• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
Każda paczka jest ubezpieczona
Każda wysyłka gratis

CTX - Garnek z tytanowo-ceramiczną, nieprzywierającą powłoką, 4,8 litra, Ø 24 cm, Scanpan

1159
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 1 159 zł
Zapytaj o dostępność
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Duńska marka Scanpan stawia sobie od zawsze za punkt honoru stworzenie naczyń, które będą nowoczesne, piękne, trwałe i bardzo funkcjonalne. Trudno więc się dziwić, że garnki z kultowej, znanej i cenionej na całym świecie linii CTX ciągle zdobywają sobie rzesze miłośników. Ale Scanpan nie ustaje w wysiłkach, by doskonalić to, co już wydawałoby się niemal skończonym projektem. O ile stylistyka naczyń z kolekcji CTX pozostała niezmienna, o tyle w środku kryje się odnowiona nieprzywierająca, 5-krotnie nakładana, tytanowo-ceramiczna powłoka Stratanium. Oczywiście, powłoka duńskich garnków CTX jest wolna od PFOA i innych szkodliwych dla zdrowia kwasów, czy związków chemicznych, stąd korzystają z niej chętnie i alergicy.

Warto wiedzieć, że duńska marka Scanpan, produkująca swoje naczynia w fabryce w Jutlandii, w Danii, jako pierwsza na świecie zaczęła tworzyć patelnie i garnki wolne od PFOA i PFOS, wyprzedzając tym samym o wiele lat dyrektywy Unii Europejskiej. To wyraźnie świadczy o tym, jak świadoma jest marka Scanpan i jak bardzo dba o to, by jej produkty były zawsze w ścisłej czołówce technologii kulinarnych.

Nieprzywierająca, tytanowo-ceramiczna powłoka Stratanium przeszła długą drogę. Scanpan testował i udoskonalał ją przez wiele lat tak, by nawet najbardziej wymagający gotujący byli z niej zadowoleni i wykorzystywali jej talenty przez całe lata. Powłoka jest wiele trwalsza, wytrzymalsza na uszkodzenia i zarysowania niż klasyczne powłoki tytanowe. A przy okazji – smażąc, dusząc, czy piekąc na niej, użyjesz minimalnych ilości tłuszczu.

Stratanium wytrzymuje wyższe temperatury, niż klasyczne powłoki tytanowe, stąd możesz wykorzystać garnki w piekarniku do temperatury aż 260 stopni. Oczywiście, naczynia Scanpan z kolekcji CTX działają na wszystkich typach kuchenek wraz z indukcją.

3-warstwowa konstrukcja garnka perfekcyjnie akumuluje ciepło, przekazując je w głąb gotowanych, duszonych, pieczonych, czy podsmażanych potraw, więc przy pracy z tego typu sprzętem zużyjesz minimum energii.

Satynowana stal i perfekcyjnie wyprofilowane, bardzo wygodne uchwyty czynią z garnków CTX marki Scanpan łakomy kąsek dla tych, którzy cenią sobie, poza świetnymi materiałami, również dobry design w kuchni.

 

1159

Zobacz, do czego
wykorzystasz
garnek CTX

GARNEK DO
WSZYSTKICH TYPÓW ZUP

GARNEK DO
GOTOWANIA ZIEMNIAKÓW

GARNEK DO GULASZU,
POTRAW JEDNOGARNKOWYCH

GARNEK DO
GOTOWANIA WARZYW

GARNEK DO
DUSZENIA POTRAW

GARNEK DO GOTOWANIA
RYŻU, MAKARONU, KASZY

GARNEK DO
BIGOSU I BOGRACZU

GARNEK DO
ZAPIEKANIA POTRAW

GARNEK DO
PIECZENIA MIĘS 

GARNEK DO
GOTOWANIA SOSÓW

garnek CTX Scanpan
w skrócie

  • 5-warstwowa, tytanowo-ceramiczna powłoka nieprzywierająca
  • bezpieczna dla zdrowia, bez PFOA; dla alergików
  • do zdrowego gotowania, niskotłuszczowego duszenia i pieczenia
  • bardzo wysoka odporność na ścieranie i zużycie
  • świetna dystrybucja ciepła
  • powłoka wytrzymuje maksymalnie 260 stopni Celsjusza

Materiał

  • 5-warstwowa tytanowo-ceramiczna powłoka nieprzywierająca Stratanium
  • 3-warstwowy szkielet - satynowana stal magnetyczna, eko-aluminium, stal
  • uchwyty - stal szlachetna
  • pokrywka - hartowane szkło i satynowana stal

Wymiary

  • średnica - 24 cm
  • pojemność - 4,8 litra
  • wysokość ścianek - 11,5 cm
  • waga - 2,5 kg

Naczynia CTX sprawdzą się
na każdym typie kuchenki
oraz w piekarniku

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

DO PIEKARNIKA

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy wszystkie garnki z naszej oferty, więc wiemy o nich naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Powłoka Stratanium
i gotowanie na miarę
XXI wieku

  • Scanpan jest odkrywcą w dziedzinie powłok nieprzywierających. Wyszedł od klasycznych, jednorodnych powłok tytanowych, a dotarł do 5-warstwowych tytanowo-ceramicznych, nano-kompozytowych warstw.
  • Powłoka Stratanium, w którą wyposażone są garnki z linii CTX, jest tak skonstruowana, że w poszczególnych warstwach umieszczono naprzemiennie grubsze i mniejsze drobiny ceramiki. Dzięki temu klasyczna powłoka tytanowa zyskała wiele większą sztywność i niezwykłą odporność na uszkodzenia.
  • Ta powłoka przypomina twardością klasyczne powłoki ceramiczne. Różni się od nich zjawiskową wręcz nieprzywieralnością do 260 stopni Celsjusza.
  • I jeszcze jedna zaleta powłoki Stratanium - do duszenia, pieczenia, czy podsmażania potraw możesz używać ekstremalnie małej ilości tłuszczu. Czasem wystarczy wręcz kilka kropli, by stworzyć coś pysznego.
  • Powłoka Stratanium pozwala przyrządzać potrawy o wysublimowanych smakach zbliżonych do klasycznej kuchni francuskiej.

CTX, czyli naczynia
dla konserwatystów
nie ufających eko-aluminium

  • Warto, byś wiedział, że Scanpan, jako jeden z bardzo nielicznego grona najlepszych producentów, potrafi osadzać tytanowo-ceramiczne, nieprzywierające powłoki na stalowym szkielecie garnka. Owszem, dwie warstwy stali dzieli pas eko-aluminium, ale ono służy tu jako wyśmienity dystrybutor ciepła.
  • Wielu znanych producentów tworzy bardzo dobre powłoki tytanowe, ale osadzane są w większości wypadków na szkielecie z eko-aluminium. I tu wielu gotujących, z reguły konserwatystów, którzy unikają aluminium w każdej postaci, z chęcią sięga po naczynia CTX marki Scanpan.

Specjalista sugeruje,
jak dobrze dbać
o garnki CTX marki Scanpan

STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA

STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA

NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA

NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST

NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • Gdy pieczesz, czy zapiekasz w garnkach Scanpan, nie przekraczaj 230 stopni Celsjusza.
  • Naczyń marki Scanpan nie myje się w zmywarce. Umycie powłoki zabierze Ci kilkanaście sekund. Garnek umyj miękką gąbką i, oczywiście, płynem do naczyń.
  • Do mycia stali możesz, oprócz płynu, dodać kwasku cytrynowego. Możesz również delikatnie umyć naczynie roztworem sody oczyszczonej i wody (1-2 łyżeczki sody na szklankę ciepłej wody).
  • Nie szoruj powłoki. Jeśli coś przywrze, nalej do naczynia ciepłej wody z dodatkiem płynu i odmocz.
  • W garnkach z powłoką tytanową nie przechowuj jedzenia w lodówce. Do tego celu idealnie nadaje się, np., system Fresh & Save.