Na początek dwie historie zupełnie nie związane z temperaturami smażenia, które są tematem artykułu.

Pierwsza historia. Masz super sweter z bardzo wyrafinowanej wełny. Trzeba go prać w ściśle określonej temperaturze i z odpowiednimi dodatkami, czy detergentami. Dbasz o sweter, który latami wygląda idealnie. Ale Twoja dorastająca pociecha, chcąc pokazać, jak wspaniale pomaga w domu, wrzuca Twój wełniany sweter do pralki i nastawia go na 60 stopni. Po półtorej godzinie wyjmuje sweterek, czy nawet i sweteruniek, który świetnie nada się dla lalki Barbie Twojej najmłodszej pociechy.

 

Spis treści:

  1. 1. Nie da rady przeskoczyć fizyki
  2. 2. Po co komu informacja na temat temperatur smażenia?
  3. 3. Krótki poradnik - jak dobierać temperatury dla różnego typu produktów

 

Druga historia. Kupujesz używany samochód w świetnym stanie. Ale, jak to w życiu bywa, okazuje się, że trzeba wymienić rozrząd i filtry oraz olej. Zakładasz jednak, że skoro sprzedający gwarantował, że wszystko jest ok., nie trzeba się problemem martwić do najbliższej wiosny. I nagle w drodze na wakacje zostawiasz część silnika na drodze.

W obu tych przypadkach przekroczone zostały jakieś proste reguły. Materiał nie wytrzymał, bo ktoś chciał przemóc jego fizyczne zdolności, czy potencjał. Czytelne, prawda?

Analogicznie sprawa ma się ze smażeniem.

 

Nie da rady przeskoczyć fizyki

Byli już tacy, którzy dyskutowali z prawami fizyki. Na dobre im to nie wyszło. Myślę tu o klasycznej, banalnej praktyce i codzienności. Jeśli zechcesz usmażyć jajecznicę w temperaturze 300 stopni, nie miej pretensji do kury, jajka, patelni i jej producenta, czy też sprzedawcy, że zyskasz beton, a nie śniadanie. A to, że dodatkowo będziesz tydzień zdzierał przypalone jajka z patelni, to już kwestia bonusu.

Przekraczasz granice - świat Cię karze. Jak w trzech powyższych przykładach. O ile jednak z praniem, czy wymianą części w samochodzie mało kto dyskutuje, ciągle jednak fakt, że smaży się w konkretnych temperaturach dostosowanych do danego typu produktu, budzi, nie wiedzieć czemu, zdumienie, a czasem i irytację, czy wręcz kontrowersje. I jakiś taki zwariowany bunt, że będzie się robiło po swojemu, wbrew temu, co mówi o swojej patelni producent, czy wbrew moim na prawo i lewo rozsiewanym instrukcjom i podpowiedziom.

 

Po co komu informacja na temat temperatur smażenia?

Wielu zapyta, po co im taka informacja, skoro smażą od lat i dobrze im to wychodzi. Otóż - trzeba mieć świadomość doboru temperatur do danego typu potrawy, by nie niszczyć ich właściwości odżywczych. Bo to, że smażysz, wcale nie znaczy, że smażysz dobrze.

Druga kwestia - jeśli kupujesz nowoczesną patelnię, musisz wiedzieć, że każda ma jakąś graniczną temperaturę. Na niektórych patelniach nie usmażysz wielu typów grubych mięs, czy steków, bo powłoka wytrzyma, np., maksymalnie 220 stopni.

Są patelnie, np. z nieprzywierającą ceramiką, gdzie zrobienie jajecznicy jest naprawdę trudne i graniczy z cudem. I znowu – da się na niej smażyć, gdy nauczysz się ustawiać temperaturę.

Nie ma sensu ustawiać zbyt wysokich temperatur, gdy smażysz to, co delikatne. Różnica 50-60 stopni to różnica kolosalna, która zabije wszystko to, co dobre i wartościowe w pożywieniu.

Jeśli chcesz dobrze i świadomie smażyć, nie niszcząc przy okazji patelni, kup sobie pirometr, czyli laserowy bezprzewodowy termometr. Koszt od, około, 55-70 zł w górę. Przy sporo kosztujących, zaawansowanych patelniach, to rozsądny wydatek. Nie musisz kupować pirometru droższego niż kosztujący 150-200 zł (Twój pirometr powinien mieć zakres temperatur do, max, 450-500 stopni). Warto też, by Twój pirometr miał ustawianą emisyjność (ustaw ją na poziom 0,95 - jeśli korzystasz z patelni nieprzywierającej; a jeśli masz patelnię stalową - musisz nieco poeksperymentować - poziom skali wyniesie 0,55-0,7).

 

 

Krótki poradnik - jak dobierać temperatury dla różnego typu produktów

Nie zrobię kompletnego leksykonu temperatur, bo zająłby milion pozycji, a ja zestarzałbym się przy nim potężnie. Dla orientacji, odpowiadając na pytania wnikliwych, podpowiem, jakie są logiczne przedziały temperatur smażenia produktów i potraw dość popularnych.

Tu od razu zastrzeżenie - każda patelnia i kuchenki działają inaczej, a parametry zmienia do wszystkiego typ tłuszczu. Więc podpowiem Ci przybliżone, uśrednione zakresy temperatur - wszystko w stopniach Celsjusza.

 

Szczegółowe informacje otrzyma każdy Klient, który kupi dowolną patelnię z oferty naszego sklepu.

 

 

 

Zdjęcia: licencja Envato Elements