Jeśli masz serdecznie dość ciągłego ostrzenia noży, a nie planujesz wielkiej kariery jako mistrz kuchni, japońskie noże Shippu marki Tojiro to coś dla Ciebie. Noże, które wyglądają rasowo, są bardzo, acz nie przerażająco ostre i łatwo je ponownie naostrzyć na kamieniach ceramicznych.
63-warstwowy nóż powstał ze skuwanych naprzemiennie warstw nierdzewnej stali. Jego rdzeń wykuto ze stali VG-10. Noże Shippu mają twardość na poziomie 60 stopni HRC, co pozwoli Ci je ostrzyć po 6-10 tygodniach. Ważne jest jednak, byś kroił na japońskich deskach Asahi, czy Hasegawa.
Przetestowaliśmy linię noży Shippu w zestawieniu z syntetycznymi japońskimi deskami i nie mogliśmy się nadziwić ich precyzji oraz ostrości. Niezwykłe jest, że te same noże nie sprawdzały się tak świetnie na doskonałych, drewnianych deskach.
Klasycznego uroku nadaje wielowarstwowym nożom Shippu rękojeść z dębu japońskiego i skuwka z bawolego rogu. Pakowana w gustowne pudełka linia noży okazuje się być pomysłowym prezentem.
Zapraszamy Cię do obejrzenia naszego filmu o nożach Shippu marki Tojiro. Znajdziesz go poniżej.
NÓŻ DO
SUSHI, SASHIMI
NÓŻ DO OPRAWIANIA
RYB
NÓŻ DO FILETOWANIA
RYB
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
BEZ KOŚCI
Poniżej:
- jak dbać o japońskie noże Tojiro
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Shippu
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE
Nasz ekspert dobrze gada, bo:
- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie