Apollo - Patelnia sauté, stal Silvinox, Ø 16 cm, Demeyere

599
Produkt dostępny
wysyłka 7-14 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Do niedawna jeszcze mało kto wierzył, że istnieją niemal niezniszczalne patelnie z luksusowej stali szlachetnej. To, co proponuje światu najbardziej wymagających miłośników kuchni belgijska marka Demeyere, ciągle i od nowa budzi szacunek nie tylko kucharzy, ale i metalurgów oraz inżynierów. Bo trudno odmówić stali Demeyere zjawiskowych talentów.

Linia stalowych patelni sautè, Apollo, to przykład na to, jak opatentowana, 7-warstwowa konstrukcja dna i ścianek pomaga w szybkim, sprawnym, dynamicznym smażeniu, duszeniu, pieczeniu w piekarniku, a nawet - z racji formy i wysokich ścianek patelni - gotowaniu.

Wyjątkowo odporna na przegrzanie i wypaczenie konstrukcja stopu 7-Ply® gwarantuje idealne nagrzewanie patelni od dna, aż po brzegi. Zakumulowne w ten sposób ciepło trafia wprost w głąb przyrządzanych potraw. Patelnia Apollo pozwala smażyć, czy dusić z użyciem minimalnej ilości energii.

Warto powiedzieć, że patelnie sautè to genialnie wręcz wielofunkcyjne naczynia. Można przyrządzać w nich jajecznicę na parze, wszelkiego typu sosy, kremy i masy do ciast i tortów, gorącą czekoladę, ajerkoniak, itp. Oczywiście, patelnia pozwala smażyć techniką sautè i dusić mięsa oraz warzywa, a także zapiekać przysmaki w piekarniku do temperatury 240 stopni.

Wykonana ze srebrzysto-białej, nigdy nie tracącej pięknej barwy, higienicznej stali Silvinox® patelnia sautè nadaje się do używania na wszystkich typach kuchenek, wraz z indukcją.

Tym, co ujmuje miłośników stalowych patelni Demeyere, jest niezwykle długa, bo aż 30-letnia gwarancja na sprzęt używany w domu. Profesjonalne kuchnie zyskują 10-letnią gwarancję producenta.

Nowoczesne, stalowe
patelnie sauté Apollo Demeyere
posłużą przez całe dekady

  • patelnie do duszenia i smażenia techniką sauté
  • do zapiekania i pieczenia potraw w piekarniku
  • szybkie nagrzewanie i dystrybucja ciepła dzięki 7-warstwowej konstrukcji dna i ścianek
  • odlewane, spawane próżniowo dno i uchwyty
  • stal Silvinox zachowuje przez dekady srebrzysty kolor
  • 30 lat gwarancji dla domowej kuchni, 10 lat dla kuchni profesjonalnej

Obejrzyj nasz film,
który pokazuje, jak przygotować
stalową patelnię do używania

  • Koniecznie obejrzyj nasz film, w którym Krystian pokazuje, jak w bardzo prosty sposób wygrzać sobie stalową patelnię, którą właśnie wyjąłeś z pudełka. Dzięki temu patelnia wiele szybciej zacznie sprawnie smażyć.
  • W filmie zobaczysz, jak smaży niewygrzana patelnia, której użyliśmy po raz pierwszy,  a jak sobie radzi po wstępnym zaledwie wygrzaniu.
  • Proces, który zobaczysz, dotyczy wszystkich stalowych patelni Demeyere, które znajdziesz w naszym sklepie, niezależnie od serii.

Patelnie sauté nadają się
na każdy typ kuchenki
i do piekarnika

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

DO PIEKARNIKA

Materiał

  • satynowana stal szlachetna, która, dzięki technologii Silvinox®, zawsze zachowa srebrzystą barwę
  • ponad 3-milimetrowej grubości dno i ścianki patelni stworzono z 7 warstw (7-PlyMaterial®) - na zewnątrz i wewnątrz warstwy stali szlachetnej, w środku stop aluminium, 2 warstwy czystego aluminium i trójwarstwowy, opatentowany przez Demeyere stop TriplInduc®
  • odlewany, spawany stalowy uchwyt

Wymiary

  • średnica patelni - 16 cm
  • średnica dna - 10 cm
  • pojemność - 1 l
  • wysokość ścianek - 5,9 cm
  • długość z uchwytami - 34,4 cm
  • waga - 0,6 kg

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Z patelniami sauté Apollo
zaczniesz podbój
kuchennego kosmosu

Coś, co na pierwszy rzut oka wygląda prosto i zwyczajnie, może skrywać w sobie wiele tajemnic. Bo czego można spodziewać się po stalowych patelniach sautè, których jest na świecie tyle, ile gwiazd na niebie? Belgijska marka Demeyere udowodniła, że potrafi zaskoczyć. Stworzyła naczynia, które wzięły nazwę od jednego z najbardziej złożonych projektów ludzkości - promu Apollo i jego kosmicznych podbojów.

Seria stalowych patelni sautè Apollo to prawdziwa technologiczna rewolucja, która już dawno temu zmieniła świat profesjonalnych i domowych kulinariów. Demeyere szczyci się zastosowaniem w tej linii naczyń przeróżnych, zaawansowanych i wręcz futurystycznych patentów. O tym, co wyróżnia naczynia Demeyere na firmamencie kuchennych odkryć, przeczytasz poniżej.

  • Specjalistyczna patelnia sautè służy nie tylko do smażenia metodą, od której wzięła swoją nazwę, ale przede wszystkim do duszenia, tworzenia przeróżnych sosów, mas i kremów do tortów i ciast, topienia czekolady. To patelnia dedykowana nie tylko gotującym, ale i cukiernikom oraz wszelkim miłośnikom ciast i słodkości.
  • W patelniach sautè Apollo możesz dusić na dwa sposoby. Pierwszy to powolne duszenie na minimalnym płomieniu, czy mocy palnika. Wtedy ciepło delikatnie wnika w przygotowywaną potrawę. Czas przyrządzania potrawy jest dłuższy, ale za to zyskasz większe spektrum smaków.

 

  • Druga metoda duszenia z użyciem patelni sautè z serii Apollo polega na dynamicznym, krótkim duszeniu, które ma za zadanie maksymalnie szybko wprowadzić dużą ilość ciepła w potrawę, by była miękka w kilkanaście minut. Wtedy patelnię podgrzewa się na większej mocy palnika, czy płomienia i inaczej rozplanowuje się dodawanie poszczególnych składników potrawy.
  • Ta metoda duszenia może łączyć się z podpiekaniem i zapiekaniem potraw w piekarniku, co daje jeszcze ciekawsze efekty smakowe.

7-warstwowe dno i ścianki
pozwalają na bardzo szybkie
rozprowadzanie ciepła

  • Konikalne patelnie sauté z serii Apollo posiadają niezwykle grube, 3 mm, 7-warstwowe dno i ścianki. Dzięki takiej zwartej i zaawansowanej konstrukcji, będącej składową kilku współdziałających ze sobą materiałów, patelnie sauté rozgrzewają się rewelacyjnie szybko i równomiernie.
  • Nie musisz zużywać dużej ilości energii, gdyż 7-warstwowy stop 7-PlyMaterial® doskonale akumuluje ciepło i sprawnie przekazuje je w głąb przyrządzanych potraw, sosów, czy kremów.
  • Opatentowany stop Demeyere - 7-PlyMaterial®, tworzący ścianki i dno patelni Apollo, stworzono ze stali, dwóch warstw stopu aluminium, które dzielone jest warstwą czystego aluminium oraz wynalazku Demeyere - stopu TriplInduc®.

  • 7-warstwowe dno i ścianki patelni wykorzystują zjawisko synergii. Wszystkie elementy dna i ścianek współpracują ze sobą, przy czym efekt ich działania jest wiele lepszy, niż gdyby wykorzystać potencjał każdego materiału oddzielnie.
  • Inżynierowie belgijskiej marki opracowali 7-warstwową, odporną na przegrzanie i wypaczenie strukturę patelni Apollo, która jest niemal niezniszczalna, gdyż została przeznaczona do pracy, przede wszystkim, w profesjonalnej kuchni. Tam musi wytrzymać spore przeciążenia i wiele godzin codziennych zmagań z kulinarną materią.

Higieniczna stal Silvinox, która
nigdy nie zmieni koloru
i inne pomysły Demeyere

  • W latach 60-tych XX wieku Demeyere obmyśliło elektrochemiczny proces uszlachetniania stali. Powstała stal Silvinox®, która nie ma w sobie mikroelementów żelaza, dlatego zawsze będzie piękna i srebrzysto-biała.
  • Stal Silvinox® jest niezwykle higieniczna. Nie łapie odcisków palców, dzięki czemu na powierzchnię patelni Apollo nie przenoszą się z dłoni gotujących bakterie. Belgijski producent jest znany w świecie kulinariów ze swojego przywiązania do higieny. 
  • Nienagrzewające się uchwyty montowane są na zewnątrz naczyń. Stalowych ścianek patelni nie przebijają nity, na których mogłyby osadzić się resztki gotowanego jedzenia.
  • Mocowane na zewnątrz uchwyty nie osłabiają konstrukcji naczyń i przewodnictwa ciepła ścianek patelni Apollo.

Używanie i konserwacja
patelni sauté Apollo -
to dziecinnie proste

MOŻESZ STOSOWAĆ
STALOWE UTENSYLIA

MOŻESZ MYĆ
W ZMYWARCE

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

UŻYWAJ RĘKAWIC
KUCHENNYCH

  • Jeśli masz stalowy widelec, czy łopatkę do mieszania, nic nie stoi na przeszkodzie, byś ich użył. Nie zniszczysz stalowej patelni. Oczywiście, możesz używać też drewnianych, czy syntetycznych utensyliów.
  • Stal Silvinox® jest wyjątkowo łatwa w utrzymaniu w czystości. Można myć ją w zmywarce; detergenty nie zaszkodzą jego srebrzysto-białej stali. Niemniej - mycie ręczne trwa kilka chwil. Uchwyt patelni mocowany jest na zewnątrz, ścianki nie są przebite nitami, na których osadzałyby się resztki jedzenia, stąd patelnię myje się błyskawicznie.
  • Pamiętaj, by od czasu do czasu do mycia patelni sauté użyć płynu do naczyń z dodatkiem kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Jeśli używasz patelni na gazie, zabieg warto przeprowadzać dość często. Więcej o konserwacji stali przeczytasz, klikając w boczny panel z prawej strony ekranu.
  • Jeśli skarmelizujesz coś na dnie patelni, za mocno coś zagęścisz, czy zredukujesz sos lub zostaną na niej resztki mocniej przysmażonych mięs, możesz ją odmoczyć i bez obaw wyszorować.
  • Powyżej zauważyłeś ikonkę rękawicy kuchennej. Uchwyt patelni sauté nagrzeje się, jeśli wstawisz ją do piekarnika, do czego zachęcamy. Zyskasz w ten sposób inaczej smakujące, zapiekane i podpiekane potrawy.
  • Do smażenia na patelniach Demeyere używaj wysokotemperaturowych olejów, m.in., ryżowych, kokosowych, palmowych, czy arachidowych. Tego typu tłuszcze mają wysoką temperaturę dymienia, około 240 stopni Celsjusza, co gwarantuje sprawne i zdrowe smażenie. Inne oleje, np. rzepakowy, słonecznikowy, czy olej z pestek winogron, palą się już w temperaturze 180 stopni, stąd smażenie na nich nie jest wskazane.

Pokrywka pasująca
do patelni sauté 16 cm
z serii Apollo Demeyere