Zanim napiszę o tym, jak skutecznie smażyć, dwie podstawowe kwestie. Smaż na najlepszej patelni, na jaką cię stać. Omijaj patelnie marketowe, bo powstają nie wiadomo gdzie i nie wiadomo z czego. Więc, smażąc na nich, robisz sobie samemu krzywdę. Szukaj patelni sprawdzonych, ze zdrowymi, opatentowanymi technologiami, gwarantującymi doznania smakowe na najwyższym poziomie.

 

Spis treści:

  1. 1. Na czym polega zdrowe smażenie?
  2. 2. Patelnia do smażenia bez tłuszczu
  3. 3. Ogólne zasady zdrowego smażenia i najważniejsze kroki w smażeniu

 

Zdrowe patelnie istnieją! Myślę o sprzęcie naprawdę wysokiej jakości, nie koniecznie w bardzo wysokich cenach. Ale patelniach znanych producentów.

Druga kwestia - jeśli inwestujesz w nowy sprzęt, musisz zmodyfikować poglądy na temat smażenia. To, że zawsze robiłeś, co robiłeś, nie znaczy, że robiłeś dobrze. Albo zdrowo. Smażenie jest sztuką - i tu, jak w każdej sztuce - trzeba się uczyć i być wobec siebie szczerym, nie oszukiwać się, że wie się wszystko. Nowe technologie wymagają innego podejścia do nich, poznania ich możliwości.

 

Na czym polega zdrowe smażenie?

Internet zrobił nagonkę na smażenie, bo nagle okazało się, że to najgorsza i najmniej zdrowa z metod przyrządzania jedzenia. Jeszcze gorsza niż fast foody. Nie ma sensu polemizować z tak wypaczonym pojęciem o rzeczy. Owszem, dieta powinna być zróżnicowana (smaż, piecz, zapiekaj, gotuj na parze, duś). Ale smażenie jest jednym z ciekawszych i smaczniejszych sposobów na przygotowywanie mięs, ryb, warzyw, czy owoców morza. Tylko trzeba wykorzystać wiedzę mistrzów kuchni i smażyć zdrowo.

By dobrze smażyć, trzeba mieć: odpowiedni sprzęt, doskonałej jakości tłuszcz i wiedzę, jak zdrowo smażyć. I nie należy ufać szaleńcom, którzy propagując na prawo i lewo tzw. smażenie bez tłuszczu.

 

Patelnia do smażenia bez tłuszczu

Patelnia do smażenia bez tłuszczu nie istnieje. Źle powiedziałem. Istnieje, bo na każdej patelni bez tłuszczu smażyć można, ale taka patelnia szybko przestanie istnieć, bo ją przegrzejesz, przepalisz i zrobisz swojemu żołądkowi i jedzeniu po drodze sporo krzywdy. Smażenie bez tłuszczu jest tak samo zdrowe, jak pożeranie codziennie 7 ciastek z kremem, które popijesz 2 litrami piekielnie słodkiego, gazowanego napoju. 

Patelnie potrzebują tłuszczu do smażenia. Tłuszcz chroni nie tylko samą powłokę patelni, ale i Twoje jedzenie. Dlatego patelnia do smażenia bez tłuszczu to szkodliwa propaganda, internetowy wymysł, który się świetnie sprzedaje. Niestety, wielu producentów, nawet znanych, taki produkt, jak "patelnia do smażenia bez tłuszczu", oferuje.

Tych, którzy chcą wiedzieć, czym kończy się taki eksperyment, zapraszam do obejrzenia naszego filmu.

 

 

Jeśli film Cię nie przekonał, poniższe zasady zdrowego smażenia nie są dla Ciebie. Przykro mi.

 

Ogólne zasady zdrowego smażenia i najważniejsze kroki w smażeniu

Drogi Czytelniku!

Obawiam się, że żadnemu producentowi nie zależy na tym, byś zdrowo i bezpiecznie dla swojej patelni smażył. To jeszcze, od biedy, można zrozumieć. Nie jest rolą producenta zajmować się takimi kwestiami. On ma Ci patelnię dostarczyć. Ale, że niemal wszyscy sprzedawcy patelni mają w wielkim poważaniu tę wiedzą... tu już rodzi się problem.

Jeśli nie znasz podstaw smażenia, czy nieco bardziej zaawansowanych technik, możesz albo smażyć tak, że Twój żołądek codziennie przechodzi katusze (co zemści się po latach), bo złamiesz wszelkie reguły, albo sprawnie zniszczysz sobie patelnię. Dlatego od długich lat uczę swoich Klientów, jak zdrowo, poprawnie i zgodnie ze sztuką kulinarną smażyć.

I wiesz, co się okazuje? To wiedza tajemna. Nawet ci, którzy smażyli od długich dekad, często z przerażeniem stwierdzali, że o smażeniu nie mieli świętego pojęcia. W mojej karierze uczyłem i uczę kucharzy, restauratorów, niezliczoną ilość Klientów, stad wiem, co sprawia ludziom największy problem w czasie, gdy przyjdzie im oswajać nową, doskonałą patelnię.

 

 

Do tego dochodzi fakt, że nowoczesne, bardzo zaawansowane technologicznie patelnie wymagają specjalnego traktowania, świadomego doboru oleju, temperatur i kilku tricków, które pozwolą patelniom przetrwać w Twojej kuchni wiele lat. Jednak, by się tego dowiedzieć, trzeba lat doświadczeń. Szczęściem, znam problem od podszewki i dam Ci tę wiedzę w pigułce.  Nie dość tego, w prostej formie.

Cała ta wiedza na temat zdrowego i poprawnego smażenia, dostępna jest wyłącznie i całkiem za darmo (jak mawiają), dla naszych Klientów.

 

 

Szczegółowe informacje otrzyma każdy Klient, który kupi dowolną patelnię z oferty naszego sklepu.

 

 

 

Zdjęcia: Demeyere