Shippu - 63-warstwowy, japoński nóż kucharza Gyuto, 27 cm, Tojiro

1539
Produkt dostępny
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Jeśli masz serdecznie dość ciągłego ostrzenia noży, ale nie planujesz wielkiej kariery jako mistrz kuchni, japońska marka Tojiro ma dla Ciebie doskonałą alternatywę. Noże, które wyglądają rasowo, są bardzo, acz nie przerażająco ostre i łatwo je ponownie naostrzyć na klasycznych kamieniach ceramicznych. Przedstawiamy linię noży Shippu, marki Tojiro.

63-warstwowy długi nóż Gyutoh powstał ze skuwanych naprzemiennie warstw nierdzewnej stali wysokowęglowej. Jego rdzeń wykuto ze stali VG-10. Noże Shippu mają twardość na poziomie 60 stopni HRC w skali Rockwella, co sprawia, że między jednym, a drugim ostrzeniem minie, co najmniej, 6-10 tygodni - jednak pod warunkiem, że po ostrzeniu na kamieniach 1000 i 3000 wypolerujesz ostrze na gradacji 8000. Do ostrzenia noży z kolekcji Tojiro Shippu możesz użyć klasycznych kamieni ceramicznych.

Warto, byś do krojenia wybrał deski z dobrze wysezonowanego drewna lub japońskie deski syntetyczne.

Niewątpliwie te urokliwe, damasceńskie noże mają w sobie dużo wdzięku. Mówimy o nich, że są grzechu warte. Tojiro oferuje bardzo dobre jakościowo ostrza w rozsądnej cenie. Stąd zakup noży Shippu jest optymalny dla tych, którzy chcą mieć w domu prawdziwy, japoński nóż, który wybaczy błędy początkującemu krojącemu. Noże Shippu nie są tak krwiożercze, jak wyższej klasy japońskie ostrza.

Trzeba jednak uczciwie powiedzieć, że to noże przeznaczone, nade wszystko, do domowego użytku. Profesjonalista po krótkim czasie poczuje niedosyt. Analogicznie ma się rzecz z tymi, którzy chcą się rozwijać i szkolić sztukę krojenia. Noże Tojiro Shippu na pewno nie będą dla ambitnych gotujących nożami na całe życie. Można je potraktować jako doskonały wstęp do świata japońskich noży.

Niewątpliwie, klasycznego uroku nadaje wielowarstwowym nożom Shippu rękojeść z dębu japońskiego i skuwka z bawolego rogu. Pakowana w gustowne pudełka linia noży okazuje się być pomysłowym prezentem.

Nóż kucharza, Gyutoh, to najbardziej użyteczny nóż kuchenny. Bez niego trudno wręcz się obejść. Służy do porcjowania, krojenia, szatkowania, rozdrabniania warzyw, owoców, mięsa i ryb. Znakomicie sprawdza się też jako nóż do siekania ziół.

 

Zapraszamy Cię do obejrzenia naszego filmu o nożach Shippu marki Tojiro. Znajdziesz go poniżej.

  • Czy myślałeś kiedyś, na ile sposobów mogą Cię zauroczyć japońskie noże. Odpowiedź jest prosta - na bardzo wiele.
  • Japońskie noże Tojiro Shippu kuszą stylistyczną klarownością, elegancją i subtelnością. Porywają naprawdę doskonałym wykonaniem i ostrością, która oczaruje niejednego krojącego.
  • To noże, które, ręka w rękę z Tobą, stworzą coraz wymyślniejsze i atrakcyjniejsze dania. Spróbuj przygody z Tojiro Shippu.

nóż Shippu Tojiro 
w skrócie

 

 

 

  • malownicze wielowarstwowe noże o klasycznym, japońskim designie
  • rdzeń ze stali VG-10 i 62 warstwy nierdzewnej stali damasceńskiej
  • twardość stali - 60 stopni HRC w skali Rockwella
  • rękojeść z dębu japońskiego
  • ostrość - wyśmienita (7/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • rdzeń - stal VG-10
  • ostrze - 62 warstwy stali damasceńskiej
  • uchwyt - dąb japoński
  • skuwka - bawoli róg

Wymiary

  • długość ostrza - 27 cm

Przeznaczenie noża kucharza
z linii Shippu Tojiro

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA

NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

63 warstwy stali
japońskich noży
z serii Shippu Tojiro

NOŻE, KTÓRE MOGĄ SIĘ PODOBAĆ

  • w ofercie japońskiej marki Tojiro można znaleźć sporo noży z tzw. średniej półki – to, m.in., damasceńskie noże z linii Shippu, które określamy jako ostre w bardzo dobrym stopniu
  • choć ta seria noży produkowana jest w fabryce marki Tojiro, gdzie stosuje się metody kuto-ciągnione, to efekt końcowy jest godny uwagi
  • Tojiro korzysta z wielowiekowej wiedzy mistrzów tradycyjnego kowalstwa
  • damasceńskie ostrze noży Tojiro Shippu występuje w dwóch odmianach – noże krótkie (do 13 cm) mają 37 warstw, z kolei dłuższe ostrza (od 18 cm) mają 63 warstwy stali
  • mimo iż noże Shippu nie są tak ostre, jak mistrzowskie noże marki Tojiro, zadowoleni z nich będą początkujący kucharze oraz wielbiciele japońskich ostrzy, którzy nie planują w przyszłości zakupu noży wiele wyższej klasy

STAL NIKLOWA I VG-10

 

  • rdzeń noży z linii Tojiro Shippu powstał ze stali VG-10, a zewnętrzne warstwy ze stali niklowej ze średnią zawartością węgla
  • by noże były bardzo ostre, trzeba będzie ostrzyć je co, około, 6-10 tygodni; niestety, nigdy nie dorównają ostrością nożom mistrzowskim
  • dwustronnie ostrzone noże Tojiro Shippu są nierdzewne i osiągają twardość 60 stopni HRC w skali Rockwella

 

 

ELEGANCKA RĘKOJEŚĆ

 

  • rękojeść noży z serii Tojiro Shippu powstała z jasnego dębu japońskiego, który uformowano w kształt tzw. kasztana – dzięki temu rękojeść wygodnie leży w dłoni
  • stal ostrza łączy z rękojeścią skuwka z bawolego rogu

Specjalista radzi,
jak ostrzyć noże
Shippu marki Tojiro

Noże Tojiro Shippu najlepiej naostrzysz na kamieniach ceramicznych (zacznij od gradacji 1000, później przejdź na gradację 3000). Jeśli życzysz sobie, by Twój nóż Shippu był ostry powyżej 3-4 tygodni, sięgnij po kamień 8000.

Kamienie pasujące do noży Tojiro Shippu wybrał nasz specjalista – jego sugestie znajdziesz na dole strony.

 

Jak ostrzyć
japońskie noże?
Obejrzyj nasz poradnik!

  • Każdy, absolutnie każdy, jest w stanie nauczyć się ostrzenia japońskich noży. Wiemy to na pewno! Ta sztuka wymaga tylko nieco wprawy. Możesz poćwiczyć na jakimś starym nożu.
  • Obejrzyj nasz film, a szybko stanie się jasne, co robić, by dobrze naostrzyć nóż.
  • W filmie pokazujemy ostrzenie japońskiego noża na kamieniu ceramicznym. Na kamieniach syntetycznych ostrzy się analogicznie. Jedyna różnica - nie trzeba ich moczyć przed ostrzeniem, a jedynie co jakiś czas polewać wodą, by były przez cały czas mokre.

Specjalista instruuje, jak używać
długiego noża Gyutoh
Shippu Tojiro

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • regularnie ostrzone na kamieniach o gradacjach 1000 i 3000 noże Tojiro będą ostre przez 3-4 tygodnie; dopiero po zastosowaniu kamienia 8000 ich ostrość utrzyma się dłużej
  • stępiony, czy długo nieużywany nóż Shippu napraw na gradacjach 240-250 lub 400 punktów
  • dwustronnie ostrzone noże należy szlifować na kamieniach w proporcjach 50/50 lub 70/30 (na 7 ruchów z jednej strony przypadają 3 z drugiej)
  • do krojenia japońskimi nożami używaj desek z dobrze wysezonowanego drewna lub japońskich desek syntetycznych
  • noże Shippu marki Tojiro przechowuj na listwach bądź pulpitach magnetycznych
  • pamiętaj, że japońskimi nożami nie kroi się mięsa z kością i mrożonek
  • japońskie noże Tojiro myje się ręcznie, nigdy w zmywarce

Produkty pasujące
do długiego noża kucharza
Shippu Tojiro