• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
Każda paczka jest ubezpieczona
Każda wysyłka gratis

CTX - Nieprzywierający wok z tytanowo-ceramiczną powłoką Stratanium, Ø 32 cm, Scanpan

1159
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 1 159 zł
Produkt dostępny
wysyłka 2-3 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Duńska marka Scanpan stawia sobie od zawsze za punkt honoru stworzenie naczyń, które będą nowoczesne, piękne, trwałe i bardzo funkcjonalne. Trudno więc się dziwić, że woki, patelnie i garnki z kultowej, znanej i cenionej na całym świecie linii CTX ciągle zdobywają sobie rzesze miłośników. Ale Scanpan nie ustaje w wysiłkach, by doskonalić to, co już wydawałoby się niemal skończonym projektem. O ile stylistyka naczyń z kolekcji CTX pozostała niezmienna, o tyle w środku kryje się odnowiona nieprzywierająca, 5-krotnie nakładana, tytanowo-ceramiczna powłoka Stratanium. Oczywiście, powłoka duńskich woków z linii CTX jest wolna od PFOA i innych szkodliwych dla zdrowia kwasów, czy związków chemicznych, stąd korzystają z niej chętnie i alergicy.

Warto wiedzieć, że duńska marka Scanpan, produkująca swoje naczynia w fabryce w Jutlandii, w Danii, jako pierwsza na świecie zaczęła tworzyć woki, patelnie i garnki wolne od PFOA i PFOS, wyprzedzając tym samym o wiele lat dyrektywy Unii Europejskiej. To wyraźnie świadczy o tym, jak świadoma jest marka Scanpan i jak bardzo dba o to, by jej produkty były zawsze w ścisłej czołówce technologii kulinarnych.

Nieprzywierająca, tytanowo-ceramiczna powłoka Stratanium przeszła długą drogę. Scanpan testował i udoskonalał ją przez wiele lat tak, by nawet najbardziej wymagający gotujący byli z niej zadowoleni i wykorzystywali jej talenty przez całe lata. Powłoka jest wiele trwalsza, wytrzymalsza na uszkodzenia i zarysowania niż klasyczne powłoki tytanowe. A przy okazji - dusząc i smażąc na niej, użyjesz minimalnych ilości tłuszczu.

Musisz tylko pamiętać, by nie przegrzewać woka do temperatury powyżej 260 stopni. O tej kwestii napisaliśmy sporo poniżej. Mamy nadzieję, że nasze informacje okażą się pomocne.

Stratanium wytrzymuje wyższe temperatury, niż klasyczne powłoki tytanowe, stąd możesz wykorzystać wok w piekarniku. Oczywiście, woki Scanpan z kolekcji CTX działają na wszystkich typach kuchenek wraz z indukcją.

3-warstwowa konstrukcja woka perfekcyjnie akumuluje ciepło, przekazując je w głąb smażonych potraw, więc przy pracy z tego typu sprzętem zużyjesz minimum energii.

Satynowana stal i perfekcyjnie wyprofilowane, bardzo wygodne uchwyty czynią z woka CTX marki Scanpan łakomy kąsek dla tych, którzy cenią sobie, poza świetnymi materiałami, również dobry design w kuchni.

Do woka CTX możesz dobrać pasującą pokrywkę - znajdziesz ją na dole strony.

 

Spójrz poniżej - znajdziesz tam kompleksowy poradnik smażenia na patelniach / wokach z powłokami nieprzywierającymi. Jest tam wszystko, co musisz wiedzieć! Zapraszamy do oglądania!

1159

Zobacz, do czego
wykorzystasz nieprzywierający 
wok marki Scanpan

WOK DO POTRAW
KUCHNI CHIŃSKIEJ

WOK DO POTRAW
KUCHNI JAPOŃSKIEJ

WOK DO POTRAW
KUCHNI WIETNAMSKIEJ

WOK DO DAŃ
KUCHNI KOREAŃSKIEJ

WOK DO POTRAW
KUCHNI TAJSKIEJ

WOK DO POTRAW
KUCHNI INDONEZYJSKIEJ

WOK DO POTRAW
Z OWOCÓW MORZA

WOK DO SMAŻENIA
W GŁĘBOKIM TŁUSZCZU

WOK DO DAŃ Z WARZYW,
KTÓRE ZNAJDZIESZ W LODÓWCE

Obejrzyj filmy 
o nieprzywierających 
naczyniach marki Scanpan

  • Duńska marka Scanpan stworzyła patelnie o podobnych właściwościach - linie CTX i HaptIQ, które dedykowane są jednak dwóm zupełnie różnym grupom odbiorców.
  • Patelnie CTX z powłoką Stratanium, należące do klasy Premium, kierowane są dla gotujących w domu. Z kolei kolekcja patelni HaptIQ, z tytanowo-ceramiczną powłoką Stratanium Plus, to klasa Super Premium.
  • W naszym filmie pokażemy podobieństwa i różnice między dwoma liniami patelni Scanpan.

  • Bardzo zależy nam na tym, by Klienci naszego sklepu doskonale używali swoich nieprzywierających woków. Problem, bo wielu z nas ma jeszcze zakodowane różne stare nawyki, które prowadzą do przepalenia, czy zniszczenia sprzętu.
  • Dlatego od lat uczymy, jak dobrze smażyć. I dlatego też powstał ten poradnik, z którego dowiesz się wszystkiego, co warto wiedzieć o używaniu nieprzywierających patelni / woków klasy Premium.
  • Jesteśmy, co podkreślamy z dumą, jedynymi w naszej branży, którzy stworzyli kompletną bazę wiedzy na ten temat.

wok CTX Scanpan
w skrócie

 

  • 5-warstwowa, tytanowo-ceramiczna powłoka nieprzywierająca
  • bezpieczna dla zdrowia, bez PFOA; dla alergików
  • do zdrowego, niskotłuszczowego smażenia, duszenia i pieczenia
  • bardzo wysoka odporność na ścieranie i zużycie
  • świetna dystrybucja ciepła
  • powłoka wytrzymuje maksymalnie 260 stopni Celsjusza

Materiał

  • 5-warstwowa tytanowo-ceramiczna powłoka nieprzywierająca Stratanium
  • 3-warstwowy szkielet - satynowana stal magnetyczna, eko-aluminium, stal
  • uchwyt - stal szlachetna
  • pokrywka - hartowane szkło i satynowana stal szlachetna

Wymiary

  • średnica od brzegu do brzegu - 32 cm
  • średnica dna woka (przestrzeń robocza) - 15 cm
  • waga - 1,95 kg

Woki CTX sprawdzą się
na każdym typie kuchenki
oraz w piekarniku

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

DO PIEKARNIKA

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy wszystkie patelnie i woki z naszej oferty, więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Powłoka Stratanium
i smażenie na miarę
XXI wieku

  • Scanpan jest odkrywcą w dziedzinie powłok nieprzywierających. Wyszedł od klasycznych, jednorodnych powłok tytanowych, a dotarł do 5-warstwowych tytanowo-ceramicznych, nano-kompozytowych warstw.
  • Powłoka Stratanium, w którą wyposażone są profesjonalne woki z linii CTX, jest tak skonstruowana, że w poszczególnych warstwach umieszczono naprzemiennie grubsze i mniejsze drobiny ceramiki. Dzięki temu klasyczna powłoka tytanowa zyskała wiele większą sztywność i niezwykłą odporność na uszkodzenia.
  • Ta powłoka przypomina twardością klasyczne powłoki ceramiczne. Różni się od nich zjawiskową wręcz nieprzywieralnością do 260 stopni Celsjusza.
  • I jeszcze jedna zaleta powłoki Stratanium - możesz używać ekstremalnie małej ilości tłuszczu. Czasem wystarczy wręcz kilka kropli, by usmażyć, czy podpiec coś pysznego.
  • Powłoka Stratanium pozwala przyrządzać potrawy o wysublimowanych smakach zbliżonych do klasycznej kuchni francuskiej.

 

Zbyt wysoka temperatura
to wróg Twojego woka!
Jak dobrze zadbać o sprzęt?

  • Powłoki nieprzywierających woków wytrzymują ściśle określoną temperaturę. Jeśli ją przekroczysz, wok się przegrzeje. Po czasie, niestety, powłoka zacznie tracić swoje właściwości, czy nawet schodzić.
  • By do tego nie doprowadzić, musisz pamiętać, by nie rozgrzewać woka z linii CTX do temperatury powyżej 260 stopni. Skąd masz wiedzieć, kiedy osiągniesz taką temperaturę? Obejrzyj nasz film o pirometrze. Znajdziesz go TUTAJ.
  • Druga kwestia. Zbyt wysoka temperatura woka sprawia, że to, co smażone, stanie się ciężkostrawne, czy wręcz niezdrowe. Jeśli chcesz świadomie gotować, przeczytaj nasz poradnik dotyczący optymalnych temperatur smażenia różnych produktów i potraw.

 

CTX, czyli naczynia
dla konserwatystów
nie ufających eko-aluminium

  • Warto, byś wiedział, że Scanpan, jako jeden z bardzo nielicznego grona najlepszych producentów, potrafi osadzać tytanowo-ceramiczne, nieprzywierające powłoki na stalowym szkielecie woka.
  • Owszem, dwie warstwy stali dzieli pas eko-aluminium, ale ono służy tu jako wyśmienity dystrybutor ciepła.
  • Wielu znanych producentów tworzy bardzo dobre powłoki tytanowe, ale osadzane są w większości wypadków na szkielecie z eko-aluminium.
  • I tu wielu gotujących, z reguły konserwatystów, którzy unikają aluminium w każdej postaci, z chęcią sięga po naczynia z kolekcji CTX marki Scanpan.

Specjalista sugeruje,
jak dobrze dbać
o wok CTX marki Scanpan

NIE PRZEKRACZAJ
260 STOPNI

STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA

STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA

NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA

NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST

NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • Gdy wstawisz wok Scanpan do piekarnika, nie przekraczaj 230 stopni Celsjusza.
  • Woków marki Scanpan nie myje się w zmywarce. Umycie powłoki zabierze Ci kilkanaście sekund. Myj wok miękką gąbką i, oczywiście, płynem do naczyń.
  • Nie szoruj powłoki. Jeśli coś przywrze, nalej do naczynia ciepłej wody z dodatkiem płynu i odmocz.
  • W tytanowych wokach nie przechowuj jedzenia w lodówce. Do tego celu idealnie nadaje się, np., system Fresh & Save.

 

Uniwersalna pokrywka,
która pasuje woka
z serii CTX Scanpan