Shippu Black - Czerniony 63-warstwowy, japoński nóż Nakiri, 16,5 cm, Tojiro

799
Produkt dostępny
wysyłka 2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Japońska marka Tojiro stworzyła bliźniaczą pod względem materiału, twardości i metod kucia serię swoich popularnych noży Shippu. Ciemna odsłona, która występuje pod nazwą Shippu Black, to noże dedykowane nade wszystko gotującym w domu i rozpoczynającym przygodę z japońskimi ostrzami.

63-warstwowy nóż Nakiri z serii Shippu Black powstał ze skuwanych naprzemiennie, czernionych warstw nierdzewnej stali wysokowęglowej. Jego rdzeń wykuto ze stali VG-10. Noże Shippu Black mają twardość na poziomie 60 stopni HRC w skali Rockwella, co sprawia, że między jednym, a drugim ostrzeniem minie, co najmniej, 6-10 tygodni.

Niewątpliwie te urokliwe, damasceńskie noże mają w sobie dużo wdzięku. Mówimy o nich, że są grzechu warte. Tojiro oferuje bardzo dobre jakościowo ostrza w rozsądnej cenie. Stąd zakup noży Shippu Black jest optymalny dla tych, którzy chcą mieć w domu prawdziwy, japoński nóż, który wybaczy błędy początkującemu krojącemu.

Trzeba jeszcze raz podkreślić, że ta niezwykle egzotyczna, bardzo piękna linia noży przeznaczona jest, nade wszystko, do domowego użytku. Profesjonalista po krótkim czasie poczuje niedosyt. Analogicznie ma się rzecz z tymi, którzy chcą się rozwijać i szkolić sztukę krojenia. Noże Tojiro Shippu Black na pewno nie będą dla ambitnych gotujących nożami na całe życie. Można je potraktować jako doskonały wstęp do świata japońskich noży.

Niewątpliwie, klasycznego uroku nadaje wielowarstwowym nożom Shippu Black rękojeść z barwionego dębu japońskiego i skuwka z bawolego rogu. Pakowana w gustowne pudełka linia noży okazuje się być pomysłowym prezentem.

Ciemne, wytworne ostrze noża
Nakiri z linii Shippu Black Tojiro

 

  • wielowarstwowe noże o klasycznym, japońskim designie
  • czernione klingi z wyrazistym dziwerem
  • rdzeń ze stali VG-10 i 62 warstwy nierdzewnej stali damasceńskiej
  • twardość stali - 60 stopni HRC w skali Rockwella
  • rękojeść z barwionego dębu japońskiego
  • ostrość - wyśmienita

Przeznaczenie japońskiego
noża do warzyw Nakiri
z linii Shippu Black Tojiro

NÓŻ DO SIEKANIA I 
SZATKOWANIA WARZYW
I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

NÓŻ DO SZATKOWANIA
TWARDYCH, DUŻYCH WARZYW

NÓŻ DO KROJENIA
EGZOTYCZNYCH OWOCÓW
I CYTRUSÓW

NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
W PASKI NA GULASZE,
POTRAWY ORIENTALNE

JAKIM ZADANIOM PODOŁA NÓŻ NAKIRI Z SERII SHIPPU BLACK MARKI TOJIRO

  • To specyficzne, ortodoksyjne ostrze okazuje się być niezastąpione w kuchni tych, którzy często kroją, szatkują i siekają wszelkiego typu warzywa, owoce i zioła
  • Nóż Nakiri, z linii Shippu Black marki Tojiro, pomoże przyrządzić nieskończone typy i rodzaje najróżniejszych surówek i sałatek, w tym również z warzyw sezonowych
  • Dzięki nożowi Nakiri pokroisz grube i potężne lub cieniutkie plastry, paski mięs, czy słupki warzyw – w zależności od tego, jaką potrawę przygotowujesz
  • Nakiri nadaje się też świetnie do krojenia mięsa bez kości i drobiu
  • Tego typu specyficzne ostrze docenią osoby gustujące w potrawach z woka

Materiał

  • rdzeń - stal VG-10
  • ostrze - 62 warstwy stali damasceńskiej
  • uchwyt - barwiony dąb japoński
  • skuwka - bawoli róg

Wymiary

  • długość ostrza - 18 cm

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Noże Tojiro Shippu Black
kuszą czernioną klingą

TROCHĘ TAJEMNICZEJ JAPONII

Czernione ostrza noży z serii Shippu Black, japońskiej marki Tojiro, wyróżniają się znacząco na tle innych linii tego producenta. Bliźniacza seria noży Shippu (z jasnymi rękojeściami i lekko polerowanymi, również jasnymi klingami) powstała kilka lat wcześniej.

Po sukcesie serii Shippu producent zaproponował miłośnikom ładnych, japońskich noży swoją ciemną, nieco tajemniczą wizję krojenia w dobrym stylu. Klingi noży Shippu Black są na trwałe czernione w czasie produkcji. Nawet po latach nie zblakną. Elegancko mienią się w zależności od kąta padania światła.

  • Japońska marka Tojiro ma w swojej bardzo szerokiej ofercie intrygujące - z racji ciemnej klingi - damasceńskie noże z linii Shippu Black. W naszych testach noże wykazały się wyśmienitą ostrością.
  • Tego typu ostrza dedykowane są, przede wszystkim, osobom rozpoczynającym przygodę z gotowaniem, pomocom kuchennym w profesjonalnych kuchniach i tym, którzy chcą poczuć magię krojenia japońskim nożem, który nie będzie jednak przerażał swoją krwiożerczością i ostrością.
  • Fachowcy, tworzący w fabryce marki Tojiro noże z serii Shippu Black, korzystają z wiedzy starożytnych mistrzów japońskiego kowalstwa, które łączą z nowoczesnym, ręczno-mechanicznym procesem produkcji. W efekcie powstają naprawdę ładne, godne polecenia noże w przyjaznych cenach.
  • Damasceńskie ostrza noży Tojiro Shippu Black występują w dwóch odmianach – noże krótkie (do 13 cm) mają 37 warstw stali, z kolei dłuższe ostrza (od 18 cm) mają 63 warstwy.

63 warstwy stali
noży z serii Shippu Black
marki Tojiro

RDZEŃ ZE STALI VG-10 I STAL NIKLOWA

Rdzeń noży z linii Tojiro Shippu Black powstał ze stali VG-10, a zewnętrzne warstwy z czernionej, naprzemiennie skuwanej miękkiej i twardej stali niklowej ze średnią zawartością węgla.

By noże Tojiro Shippu Black były bardzo ostre, trzeba będzie ostrzyć je co, około, 6-10 tygodni. Niestety, nigdy nie dorównają ostrością nożom mistrzowskim.

Dwustronnie ostrzone noże Tojiro Shippu Black są nierdzewne i osiągają twardość 60 stopni HRC w skali Rockwella.

 

ELEGANCKA RĘKOJEŚĆ

 

  • rękojeść noży z serii Tojiro Shippu Black powstała z barwionego dębu japońskiego, który uformowano w kształt tzw. kasztana – dzięki temu rękojeść idealnie wpasowuje się w zgięcie dłoni
  • drewniana rękojeść pozwala bardzo długo kroić, zawodowiec nie poczuje dyskomfortu nawet po wielu godzinach pracy z nożem
  • ciemne drewno nadaje nożom Shippu Black nieco surowości

 

  • stal ostrza łączy z rękojeścią skuwka z ciemnego, bawolego rogu
  • zauważyliśmy, że – co ciekawe – te noże bardzo przypadają do gustu dzieciom, które chętnie kroją i gotują wraz z rodzicami; noże są ostre, więc kroi się nimi bezpiecznie
  • co wyjątkowe – wygodna rękojeść świetnie wpasowuje się w niewielką dłoń 7-, czy 8-latka

Specjalista radzi,
jak ostrzyć noże
Shippu Black Tojiro

NOŻE OSTRE W KILKA CHWIL

Japońskie noże Tojiro Shippu Black ostrzy się na kamieniach o gradacji od 1000 do 3000. Niestety, wyższa ziarnistość nie spełni tu swojej roli. Dość miękka stal noży Tojiro będzie ślizgać się na kamieniach o gradacji np., 8000.

Noże Tojiro Shippu Black ostrzy się na kamieniach ceramicznych. Nasz specjalista sugeruje ich dobór. Na dole strony znajdziesz podpowiedź, jakie ostrzałki warto wybrać.

 

Specjalista uczy,
jak używać noża Nakiri
Shippu Black Tojiro

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

JAPOŃSKIE NOŻE SHIPPU BLACK WYMAGAJĄ NIECO UWAGI

  • regularnie ostrzone na kamieniach o gradacjach 1000 i 3000 noże Tojiro Black będą ostre przez 3-4 tygodnie; dopiero po zastosowaniu kamienia 8000 ich ostrość utrzyma się dłużej
  • stępiony, czy długo nieużywany nóż Shippu Black napraw na gradacjach 240-250 lub 400 punktów
  • dwustronnie ostrzone noże należy szlifować na kamieniach w proporcjach 50/50 lub 70/30 (na 7 ruchów z jednej strony przypadają 3 z drugiej)
  • do krojenia japońskimi nożami używaj desek z drewna np. hinoki, teaku, bambusa, dębu
  • noże Shippu Black marki Tojiro przechowuj na listwach bądź pulpitach magnetycznych
  • pamiętaj, że japońskimi nożami nie kroi się mięsa z kością i mrożonek
  • japońskie noże Tojiro myje się ręcznie, nigdy w zmywarce

Produkty pasujące
do noża Nakiri
Shippu Black Tojiro