Francuska marka Staub wybiła się z bardzo konserwatywnego rynku producentów patelni i od wielu lat z powodzeniem propaguje inne spojrzenie na nie. Tworzy takie formy, które w 95% zaspakajają potrzeby i wymagania twórczo myślącego o gotowaniu amatora i specjalisty.

 

Spis treści:

  1. 1. Nadzwyczajnie funkcjonalne patelnie
  2. 2. Powłoka nieprzywierająca
  3. 3. Co potrafią głębokie patelnie Staub?
  4. 4. Zdrowe gotowanie musi być różnorodne

 

Nadzwyczajnie funkcjonalne patelnie

Głębokie żeliwne patelnie, oferowane przez markę Staub, pojawiają się w wersji z pokrywką - żeliwną lub szklaną - lub bez pokrywki. Oczywiście, wersja pierwsza jest bardziej funkcjonalna, a opcja z żeliwną, ciężką pokrywką, która posiada specjalnie zaprojektowane wypustki, zatrzyma w potrawie do 30% więcej wilgoci (tym samym więcej witamin i minerałów), czyniąc ją zdrowszą, bardzie aromatyczną i delikatną. Mowa o patelni Chistera.

Istotą tych patelni jest to, że i ścianki i dno mają identyczną grubość, więc nagrzewają się w tym samym tempie. Można na nich przygotować nieskończenie wiele potraw, więc jedna głęboka żeliwna patelnia zastąpi wiele innych o różnych formach, czy głębokościach.

Te patelnie służą do używania na wszelkich typach kuchenek i w piekarniku. Można w nich serwować jedzenie na stół, gdyż żeliwo bardzo długo akumuluje ciepło.

 

Powłoka nieprzywierająca

Staub słynie z tego, że jego luksusowe żeliwo wyposażone jest w powłokę nieprzywierającą o strukturze glazury. Stąd patelnie z francuskiego żeliwa usmażą, uduszą, upieką niemal wszystko bez ryzyka przywierania potraw do dna i ścianek. Pozwalają też smażyć z minimalnym dodatkiem tłuszczu.

 

 

Co potrafią głębokie patelnie Staub?

Tu mam problem, bo, chcąc powiedzieć, co potrafią patelnie Staub, musiałbym wpisać na listę większość przepisów wszystkich kuchni świata. Ograniczenie tego typu patelni stanowi wyłącznie ich średnica, wysokość ścianek, czy pojemność. Na upartego można w nich upiec całego kurczaka, o ile tylko się zmieści. Da się też ugotować bigos - może nie dla 4-osobowej rodziny, ale dla 2 osób, jak najbardziej. Bo taka patelnia może służyć też jako niski garnek.

Udało mi się w niej bez kłopotu ugotować kompot, zrobić konfitury, upiec ciasto, domowy chleb, babkę i wiele innych pyszności. W głębokich patelniach Staub można też przygotować dużą ilość sosu, zrobić jajecznicę z kilkunastu nawet jajek, można smażyć naleśniki, choć przewracanie nie jest specjalnie komfortowe.

 

Zdrowe gotowanie musi być różnorodne

I takie się stanie, jeśli w twojej kuchni zagości głęboka, żeliwna patelnia Staub. Bo ona prowokuje do kulinarnego rozwoju, szukania nowych, intrygujących przepisów, czyli urozmaicania codziennego menu. Jeśli dodać do tego fakt, że żeliwne patelnie Staub mają dożywotnią gwarancję, można mieć pewność, że posłużą całymi dekadami, nie tracąc doskonałych właściwości.

 

 

Zdjęcia: Staub