• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

Shippu Black - Czerniony 63-warstwowy, japoński nóż kucharza, Gyuto, 24 cm, Tojiro

1359
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 1 359 zł
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Urokliwe, damasceńskie noże Shippu Black marki Tojiro mają w sobie dużo wdzięku. Mówimy o nich, że są grzechu warte. Ciemna odsłona popularnych noży Shippu, marki Tojiro, dedykowana jest nade wszystko gotującym w domu i rozpoczynającym przygodę z japońskimi ostrzami. Choć nie stronią od nich też profesjonaliści.

Nóż Shippu Black powstał ze skuwanych naprzemiennie, czernionych warstw nierdzewnej stali. Jego rdzeń wykuto ze stali VG-10. Noże Shippu Black mają twardość na poziomie 60 stopni HRC. Dlatego między jednym, a drugim ostrzeniem może minąć nawet 6-10 tygodni. Pamiętaj jednak, by do krojenia wybrać doskonałe japońskie deski marek Asahi, czy Hasegawa.

Przetestowaliśmy linię noży Shippu Black w zestawieniu z syntetycznymi japońskimi deskami i nie mogliśmy się nadziwić ich precyzji oraz ostrości. Niezwykłe jest, że te same noże nie sprawdzały się tak świetnie na doskonałych, drewnianych deskach.

63-warstwowym nożom Shippu Black nadaje uroku wygodna rękojeść z barwionego dębu japońskiego i skuwka z bawolego rogu.

 

 

Poniżej znajdziesz film, który pozwoli Ci wiele lepiej wykorzystać moc Twoich japońskich noży Shippu Black. Zapraszamy!

Jak wykorzystasz nóż Gyutoh
Shippu Black marki Tojiro

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA

NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

Obejrzyj film
o japońskich nożach

  • Dowiedz się, jak sprawnie i poprawnie kroić japońskimi nożami.
  • Pozbądź się starych nawyków, a zrozumiesz, dlaczego ludzie kochają kroić japońskimi nożami.
  • W poradniku pokazujemy błędy i podstawowe techniki dobrego krojenia.

Materiał i wymiary
noża kucharza Gyutoh
Shippu Black marki Tojiro

Materiał

  • rdzeń - stal VG-10
  • ostrze - 62 warstwy stali damasceńskiej
  • uchwyt - barwiony dąb japoński
  • skuwka - bawoli róg

Wymiary

  • długość ostrza - 24 cm
  • waga - 140 g

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Nóż Tojiro Shippu Black 
w skrócie

  • wielowarstwowe noże o klasycznym, japońskim designie
  • czernione klingi z wyrazistym dziwerem
  • rdzeń ze stali VG-10 i 62 warstwy nierdzewnej stali damasceńskiej
  • twardość stali - 60 stopni HRC
  • rękojeść z barwionego dębu japońskiego
  • ostrość - wyśmienita (7/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

NASZ EKSPERT
RADZI

Poniżej:

 

- jak dbać o japońskie noże Tojiro
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Shippu Black

Jak zadbasz o swój nóż?
Wiedza w pigułce

 

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

Na jakich kamieniach
naostrzysz swój japoński nóż
Tojiro Shippu Black?

  • Japońskie, 33-warstwowe noże Tojiro Shippu Black ostrz na kamieniach o gradacji 1000 i 3000 lub 1000 i 5000. Poleruj na gradacji od 6000 gritów w górę.
  • Noże Tojio ostrz w proporcjach 50/50. Jeśli sobie tego życzysz, możesz stopniowo zmienić ich geometrię w proporcjach 60/40 lub 70/30 (wtedy na 6-7 ruchów z jednej strony przypadają 4-3 z drugiej). Pamiętaj, że proces jest nieodwracalny.
  • Mocno stępione ostrza noży Shippu Black naprawiaj na kamieniach o ziarnistości od 120-500 gritów.
  • Cały proces ostrzenia noża, przy zastosowaniu 3 kamieni, nie powinien trwać dłużej, niż 10-12 minut.

Naucz się ostrzyć
japońskie noże
To łatwe!

  • Boisz się, czy dasz radę naostrzyć swój japoński nóż? To banalnie proste!
  • Obejrzyj film o podstawach ostrzenia, a od razu nauczysz się ostrzyć.
  • W filmie zobaczysz kamiennie ceramiczne. Na ostrzałkach syntetycznych ostrzy się w ten sam sposób.

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Tojiro Shippu Black

TU WPUSZCZAMY
TYLKO CIEKAWSKICH

Nasz ekspert dobrze gada, bo:

 

- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie

Noże Tojiro Shippu Black
kuszą czernioną,
połyskliwą klingą

  • Kolekcja japońskich noży Shippu Black, Tojiro, to bliźniacza seria noży Shippu (z jasnymi rękojeściami i klingami), która powstała kilka lat wcześniej.
  • Po sukcesie serii Shippu pojawiły się ciemne, nieco tajemnicze ostrza Shippu Black. Ich klingi są na trwałe czernione pyłem węglowym. Są mocno połyskliwe i zmieniają nieco kolor w zależności od kąta padania światła.
  • Rdzeń noży z linii Tojiro Shippu Black powstał ze stali VG-10, a zewnętrzne warstwy z naprzemiennie skuwanej miękkiej i twardej stali niklowej ze średnią zawartością węgla.
  • Damasceńskie ostrza noży Tojiro Shippu Black występują w dwóch odmianach. Noże krótkie (do 13 cm) mają 37 warstw stali, z kolei dłuższe ostrza (od 18 cm) mają 63 warstwy.

Klasyka japońskiego
wzornictwa - czyli
rękojeści z drewna dębu

  • Rękojeść noży z serii Tojiro Shippu Black powstała z barwionego dębu japońskiego, który uformowano w kształt tzw. kasztana (delikatnie zarysowanej litery D). Dzięki temu nóż idealnie wpasowuje się w zgięcie dłoni.
  • Te rękojeści stworzone są dla osób praworęcznych. Pozwalają długo kroić, bez zmęczenia dłoni.
  • Ponieważ w tej serii noży nie ma stalowej skuwki ani nitów, stąd noże są bardzo lekkie. Chętnie wybierają je kobiety. Te noże bardzo przypadają do gustu dzieciom, które chętnie kroją i gotują wraz z rodzicami.
  • Noże są ostre, więc kroi się nimi bezpiecznie.