Japońska marka Tojiro stworzyła bliźniaczą pod względem materiału, twardości i metod kucia serię swoich popularnych noży Shippu. Ciemna odsłona, która występuje pod nazwą Shippu Black, to noże dedykowane nade wszystko gotującym w domu i rozpoczynającym przygodę z japońskimi ostrzami.
63-warstwowy, krótki nóż Gyutoh z serii Shippu Black powstał ze skuwanych naprzemiennie, czernionych warstw nierdzewnej stali wysokowęglowej. Jego rdzeń wykuto ze stali VG-10. Noże Shippu Black mają twardość na poziomie 60 stopni HRC w skali Rockwella, co sprawia, że między jednym, a drugim ostrzeniem minie, co najmniej, 6-10 tygodni.
Niewątpliwie te urokliwe, damasceńskie noże mają w sobie dużo wdzięku. Mówimy o nich, że są grzechu warte. Tojiro oferuje bardzo dobre jakościowo ostrza w rozsądnej cenie. Stąd zakup noży Shippu Black jest optymalny dla tych, którzy chcą mieć w domu prawdziwy, japoński nóż, który wybaczy błędy początkującemu krojącemu.
Trzeba jeszcze raz podkreślić, że ta niezwykle egzotyczna, bardzo piękna linia noży przeznaczona jest, nade wszystko, do domowego użytku. Profesjonalista po krótkim czasie poczuje niedosyt. Analogicznie ma się rzecz z tymi, którzy chcą się rozwijać i szkolić sztukę krojenia. Noże Tojiro Shippu Black na pewno nie będą dla ambitnych gotujących nożami na całe życie. Można je potraktować jako doskonały wstęp do świata japońskich noży.
Niewątpliwie, klasycznego uroku nadaje wielowarstwowym nożom Shippu Black rękojeść z barwionego dębu japońskiego i skuwka z bawolego rogu. Pakowana w gustowne pudełka linia noży okazuje się być pomysłowym prezentem.
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA
NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB
NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
Czernione ostrza noży z serii Shippu Black, japońskiej marki Tojiro, wyróżniają się znacząco na tle innych linii tego producenta. Bliźniacza seria noży Shippu (z jasnymi rękojeściami i lekko polerowanymi, również jasnymi klingami) powstała kilka lat wcześniej.
Po sukcesie serii Shippu producent zaproponował miłośnikom ładnych, japońskich noży swoją ciemną, nieco tajemniczą wizję krojenia w dobrym stylu. Klingi noży Shippu Black są na trwałe czernione w czasie produkcji. Nawet po latach nie zblakną. Elegancko mienią się w zależności od kąta padania światła.
Rdzeń noży z linii Tojiro Shippu Black powstał ze stali VG-10, a zewnętrzne warstwy z czernionej, naprzemiennie skuwanej miękkiej i twardej stali niklowej ze średnią zawartością węgla.
By noże Tojiro Shippu Black były bardzo ostre, trzeba będzie ostrzyć je co, około, 6-10 tygodni. Niestety, nigdy nie dorównają ostrością nożom mistrzowskim.
Dwustronnie ostrzone noże Tojiro Shippu Black są nierdzewne i osiągają twardość 60 stopni HRC w skali Rockwella.
ELEGANCKA RĘKOJEŚĆ
Japońskie noże Tojiro Shippu Black ostrzy się na kamieniach o gradacji od 1000 do 3000. Niestety, wyższa ziarnistość nie spełni tu swojej roli. Dość miękka stal noży Tojiro będzie ślizgać się na kamieniach o gradacji np., 8000.
Noże Tojiro Shippu Black ostrzy się na kamieniach ceramicznych. Nasz specjalista sugeruje ich dobór. Na dole strony znajdziesz podpowiedź, jakie ostrzałki warto wybrać.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE