Duńska marka Scanpan eksperymentowała przez całe dekady z powłokami tytanowymi. Musisz wiedzieć, że ten producent, jako pierwszy na świecie, zdecydował, że w jego powłokach nie będzie niesłychanie szkodliwych dla organizmu i środowiska naturalnego związków PFOA i PFOS. Dopiero po kilku latach, w roku 2015, Unia Europejska zdecydowała, że wszyscy producenci, którzy zajmują się tworzeniem naczyń z powłokami nieprzywierającymi, mają zakaz stosowania szkodliwych substancji. Scanpan wyprzedził Unię i tym samym konkurencję o kilka lat.

 

Scanpan-eksperymentator

Duński producent zdecydował, że pora na kolejny, istotny krok w rozwoju jego znanych technologii (niegdyś specjalizował się w klasycznych powłokach tytanowych). I tak Scanpan z dumą pokazał światu powłokę Stratanium. To zupełnie niezwykłe zjawisko, które zostawia daleko w tyle znane nam nieprzywierające powłoki tytanowe. Duński producent stworzył 5-warstwową tytanowo-ceramiczną powłokę o nazwie Stratanium. Co dzięki temu zyskujesz? Twardość ceramiki plus świetne właściwości nieprzywierające i antyalergiczne tytanu. Tę pięknie połyskującą, leciutko chropowatą powłokę znajdziesz w serii naczyń i patelni CTX oraz PRO IQ.

Lepiej się nie da!

 

 

A jednak się da – powłoka Stratanium Plus

W krótkim czasie Scanpan pokazał, że można ulepszyć i świeży i już świetny pomysł. Dwa lata ostrych testów, zmagań z materią, współpracy ze słynnymi kucharzami, którzy nie zostawiali suchej nitki na testowanych sprzętach i powstała powłoka Stratanium „do kwadratu”, czyli - Stratanium Plus. Ta powłoka, inspirowana strukturą mokrego, plażowego piasku, jest jeszcze mocniejsza, pozwala jeszcze lepiej i ciekawiej smażyć. I jest bardziej chropowata, niż jej starsza siostra, powłoka Stratanium.

W 2019 roku Scanpan wypuścił na rynek dwie, współtworzone przez kucharzy i testowane w ekstremalnych warunkach profesjonalnych kuchni linie naczyń i patelni TechnIQ oraz HaptIQ.

Nie dość na tym – tytanowo-ceramiczna powłoka Stratanium Plus wzmacnia smaki potraw. To coś, czego nie potrafią jeszcze żadne inne nieprzywierające powłoki tytanowe. Takie talenty ma żeliwo, miedź i żelazo. Nigdy wcześniej laboratoryjnie tworzone powłoki nie wspomagały smaku. A powłoki Scanpan to potrafią.

 

Więcej i lepiej o 30%

Scanpan jest niezwykle dumny ze swoich powłok, które są o 30% mocniejsze, o 30% odporniejsze i bardziej żywotne i mają o 30% lepsze właściwości nieprzywierające od klasycznych powłok tytanowych. Automatycznie minimalizują zużycie tłuszczu, pozwalając za to na przeróżne, pyszne eksperymenty. Na takiej powłoce zbrązowisz skórkę mięsa, czy ryb – taki efekt, co niezwykłe, można było wcześniej osiągnąć tylko w piekarniku. A tu patelnia sama z siebie daje taką szansę.

Chrupkość smażonych na powłokach Scanpan mięs, czy ryb to aspekt, który z upodobaniem podkreślają zawodowcy.

 

Smażenie, które… słychać

I jeszcze jedna atrakcja, której dostarczają powłoki Stratanium Plus. Znawcy tematu i zawodowi kucharze mówią, że smażone mięsa, czy ryby wydają specyficzny, „pochrupujący”, „trzaskający” dźwięk, którego nie da się usłyszeć, gdy smażysz na klasycznej powłoce tytanowej.

 

 

Zjawiskowe wykonanie

Kiedy wziąłem po raz pierwszy w rękę patelnie z powłoką Stratanium i Stratanium Plus, zapałałem do nich olbrzymią miłością. Powłoka jest faktycznie niezwykła, pod palcami czuć wyraźne nierówności. Delikatniejsza w dotyku jest powłoka Stratanium, bardziej wyrazista, taka „brutalna” – Stratanium Plus. Zachwyca też samo wykonanie stalowego (seria CTX oraz HaptiIQ), czy powstałego z odlewu eko-aluminium - o którym przeczytasz TUTAJ - szkieletu (linie Pro IQ i TechnIQ). Rzadko kiedy patelnie wyzwalały we mnie takie emocje. Nasmażyłem się już za pięćdziesięciu gotujących, więc mało co prawdziwie mnie „rusza”. Ale patelnie Scanpan poruszyły jakąś – sądziłem, że już dawno wymarłą – nutę pragnienia, by znowu smażyć mnóstwo mięs. Wrażenie po smażeniu jest powalające. Jakość patelni i efektów pracy z nią - pierwsza klasa.

 

Kilka praktycznych uwag dla smażących na patelniach Scanpan

Są trzy kwestie, na które zwróciłbym uwagę przyszłych właścicieli patelni z powłokami Stratanium, czy Stratanium Plus. Po pierwsze - by myli je ręcznie, nie w zmywarce, jak pokazuje producent na jednym ze swoich filmów. Nie polecam też smażyć bez tłuszczu chudych mięs, czy ryb. I trzecia sprawa – używajcie drewnianych, czy syntetycznych utensyliów, a Wasza patelnia przez całe lata będzie piękna i estetyczna.

Przypomnę wszystkim, by nie przegrzewać patelni i nie szaleć z temperaturą. Kupcie pirometr, a problem przegrzanej patelni nie będzie Was dotyczyć.

 

Sumując

Choć duńskie patelnie wyprzedziły o lata świetlne konkurencję, są tańsze, niż, np., doskonałe patelnie belgijskiej marki Demeyere, której powłoki choć świetne, nie mogą konkurować ze Scapanem. Na rynku pojawił się nowy król.

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Zdjęcia: Scanpan