Duńska marka Scanpan stawia sobie od zawsze za punkt honoru stworzenie naczyń, które będą nowoczesne, piękne, trwałe i bardzo funkcjonalne. Trudno więc się dziwić, że woki, patelnie i garnki z kultowej, znanej i cenionej na całym świecie linii CTX ciągle zdobywają sobie rzesze miłośników. Ale Scanpan nie ustaje w wysiłkach, by doskonalić to, co już wydawałoby się niemal skończonym projektem. O ile stylistyka naczyń z kolekcji CTX pozostała niezmienna, o tyle w środku kryje się odnowiona nieprzywierająca, 5-krotnie nakładana, tytanowo-ceramiczna powłoka Stratanium. Oczywiście, powłoka duńskich woków z linii CTX jest wolna od PFOA i innych szkodliwych dla zdrowia kwasów, czy związków chemicznych, stąd korzystają z niej chętnie i alergicy.
Warto wiedzieć, że duńska marka Scanpan, produkująca swoje naczynia w fabryce w Jutlandii, w Danii, jako pierwsza na świecie zaczęła tworzyć woki, patelnie i garnki wolne od PFOA i PFOS, wyprzedzając tym samym o wiele lat dyrektywy Unii Europejskiej. To wyraźnie świadczy o tym, jak świadoma jest marka Scanpan i jak bardzo dba o to, by jej produkty były zawsze w ścisłej czołówce technologii kulinarnych.
Nieprzywierająca, tytanowo-ceramiczna powłoka Stratanium przeszła długą drogę. Scanpan testował i udoskonalał ją przez wiele lat tak, by nawet najbardziej wymagający gotujący byli z niej zadowoleni i wykorzystywali jej talenty przez całe lata. Powłoka jest wiele trwalsza, wytrzymalsza na uszkodzenia i zarysowania niż klasyczne powłoki tytanowe. A przy okazji - dusząc i smażąc na niej, użyjesz minimalnych ilości tłuszczu.
Musisz tylko pamiętać, by nie przegrzewać woka do temperatury powyżej 260 stopni. O tej kwestii napisaliśmy sporo poniżej. Mamy nadzieję, że nasze informacje okażą się pomocne.
Stratanium wytrzymuje wyższe temperatury, niż klasyczne powłoki tytanowe, stąd możesz wykorzystać wok w piekarniku. Oczywiście, woki Scanpan z kolekcji CTX działają na wszystkich typach kuchenek wraz z indukcją.
3-warstwowa konstrukcja woka perfekcyjnie akumuluje ciepło, przekazując je w głąb smażonych potraw, więc przy pracy z tego typu sprzętem zużyjesz minimum energii.
Satynowana stal i perfekcyjnie wyprofilowane, bardzo wygodne uchwyty czynią z woka CTX marki Scanpan łakomy kąsek dla tych, którzy cenią sobie, poza świetnymi materiałami, również dobry design w kuchni.
Do woka CTX możesz dobrać pasującą pokrywkę - znajdziesz ją na dole strony.
Spójrz poniżej - znajdziesz tam kompleksowy poradnik smażenia na patelniach / wokach z powłokami nieprzywierającymi. Jest tam wszystko, co musisz wiedzieć! Zapraszamy do oglądania!
WOK DO POTRAW
KUCHNI CHIŃSKIEJ
WOK DO POTRAW
KUCHNI JAPOŃSKIEJ
WOK DO POTRAW
KUCHNI WIETNAMSKIEJ
WOK DO DAŃ
KUCHNI KOREAŃSKIEJ
WOK DO POTRAW
KUCHNI TAJSKIEJ
WOK DO POTRAW
KUCHNI INDONEZYJSKIEJ
WOK DO POTRAW
Z OWOCÓW MORZA
WOK DO SMAŻENIA
W GŁĘBOKIM TŁUSZCZU
WOK DO DAŃ Z WARZYW,
KTÓRE ZNAJDZIESZ W LODÓWCE
NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ
NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ
NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ
NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ
DO PIEKARNIKA
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy wszystkie patelnie i woki z naszej oferty, więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
NIE PRZEKRACZAJ
260 STOPNI
STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA
STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA
NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA
NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST
NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK
NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE
NIE MYJ
W ZMYWARCE