Urokliwe, damasceńskie noże Shippu Black marki Tojiro mają w sobie dużo wdzięku. Mówimy o nich, że są grzechu warte. Ciemna odsłona popularnych noży Shippu, marki Tojiro, dedykowana jest nade wszystko gotującym w domu i rozpoczynającym przygodę z japońskimi ostrzami. Choć nie stronią od nich też profesjonaliści.
Nóż Shippu Black powstał ze skuwanych naprzemiennie, czernionych warstw nierdzewnej stali. Jego rdzeń wykuto ze stali VG-10. Noże Shippu Black mają twardość na poziomie 60 stopni HRC. Dlatego między jednym, a drugim ostrzeniem może minąć nawet 6-10 tygodni. Pamiętaj jednak, by do krojenia wybrać doskonałe japońskie deski marek Asahi, czy Hasegawa.
Przetestowaliśmy linię noży Shippu Black w zestawieniu z syntetycznymi japońskimi deskami i nie mogliśmy się nadziwić ich precyzji oraz ostrości. Niezwykłe jest, że te same noże nie sprawdzały się tak świetnie na doskonałych, drewnianych deskach.
63-warstwowym nożom Shippu Black nadaje uroku wygodna rękojeść z barwionego dębu japońskiego i skuwka z bawolego rogu.
Poniżej znajdziesz film, który pozwoli Ci wiele lepiej wykorzystać moc Twoich japońskich noży Shippu Black. Zapraszamy!
NÓŻ DO
SUSHI, SASHIMI
NÓŻ DO OPRAWIANIA
RYB
NÓŻ DO FILETOWANIA
RYB
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
BEZ KOŚCI
Poniżej:
- jak dbać o japońskie noże Tojiro
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Shippu Black
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE
Nasz ekspert dobrze gada, bo:
- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie