CTX - Tytanowo-ceramiczna, nieprzywierająca patelnia do serwowania, Ø 32 cm, Scanpan

975
Produkt dostępny
wysyłka 2-3 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Duńska marka Scanpan stawia sobie od zawsze za punkt honoru stworzenie naczyń, które będą nowoczesne, piękne, trwałe i bardzo funkcjonalne. Trudno więc się dziwić, że patelnie i garnki z kultowej, znanej i cenionej na całym świecie linii CTX ciągle zdobywają sobie rzesze miłośników. Ale Scanpan nie ustaje w wysiłkach, by doskonalić to, co już wydawałoby się niemal skończonym projektem. O ile stylistyka naczyń z kolekcji CTX pozostała niezmienna, o tyle w środku kryje się odnowiona nieprzywierająca, 5-krotnie nakładana, tytanowo-ceramiczna powłoka Stratanium. Oczywiście, powłoka duńskich, głębokich patelni CTX jest wolna od PFOA i innych szkodliwych dla zdrowia kwasów, czy związków chemicznych, stąd korzystają z niej chętnie i alergicy.

Warto wiedzieć, że duńska marka Scanpan, produkująca swoje naczynia w fabryce w Jutlandii, w Danii, jako pierwsza na świecie zaczęła tworzyć patelnie i garnki wolne od PFOA i PFOS, wyprzedzając tym samym o wiele lat dyrektywy Unii Europejskiej. To wyraźnie świadczy o tym, jak świadoma jest marka Scanpan i jak bardzo dba o to, by jej produkty były zawsze w ścisłej czołówce technologii kulinarnych.

Nieprzywierająca, tytanowo-ceramiczna powłoka Stratanium przeszła długą drogę. Scanpan testował i udoskonalał ją przez wiele lat tak, by nawet najbardziej wymagający gotujący byli z niej zadowoleni i wykorzystywali jej talenty przez całe lata. Powłoka jest wiele trwalsza, wytrzymalsza na uszkodzenia i zarysowania niż klasyczne powłoki tytanowe. A przy okazji - smażąc na niej, użyjesz minimalnych ilości tłuszczu.

Stratanium wytrzymuje wyższe temperatury, niż klasyczne powłoki tytanowe, stąd możesz wykorzystać patelnię do serwowania w piekarniku do temperatury aż 260 stopni. Oczywiście, patelnie Scanpan z kolekcji CTX działają na wszystkich typach kuchenek wraz z indukcją.

3-warstwowa konstrukcja patelni perfekcyjnie akumuluje ciepło, przekazując je w głąb smażonych potraw, więc przy pracy z tego typu sprzętem zużyjesz minimum energii. Patelnia do serwowania na długo zachowa ciepło potraw, które podasz bezpośrednio w niej na stół.

Satynowana stal i perfekcyjnie wyprofilowane, bardzo wygodne uchwyty czynią z patelni CTX marki Scanpan łakomy kąsek dla tych, którzy cenią sobie, poza świetnymi materiałami, również dobry design w kuchni.

Patelnie CTX, czyli duński design,
świetna technologia
i nowoczesna powłoka nieprzywierająca

 

  • 5-warstwowa, tytanowo-ceramiczna powłoka nieprzywierająca
  • bezpieczna dla zdrowia, bez PFOA; dla alergików
  • do zdrowego, niskotłuszczowego smażenia, duszenia, pieczenia i serwowania
  • bardzo wysoka odporność na ścieranie i zużycie
  • świetna dystrybucja ciepła

Obejrzyj film o podobieństwach
i różnicach między patelniami CTX,
a HaptIQ duńskiej marki Scanpan

  • Duńska marka Scanpan stworzyła patelnie o podobnych właściwościach - linie CTX i HaptIQ, które dedykowane są jednak dwóm zupełnie różnym grupom odbiorców.
  • Patelnie CTX z powłoką Stratanium, należące do klasy Premium, kierowane są dla gotujących w domu. Z kolei kolekcja patelni HaptIQ, z tytanowo-ceramiczną powłoką Stratanium Plus, to klasa Super Premium.
  • W naszym filmie pokażemy podobieństwa i różnice między dwoma liniami patelni Scanpan.

Patelnie CTX sprawdzą się
na każdym typie kuchenki
oraz w piekarniku

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

DO PIEKARNIKA

Sprawdź, jak wiele zależy od dobrej patelni

  • Serwowana wprost z patelni świeżo pieczona ryba to znak rozpoznawczy wielu najlepszych restauracji świata. Dołącz do grona pasjonatów smaków, o których mówi się, że są wybitne.
  • Wypróbuj talenty dużej, 32-centymetrowej patelni do serwowania duńskiej marki Scanpan, która pozwoli Ci przygotować nawet najbardziej skomplikowane dania z pieczonych, faszerowanych, czy nadziewanych ryb.
  • Przepisy kuchni całego świata masz na wyciągnięcie ręki, jeśli towarzyszyć Ci będzie doskonała patelnia CTX stworzona z myślą o maksymalistach.

Materiał

  • 5-warstwowa tytanowo-ceramiczna powłoka nieprzywierająca Stratanium
  • 3-warstwowy szkielet - satynowana stal magnetyczna, eko-aluminium, stal
  • uchwyty - stal szlachetna
  • pokrywka - hartowane szkło i satynowana stal szlachetna

Wymiary

  • średnica od brzegu do brzegu - 32 cm
  • średnica dna patelni (przestrzeń robocza) - 29 cm
  • pojemność - 4,8 litra
  • waga - 2,9 kg
  • wysokość ścianek - 7 cm

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Powłoka Stratanium
i smażenie na miarę
XXI wieku

  • Scanpan jest odkrywcą w dziedzinie powłok nieprzywierających. Wyszedł od klasycznych, jednorodnych powłok tytanowych, a dotarł do 5-warstwowych tytanowo-ceramicznych, nano-kompozytowych warstw.
  • Powłoka Stratanium, w którą wyposażone są profesjonalne, głębokie patelnie z linii CTX, jest tak skonstruowana, że w poszczególnych warstwach umieszczono naprzemiennie grubsze i mniejsze drobiny ceramiki. Dzięki temu klasyczna powłoka tytanowa zyskała wiele większą sztywność i niezwykłą odporność na uszkodzenia.
  • Ta powłoka przypomina twardością klasyczne powłoki ceramiczne. Różni się od nich zjawiskową wręcz nieprzywieralnością do 260 stopni Celsjusza.
  • I jeszcze jedna zaleta powłoki Stratanium - możesz używać ekstremalnie małej ilości tłuszczu. Czasem wystarczy wręcz kilka kropli, by usmażyć, czy podpiec coś pysznego.
  • Powłoka Stratanium pozwala przyrządzać potrawy o wysublimowanych smakach zbliżonych do klasycznej kuchni francuskiej.

CTX, czyli naczynia
dla konserwatystów
nie ufających eko-aluminium

  • Warto, byś wiedział, że Scanpan, jako jeden z bardzo nielicznego grona najlepszych producentów, potrafi osadzać tytanowo-ceramiczne, nieprzywierające powłoki na stalowym szkielecie patelni. Owszem, dwie warstwy stali dzieli pas eko-aluminium, ale ono służy tu jako wyśmienity dystrybutor ciepła.
  • Wielu znanych producentów tworzy bardzo dobre powłoki tytanowe, ale osadzane są w większości wypadków na szkielecie z eko-aluminium. I tu wielu gotujących, z reguły konserwatystów, którzy unikają aluminium w każdej postaci, z chęcią sięga po naczynia CTX marki Scanpan.

Specjalista sugeruje,
jak dobrze dbać
o patelnię CTX marki Scanpan

STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA

STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA

NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA

NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST

NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

  • Głębokiej patelni z kolekcji CTX, marki Scanpan, nie myj w zmywarce, choć producent na to zezwala. Mycie ręczne trwa raptem kilkanaście sekund. Nie ryzykujesz w ten sposób, że powłoka po czasie zmatowieje, czy straci estetyczny wygląd.
  • Pamiętaj, by na patelniach CTX nie przechowywać potraw w lodówce.
  • Tytanowo-ceramiczna, nieprzywierająca powłoka naczyń CTX jest odporna do 260 stopni Celsjusza. Nie możesz jej przekraczać w trakcie smażenia, pieczenia, czy zapiekania potraw w piekarniku.
  • Do smażenia używaj wysokotemperaturowych olejów, np. ryżowego, oliwy z oliwek, kokosowego, czy masła klarowanego lub smalcu.