Dlaczego Twoja patelnia tak szybko kończy żywot i co z tym zrobić

Przegrzewanie patelni to jeden z najbardziej irytujących problemów dręczących wszystkich miłośników smażenia.  Raz po raz dowiadujemy się, że ktoś musiał wyrzucić patelnię, bo albo wypaczyła się, jej dno zaczęło przypominać Karpaty, albo zeszła z niej powłoka nieprzywierająca. Innym patelnie nagle zaczynają przypalać jedzenie smażone na środku, a nie potrafią dosmażyć tego, co leży po bokach. Co się dzieje? Dlaczego ten problem jest tak powszechny? Dlaczego ofiarą przegrzania padają nawet markowe, drogie patelnie?

O tym wszystkim opowie nasz specjalista, Krystian, który ma bardzo prostą metodę na to, jak raz na zawsze uratować patelnie tego świata przed przegrzaniem. Z pirometrem w dłoni zapewnisz swojej patelni długie życie, a sobie oszczędzisz stresu i kosztów.

Problem w tym, że wielu z nas uczyło się smażyć na słabej jakości patelniach, które często wymagały bardzo dużej ilości energii i czasu, by się nagrzać. Przeniesienie takich nawyków na nowoczesny sprzęt często skutkuje jego przegrzaniem. Bo współczesne, zaawansowane patelnie nagrzewają się bardzo szybko, niezwykle długo trzymają ciepło. I, w bardzo wielu wypadkach, takie patelnie mają jakąś graniczną temperaturę, w której mogą pracować. Jeśli ją przekroczysz, możesz zniszczyć patelnię. Dlatego zrobiliśmy film o ratowniku patelni, pirometrze.

Produkty powiązane z filmem