Jeśli masz serdecznie dość ciągłego ostrzenia noży, ale nie planujesz wielkiej kariery jako mistrz kuchni, japońska marka Tojiro ma dla Ciebie doskonałą alternatywę. Noże, które wyglądają rasowo, są bardzo, acz nie przerażająco ostre i łatwo je ponownie naostrzyć na klasycznych kamieniach ceramicznych. Przedstawiamy linię noży Shippu, marki Tojiro.
63-warstwowy nóż Yanagi powstał ze skuwanych naprzemiennie warstw nierdzewnej stali wysokowęglowej. Jego rdzeń wykuto ze stali VG-10. Noże Shippu mają twardość na poziomie 60 stopni HRC w skali Rockwella, co sprawia, że między jednym, a drugim ostrzeniem minie, co najmniej, 6-10 tygodni.
Niewątpliwie te urokliwe, damasceńskie noże mają w sobie dużo wdzięku. Mówimy o nich, że są grzechu warte. Tojiro oferuje bardzo dobre jakościowo ostrza w rozsądnej cenie. Stąd zakup noży Shippu jest optymalny dla tych, którzy chcą mieć w domu prawdziwy, japoński nóż, który wybaczy błędy początkującemu krojącemu. Noże Shippu nie są tak krwiożercze, jak wyższej klasy japońskie ostrza.
Trzeba jednak uczciwie powiedzieć, że to noże przeznaczone, nade wszystko, do domowego użytku. Profesjonalista po krótkim czasie poczuje niedosyt. Analogicznie ma się rzecz z tymi, którzy chcą się rozwijać i szkolić sztukę krojenia. Noże Tojiro Shippu na pewno nie będą dla ambitnych gotujących nożami na całe życie. Można je potraktować jako doskonały wstęp do świata japońskich noży.
Niewątpliwie, klasycznego uroku nadaje wielowarstwowym nożom Shippu rękojeść z dębu japońskiego i skuwka z bawolego rogu. Pakowana w gustowne pudełka linia noży okazuje się być pomysłowym prezentem.
NÓŻ DO
SUSHI, SASHIMI
NÓŻ DO OPRAWIANIA
RYB
NÓŻ DO FILETOWANIA
RYB
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
BEZ KOŚCI
STAL NIKLOWA I VG-10
ELEGANCKA RĘKOJEŚĆ
Japońskie noże Tojiro Shippu naostrzysz na kamieniach o gradacji do 3000. Wyższe gradacje nie spełnią tu swojej roli, gdyż stosunkowo miękka stal noży tej linii będzie ślizgać się na kamieniach o wyższej ziarnistości.
Noże Tojiro Shippu najlepiej naostrzysz na kamieniach ceramicznych. Wybrał je nasz specjalista – jego sugestie znajdziesz na dole strony.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE
JAPOŃSKIE NOŻE WYMAGAJĄ UWAGI