeniem minie, co najmniej, 6-10 tygodni - jednak pod warunkiem, że po ostrzeniu na kamieniach 1000 i 3000 wypolerujesz ostrze na gradacji 8000. Do ostrzenia noży z kolekcji Tojiro Shippu możesz użyć klasycznych kamieni ceramicznych.
Warto, byś do krojenia wybrał deski z dobrze wysezonowanego drewna lub japońskie deski syntetyczne.
Niewątpliwie te urokliwe, damasceńskie noże mają w sobie dużo wdzięku. Mówimy o nich, że są grzechu warte. Tojiro oferuje bardzo dobre jakościowo ostrza w rozsądnej cenie. Stąd zakup noży Shippu jest optymalny dla tych, którzy chcą mieć w domu prawdziwy, japoński nóż, który wybaczy błędy początkującemu krojącemu. Noże Shippu nie są tak krwiożercze, jak wyższej klasy japońskie ostrza.
Trzeba jednak uczciwie powiedzieć, że to noże przeznaczone, nade wszystko, do domowego użytku. Profesjonalista po krótkim czasie poczuje niedosyt. Analogicznie ma się rzecz z tymi, którzy chcą się rozwijać i szkolić sztukę krojenia. Noże Tojiro Shippu na pewno nie będą dla ambitnych gotujących nożami na całe życie. Można je potraktować jako doskonały wstęp do świata japońskich noży.
Niewątpliwie, klasycznego uroku nadaje wielowarstwowym nożom Shippu rękojeść z dębu japońskiego i skuwka z bawolego rogu. Pakowana w gustowne pudełka linia noży okazuje się być pomysłowym prezentem.
Orientalny nóż Santoku służy, nade wszystko, do siekania warzyw i owoców. Przyda się też do cięcia delikatnego mięsa i ryb. To drugie, po nożu kucharza, ostrze, które może zagościć w kuchni miłośnika prawdziwego krojenia.
Zapraszamy Cię do obejrzenia naszego filmu o nożach Shippu marki Tojiro. Znajdziesz go poniżej.
NÓŻ DO SZATKOWANIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ
NÓŻ DO SZATKOWANIA
TWARDYCH, DUŻYCH WARZYW
NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ
I PASKI
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
STAL NIKLOWA I VG-10
ELEGANCKA RĘKOJEŚĆ
Noże Tojiro Shippu najlepiej naostrzysz na kamieniach ceramicznych (zacznij od gradacji 1000, później przejdź na gradację 3000). Jeśli życzysz sobie, by Twój nóż Shippu był ostry powyżej 3-4 tygodni, sięgnij po kamień 8000.
Kamienie pasujące do noży Tojiro Shippu wybrał nasz specjalista – jego sugestie znajdziesz na dole strony.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE