Shippu - 63-warstwowy, japoński nóż kucharza Gyuto, 27 cm, Tojiro

1289
Produkt dostępny
wysyłka 2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Jeśli masz serdecznie dość ciągłego ostrzenia noży, ale nie planujesz wielkiej kariery jako mistrz kuchni, japońska marka Tojiro ma dla Ciebie doskonałą alternatywę. Noże, które wyglądają rasowo, są bardzo, acz nie przerażająco ostre i łatwo je ponownie naostrzyć na klasycznych kamieniach ceramicznych. Przedstawiamy linię noży Shippu, marki Tojiro.

63-warstwowy długi nóż Gyutoh powstał ze skuwanych naprzemiennie warstw nierdzewnej stali wysokowęglowej. Jego rdzeń wykuto ze stali VG-10. Noże Shippu mają twardość na poziomie 60 stopni HRC w skali Rockwella, co sprawia, że między jednym, a drugim ostrzeniem minie, co najmniej, 6-10 tygodni.

Niewątpliwie te urokliwe, damasceńskie noże mają w sobie dużo wdzięku. Mówimy o nich, że są grzechu warte. Tojiro oferuje bardzo dobre jakościowo ostrza w rozsądnej cenie. Stąd zakup noży Shippu jest optymalny dla tych, którzy chcą mieć w domu prawdziwy, japoński nóż, który wybaczy błędy początkującemu krojącemu. Noże Shippu nie są tak krwiożercze, jak wyższej klasy japońskie ostrza.

Trzeba jednak uczciwie powiedzieć, że to noże przeznaczone, nade wszystko, do domowego użytku. Profesjonalista po krótkim czasie poczuje niedosyt. Analogicznie ma się rzecz z tymi, którzy chcą się rozwijać i szkolić sztukę krojenia. Noże Tojiro Shippu na pewno nie będą dla ambitnych gotujących nożami na całe życie. Można je potraktować jako doskonały wstęp do świata japońskich noży.

Niewątpliwie, klasycznego uroku nadaje wielowarstwowym nożom Shippu rękojeść z dębu japońskiego i skuwka z bawolego rogu. Pakowana w gustowne pudełka linia noży okazuje się być pomysłowym prezentem.

Subtelna elegancja długiego noża
kucharza z linii Shippu Tojiro

 

 

 

  • malownicze wielowarstwowe noże o klasycznym, japońskim designie
  • rdzeń ze stali VG-10 i 62 warstwy nierdzewnej stali damasceńskiej
  • twardość stali - 60 stopni HRC w skali Rockwella
  • rękojeść z dębu japońskiego
  • ostrość - wyśmienita

Przeznaczenie japońskiego
noża kucharza Gyutoh
z linii Shippu Tojiro

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA

NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

CO POKROISZ DŁUGIM NOŻEM KUCHARZA Z SERII SHIPPU MARKI TOJIRO

  • Im więcej kroisz, siekasz i szatkujesz, tym mocniej potrzebujesz długiego noża kucharza, który sprawdzi się w niemal wszystkich kuchennych zadaniach.
  • Długi nóż Gyuto z serii Shippu, marki Tojiro, precyzyjnie pokroi nawet największe porcje mięsa bez kości, czy duże ryby.
  • Ostrze tego noża poradzi sobie sprawnie z większością nawet twardych i dużych warzyw, czy owoców, które są bazą do stworzenia potraw jednogarnkowych.
  • Długim nożem wygodnie porcjuje się drób, ryby, świątecznego indyka, czy domowe szynki i pieczenie.
  • Nóż Gyutoh pomoże Ci sprawnie i szybko poszatkować kapustę, endywię, cykorię, roszponkę itp.

Materiał

  • rdzeń - stal VG-10
  • ostrze - 62 warstwy stali damasceńskiej
  • uchwyt - dąb japoński
  • skuwka - bawoli róg

Wymiary

  • długość ostrza - 27 cm

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

63 warstwy stali
japońskich noży
z serii Shippu Tojiro

NOŻE, KTÓRE MOGĄ SIĘ PODOBAĆ

Jak dbać o piękny
toster Smeg?

STAL NIKLOWA I VG-10

 

  • rdzeń noży z linii Tojiro Shippu powstał ze stali VG-10, a zewnętrzne warstwy ze stali niklowej ze średnią zawartością węgla
  • by noże były bardzo ostre, trzeba będzie ostrzyć je co, około, 6-10 tygodni; niestety, nigdy nie dorównają ostrością nożom mistrzowskim
  • dwustronnie ostrzone noże Tojiro Shippu są nierdzewne i osiągają twardość 60 stopni HRC w skali Rockwella

 

 

ELEGANCKA RĘKOJEŚĆ

 

  • rękojeść noży z serii Tojiro Shippu powstała z jasnego dębu japońskiego, który uformowano w kształt tzw. kasztana – dzięki temu rękojeść wygodnie leży w dłoni
  • stal ostrza łączy z rękojeścią skuwka z bawolego rogu

Specjalista radzi,
jak ostrzyć noże
Shippu marki Tojiro

NOŻE OSTRE W KILKA CHWIL

Japońskie noże Tojiro Shippu naostrzysz na kamieniach o gradacji do 3000. Wyższe gradacje nie spełnią tu swojej roli, gdyż stosunkowo miękka stal noży tej linii będzie ślizgać się na kamieniach o wyższej ziarnistości.

Noże Tojiro Shippu najlepiej naostrzysz na kamieniach ceramicznych. Wybrał je nasz specjalista – jego sugestie znajdziesz na dole strony.

 

Specjalista instruuje, jak używać
długiego noża Gyutoh
Shippu Tojiro

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

JAPOŃSKIE NOŻE WYMAGAJĄ UWAGI

  • regularnie ostrzone na kamieniach o gradacjach 1000 i 3000 noże Tojiro będą ostre przez 3-4 tygodnie; dopiero po zastosowaniu kamienia 8000 ich ostrość utrzyma się dłużej
  • stępiony, czy długo nieużywany nóż Shippu napraw na gradacjach 240-250 lub 400 punktów
  • dwustronnie ostrzone noże należy szlifować na kamieniach w proporcjach 50/50 lub 70/30 (na 7 ruchów z jednej strony przypadają 3 z drugiej)
  • do krojenia japońskimi nożami używaj desek z drewna np. hinoki, teaku, bambusa, dębu
  • noże Shippu marki Tojiro przechowuj na listwach bądź pulpitach magnetycznych
  • pamiętaj, że japońskimi nożami nie kroi się mięsa z kością i mrożonek
  • japońskie noże Tojiro myje się ręcznie, nigdy w zmywarce

Produkty pasujące
do długiego noża kucharza
Shippu Tojiro