• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
Każda paczka jest ubezpieczona
Każda wysyłka gratis

CTX - Głęboka tytanowo-ceramiczna, nieprzywierająca patelnia, Ø 26 cm, Scanpan

1100
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 1 100 zł
Produkt dostępny
wysyłka 2-3 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Duńska marka Scanpan stawia sobie od zawsze za punkt honoru stworzenie naczyń, które będą nowoczesne, piękne, trwałe i bardzo funkcjonalne. Trudno więc się dziwić, że patelnie i garnki z kultowej, znanej i cenionej na całym świecie linii CTX ciągle zdobywają sobie rzesze miłośników. Ale Scanpan nie ustaje w wysiłkach, by doskonalić to, co już wydawałoby się niemal skończonym projektem. O ile stylistyka naczyń z kolekcji CTX pozostała niezmienna, o tyle w środku kryje się odnowiona nieprzywierająca, 5-krotnie nakładana, tytanowo-ceramiczna powłoka Stratanium. Oczywiście, powłoka duńskich, głębokich patelni CTX jest wolna od PFOA i innych szkodliwych dla zdrowia kwasów, czy związków chemicznych, stąd korzystają z niej chętnie i alergicy.

Warto wiedzieć, że duńska marka Scanpan, produkująca swoje naczynia w fabryce w Jutlandii, w Danii, jako pierwsza na świecie zaczęła tworzyć patelnie i garnki wolne od PFOA i PFOS, wyprzedzając tym samym o wiele lat dyrektywy Unii Europejskiej. To wyraźnie świadczy o tym, jak świadoma jest marka Scanpan i jak bardzo dba o to, by jej produkty były zawsze w ścisłej czołówce technologii kulinarnych.

Nieprzywierająca, tytanowo-ceramiczna powłoka Stratanium przeszła długą drogę. Scanpan testował i udoskonalał ją przez wiele lat tak, by nawet najbardziej wymagający gotujący byli z niej zadowoleni i wykorzystywali jej talenty przez całe lata. Powłoka jest wiele trwalsza, wytrzymalsza na uszkodzenia i zarysowania niż klasyczne powłoki tytanowe. A przy okazji - smażąc na niej, użyjesz minimalnych ilości tłuszczu.

Musisz tylko pamiętać, by nie przegrzewać patelni do temperatury powyżej 260 stopni. O tej kwestii napisaliśmy sporo poniżej. Mamy nadzieję, że nasze informacje okażą się pomocne.

Stratanium wytrzymuje wyższe temperatury, niż klasyczne powłoki tytanowe, stąd możesz wykorzystać głęboką patelnię w piekarniku. Oczywiście, patelnie Scanpan z kolekcji CTX działają na wszystkich typach kuchenek wraz z indukcją.

3-warstwowa konstrukcja patelni perfekcyjnie akumuluje ciepło, przekazując je w głąb smażonych potraw, więc przy pracy z tego typu sprzętem zużyjesz minimum energii.

Satynowana stal i perfekcyjnie wyprofilowane, bardzo wygodne uchwyty czynią z patelni CTX marki Scanpan łakomy kąsek dla tych, którzy cenią sobie, poza świetnymi materiałami, również dobry design w kuchni.

 

Spójrz poniżej - znajdziesz tam kompleksowy poradnik smażenia na patelniach z powłokami nieprzywierającymi. Jest tam wszystko, co musisz wiedzieć! Zapraszamy do oglądania!

 

1100

Zobacz, do czego wykorzystasz
głęboką patelnię szefa kuchni
CTX marki Scanpan

PATELNIA DO
DUSZONYCH MIĘS

PATELNIA DO 
DUSZONYCH POTRAW 

PATELNIA DO
DELIKATNYCH MIĘS

PATELNIA DO
FARSZU I NADZIEŃ

PATELNIA DO
POTRAW Z RYB

PATELNIA DO SMAŻENIA
W GŁĘBOKIM TŁUSZCZU

PATELNIA DO POTRAW
Z WARZYW

PATELNIA DO
SOSÓW

PATELNIA DO
PIECZENIA CIAST 

PATELNIA DO
PIECZENIA CHLEBA

Obejrzyj poradnik dotyczący
patelni Scanpan i smażenia
na patelniach nieprzywierających

  • Duńska marka Scanpan stworzyła patelnie o podobnych właściwościach - linie CTX i HaptIQ, które dedykowane są jednak dwóm zupełnie różnym grupom odbiorców.
  • Patelnie CTX z powłoką Stratanium, należące do klasy Premium, kierowane są dla gotujących w domu. Z kolei kolekcja patelni HaptIQ, z tytanowo-ceramiczną powłoką Stratanium Plus, to klasa Super Premium.
  • W naszym filmie pokażemy podobieństwa i różnice między dwoma liniami patelni Scanpan.

  • Bardzo zależy nam na tym, by Klienci naszego sklepu doskonale używali swoich nieprzywierających patelni. Problem, bo wielu z nas ma jeszcze zakodowane różne stare nawyki, które prowadzą do przepalenia, czy zniszczenia sprzętu.
  • Dlatego od lat uczymy, jak dobrze smażyć. I dlatego też powstał ten poradnik, z którego dowiesz się wszystkiego, co warto wiedzieć o używaniu nieprzywierających patelni klasy Premium.
  • Jesteśmy, co podkreślamy z dumą, jedynymi w naszej branży, którzy stworzyli kompletną bazę wiedzy na ten temat.

patelnia CTX Scanpan
w skrócie

 

  • 5-warstwowa, tytanowo-ceramiczna powłoka nieprzywierająca
  • bezpieczna dla zdrowia, bez PFOA; dla alergików
  • do zdrowego, niskotłuszczowego smażenia, duszenia i pieczenia
  • bardzo wysoka odporność na ścieranie i zużycie
  • świetna dystrybucja ciepła
  • powłoka wytrzymuje maksymalnie 260 stopni Celsjusza

Materiał

  • 5-warstwowa tytanowo-ceramiczna powłoka nieprzywierająca Stratanium
  • 3-warstwowy szkielet - satynowana stal magnetyczna, eko-aluminium, stal
  • uchwyt - stal szlachetna
  • pokrywka - hartowane szkło i satynowana stal szlachetna

Wymiary

  • średnica od brzegu do brzegu - 26 cm
  • średnica dna patelni (przestrzeń robocza) - 23 cm
  • pojemność - 2,25 litra
  • waga - 1,9 kg
  • wysokość ścianek - 6 cm

Patelnie CTX sprawdzą się
na każdym typie kuchenki
oraz w piekarniku

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

DO PIEKARNIKA

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy wszystkie patelnie z naszej oferty, więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Powłoka Stratanium
i smażenie na miarę
XXI wieku

  • Scanpan jest odkrywcą w dziedzinie powłok nieprzywierających. Wyszedł od klasycznych, jednorodnych powłok tytanowych, a dotarł do 5-warstwowych tytanowo-ceramicznych, nano-kompozytowych warstw.
  • Powłoka Stratanium, w którą wyposażone są profesjonalne, głębokie patelnie z linii CTX, jest tak skonstruowana, że w poszczególnych warstwach umieszczono naprzemiennie grubsze i mniejsze drobiny ceramiki. Dzięki temu klasyczna powłoka tytanowa zyskała wiele większą sztywność i niezwykłą odporność na uszkodzenia.
  • Ta powłoka przypomina twardością klasyczne powłoki ceramiczne. Różni się od nich zjawiskową wręcz nieprzywieralnością do 260 stopni Celsjusza.
  • I jeszcze jedna zaleta powłoki Stratanium - możesz używać ekstremalnie małej ilości tłuszczu. Czasem wystarczy wręcz kilka kropli, by usmażyć, czy podpiec coś pysznego.
  • Powłoka Stratanium pozwala przyrządzać potrawy o wysublimowanych smakach zbliżonych do klasycznej kuchni francuskiej.

Zbyt wysoka temperatura
to wróg Twojej patelni!
Jak dobrze zadbać o sprzęt?

  • Powłoki patelni nieprzywierających wytrzymują ściśle określoną temperaturę. Jeśli ją przekroczysz, patelnia się przegrzeje. Po czasie, niestety, powłoka zacznie tracić swoje właściwości, czy nawet schodzić.
  • By do tego nie doprowadzić, musisz pamiętać, by nie rozgrzewać patelni do temperatury powyżej 260 stopni. Skąd masz wiedzieć, kiedy osiągniesz taką temperaturę? Obejrzyj nasz film o pirometrze. Znajdziesz go TUTAJ.
  • Druga kwestia. Zbyt wysoka temperatura na patelni sprawia, że to, co smażone, stanie się ciężkostrawne, czy wręcz niezdrowe. Jeśli chcesz świadomie gotować, przeczytaj nasz poradnik dotyczący optymalnych temperatur smażenia różnych produktów i potraw.

CTX, czyli naczynia
dla konserwatystów
nie ufających eko-aluminium

  • Warto, byś wiedział, że Scanpan, jako jeden z bardzo nielicznego grona najlepszych producentów, potrafi osadzać tytanowo-ceramiczne, nieprzywierające powłoki na stalowym szkielecie patelni.
  • Owszem, dwie warstwy stali dzieli pas eko-aluminium, ale ono służy tu jako wyśmienity dystrybutor ciepła.
  • Wielu znanych producentów tworzy bardzo dobre powłoki tytanowe, ale osadzane są w większości wypadków na szkielecie z eko-aluminium.
  • I tu wielu gotujących, z reguły konserwatystów, którzy unikają aluminium w każdej postaci, z chęcią sięga po naczynia CTX marki Scanpan.

Specjalista sugeruje,
jak dobrze dbać
o patelnię CTX marki Scanpan

NIE PRZEKRACZAJ
260 STOPNI

STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA

STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA

NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA

NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST

NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • Gdy pieczesz, czy zapiekasz na patelni Scanpan, nie przekraczaj 230 stopni Celsjusza.
  • Patelni marki Scanpan nie myje się w zmywarce. Umycie powłoki zabierze Ci kilkanaście sekund. Patelnię myj miękką gąbką i, oczywiście, płynem do naczyń.
  • Do mycia stali możesz, oprócz płynu, dodać kwasku cytrynowego. Możesz również delikatnie umyć naczynie roztworem sody oczyszczonej i wody (1-2 łyżeczki sody na szklankę ciepłej wody).
  • Nie szoruj powłoki. Jeśli coś przywrze, nalej do naczynia ciepłej wody z dodatkiem płynu i odmocz.
  • Na tytanowych patelniach nie przechowuj jedzenia w lodówce. Do tego celu idealnie nadaje się, np., system próżniowy Fresh & Save.