Graphite Grey - Głęboka, żeliwna patelnia Chistera z pokrywą, Ø 28 cm, Staub

1049
Produkt dostępny
od 2022; NA ZAMÓWIENIE
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Istnieją patelnie, od których możesz wymagać znacznie więcej, niż od tradycyjnych naczyń tego typu. Możesz zażyczyć sobie, by patelnia smażyła, dusiła, piekła, zapiekała, udoskonalała smaki i aromaty przyrządzanych dań. I, by dodatkowo perfekcyjnie nawilżała potrawy.

Co jeszcze? Patelnia powinna przyrządzać zdrowe, niskokaloryczne dania i pozwalać smażyć na minimalnej ilości tłuszczu. Poza tym - ma być niemal niezniszczalna, cieszyć długą gwarancją i pozwalać na wszelkie kulinarne eksperymenty, które przyjdą Ci do głowy. Zapomnieliśmy o czymś? Tak, zapomnieliśmy dodać, że chodzi o perfekcyjnie wykonane, żeliwne patelnie Staub z linii Chistera.

To, co napisaliśmy, jest kwintesencją talentów i możliwości najbardziej luksusowych, głębokich patelni mistrza żeliwa, francuskiej marki Staub. Ręczno-mechaniczny proces produkcji patelni Chistera daje gwarancję, że dostaniesz produkt, który nie zawodzi.

Te tworzone dla potrzeb najbardziej wymagających miłośników smaków patelnie są niezwykle wytrzymałe. Producent daje na nie aż 30 lat gwarancji.

Świadomość, że patelnia Chistera dostosuje się do każdej kuchenki, którą zdecydujesz się wymienić, że będzie idealnie pracować zarówno na gazie, jak i na indukcji oraz, oczywiście, w piekarniku, daje pewność, że inwestycja w tego typu sprzęt nie była chybiona.

Życzysz sobie smażyć dietetycznie, z minimalną ilością tłuszczu? Nie ma problemu. Patelnie Chistera z serii Graphite Grey wyposażone są w scaloną z żeliwnym szkieletem powłokę nieprzywierającą, która tworzy ultra twardą glazurę.

Zewnętrzna warstwa gładkiej, intrygująco barwionej glazury jest niezwykle odporna na uderzenia i odpryski, czy starzenie się. Po latach używania patelni Graphite Grey Staub nie możemy się nadziwić, jak pięknie wyglądają.

Na koniec zostawiliśmy to, co najważniejsze - ciężkie, żeliwne pokrywki specjalnie opracowane dla tej kolekcji patelni, mają wewnątrz system specjalnych wypustek, dzięki którym potrawy są perfekcyjnie nawilżane przez skraplającą się na nich parę wodną. Wypustki mają kształt chistery, czyli rękawicy do baskijskiej gry, peloty. Od kształtu rękawicy miotającej piłeczkę wzięła swoją nazwę seria luksusowych patelni Chistera, francuskiej marki Staub.

Zapraszamy do obejrzenia filmu o wygrzewaniu żeliwnych patelni Staub. Proces musisz przeprowadzić, by Twoje naczynie szybko zyskało pełnię funkcjonalności. Film znajdziesz poniżej.

Najbardziej zaawansowana patelnia
w kolekcji naczyń Staub - Chistera

 

  • głęboka patelnia z bardzo twardą
    powłoką nieprzywierającą
  • rewelacyjne nawilżanie potraw za sprawą wypustek w pokrywie
  • wysokie ścianki pozwalają smażyć, dusić, piec, zapiekać
  • genialnie wyraziste smaki mięs, ryb, warzyw
  • na wszystkie typy kuchenek wraz z indukcją
  • powłoka bezpieczna dla alergików

Obejrzyj film o 2 metodach
poprawnego wygrzewania
francuskiego żeliwa Staub

  • Tylko od Ciebie zależy, kiedy Twoje żeliwne naczynia Staub zyskają pełną funkcjonalność. I również tylko od Ciebie zależy, czy żeliwo będzie Ci posłuszne, czy narazi Cię na nieco stresów.
  • Proces wygrzewania nowych, żeliwnych naczyń jest konieczny. Trwa - w zależności od metody - albo krótko (kilkanaście minut), albo dość długo (kilka, czy kilkanaście dni). Obie metody sprawdzają się równie dobrze.
  • Nasz specjalista wtajemniczy Cię w proces wygrzewania żeliwa Staub. Obejrzyj koniecznie film.

Francuska żeliwna patelnia
na wszystkie typy kuchenek
i do piekarnika

NA KUCHNIĘ
GAZOWĄ

NA KUCHNIĘ
ELEKTRYCZNĄ

NA KUCHNIĘ
CERAMICZNĄ

NA KUCHNIĘ
INDUKCYJNĄ

DO PIEKARNIKA

Materiał

  • wewnątrz - stopiona z żeliwem, zapobiegająca przywieraniu powłoka powstała na bazie szkła
  • szkielet - najwyższej jakości żeliwo
  • na zewnątrz - kilka warstw naturalnie barwionej, odpornej na uszkodzenia i blaknięcie glazury o wyrazistym kolorze
  • pokrywka - żeliwo
  • uchwyt pokrywki - niklowana stal szlachetna

Wymiary

  • średnica od brzegu do brzegu - 28 cm
  • średnica dna patelni (przestrzeń robocza) - 25,5 cm
  • pojemność - 3,7 litra
  • wysokość ścianek - 7,6 cm
  • wysokość z pokrywką - 12,5 cm
  • całkowita długość - 36,1 cm
  • waga - 5,8 kg

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Dzięki patelniom Chistera
odkryjesz smaki
kuchni całego świata

  • Francuska marka Staub preferuje wielofunkcyjne patelnie. Producent zakłada, że samo smażenie jest już przeżytkiem.
  • Teraz, wykorzystując potencjał żeliwnych patelni Chistera, marki Staub, możesz nie tylko smażyć, ale i zdrowo dusić, piec i zapiekać przepyszne potrawy kuchni całego świata. Wszystko w jednej patelni.
  • Wysokie, 7,9 cm ścianki patelni Chistera o średnicy 28 cm ułatwią pieczenie udek, duszenie gulaszu, przyrządzanie aromatycznego sosu bolońskiego, czy tworzenie różnorodnych zapiekanek.
  • Co niezwykle istotne, nieprzywierające żeliwo marki Staub genialnie wzmacnia smaki przyrządzanych w nim potraw. Ten, kto spróbował smażonych, duszonych, czy pieczonych lub zapiekanych w żeliwie Staub przysmaków, nie potrafi sobie wyobrazić życia bez patelni, która ma takie umiejętności.
  • Żeliwne patelnie zostały stworzone z myślą o ludziach kochających gotować, nie bojących się przyprawiać, lubiących eksperymenty w kuchni.

Stapiana z żeliwnym szkieletem
nieprzywierająca powłoka
jest bezpieczna dla alergików

Tym, co wyróżnia żeliwne patelnie francuskiej marki Staub, jest rewolucyjna, w opinii fachowców, powłoka nieprzywierająca wewnątrz patelni. Stworzono ją na bazie szklanej emulsji, która w trakcie procesu wypalania naczyń w gigantycznych temperaturach, sięgających niemal 1000 stopni Celsjusza, stapia się i trwałe łączy z żeliwną patelnią. Glazura przypomina gładki, bezbarwny, delikatnie połyskliwy, utwardzony lakier.
Jak wynika z naszych wieloletnich doświadczeń z patelniami Chistera, marki Staub, zapobiegająca przywieraniu glazura ma szereg wyjątkowych cech.

Dzięki temu, że powłoka jest gładka i nie ma porów, jest niezwykle higieniczna i bardzo łatwa w utrzymaniu w czystości.
Glazura drastycznie zmniejsza zapotrzebowanie na tłuszcz - stąd smażenie, duszenie i pieczenie potraw jest zdrowe i niskokaloryczne.
Stopiona z żeliwnym szkieletem glazura jest niezwykle odporna na uszkodzenia, zarysowania, przegrzanie. Nie blaknie przez całe lata używania patelni.
Dzięki temu, że za sprawą nieprzywierającej glazury potrawy nie mają kontaktu z żeliwem, z patelni Chistera marki Staub mogą korzystać alergicy.

Czemu służą wypustki
w żeliwnych pokrywach
patelni Chistera Staub

  • Staub ma za sobą kilka dekad doświadczeń w tworzeniu pokrywek ze specjalnymi wypustkami. Warto wiedzieć, że pokrywki patelni Chistera zostały zaprojektowane przez inżynierów, mistrzów kuchni i designera, Samuel’a Accoceberry’ego.
  • Wypustki w kształcie rakiety do peloty baskijskiej (czyli właśnie „chistery”) pozwalają nawilżać potrawę o 30% mocniej, niż ma to miejsce w przypadku klasycznych, płaskich żeliwnych pokrywek.
  • Ciekawie formowane wypustki wewnątrz pokrywek głębokiej patelni Chistera sprawiają, że para wodna, zawierająca wszelkiego typu składniki odżywcze i witaminy, skrapla się na nich, po czym wraca w głąb potrawy, nawilżając ją jednocześnie. Zyskujemy w ten sposób pełnowartościowy posiłek.
  • Ciężka pokrywka z wpustkami przyspiesza obieg pary w naczyniu, co znacząco skraca czas smażenia, duszenia, czy pieczenia potraw.

Specjalista tłumaczy,
dlaczego potrawy z patelni Staub
to samo zdrowie i super smaki

  • Staub z mocą popularyzuje zdrowy styl życia, dietetyczne smażenie, czy aromatyczne duszenie i pieczenie zgodne ze sztuką.
  • Producent konsekwentnie unika klasycznych patelni z długim uchwytem, zakładając, że zbyt mocno narzucają jeden styl przyrządzania potraw - czyli, z reguły, smażenie.
  • Chistera jest patelnią dedykowaną osobom o sporej świadomości kulinarnej, które cenią możliwość prostego przyrządzania nawet bardzo wyszukanych potraw. Bo, trzeba wiedzieć, że ciężka, żeliwna pokrywka patelni Chistera nie wypuszcza pary wodnej na zewnątrz. Dlatego potrawy przepełnione są krążącym w naczyniu aromatem. Smak potraw z żeliwnej patelni jest niezwykle bogaty, intrygujący i wielopoziomowy.
  • Kiedy patelnia żeliwna jest już odpowiednio wygrzana, czyli posłużyła już kilka razy na kuchence, czy w piekarniku, można smażyć, dusić, czy piec z minimalnym dodatkiem tłuszczu. Np. eskalopki z kurczaka obsmażysz na ok. 2 łyżkach wysokotemperaturowego oleju.
  • Z kolei pieczenie, np. udek kurczaka, wymaga tyle oleju, by wysmarować nim dno i ścianki Chistery.

Kilka porad specjalisty,
jak radzić sobie z żeliwnymi
patelniami Chistera Staub

STOSUJ DREWNIANE
UTENSYLIA

STOSUJ NYLONOWE
UTENSYLIA

NIE PRZEKRACZAJ
50-60% MOCY PALNIKA

NIE WŁĄCZAJ
FUNKCJI BOOST

NIE UŻYWAJ OSTRYCH
SZCZOTEK i GĄBEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

NIE PRZECHOWUJ
POTRAW W LODÓWCE

UŻYWAJ RĘKAWIC
KUCHENNYCH

  • O ile powyższe ikonki nie wymagają komentarza, warto poświęcić nieco uwagi problemowi wygrzewania żeliwa.
  • Głębokie patelnie Chistera, podobnie jak i wszystkie inne luksusowe naczynia francuskiej marki Staub, powstają z najwyższej jakości żeliwa. Co za tym idzie, naczynia są ciężkie, bardzo mocno i szybko nagrzewają się oraz niezwykle długo akumulują ciepło. Na tyle długo, że Chistera stojąca na ogrodowym stole potrafi zachować wysoką temperaturę serwowanych dań nawet i przez 45 minut.
  • Ale, żeby w pełni wykorzystać talenty doskonałej patelni z wieczystą gwarancją, trzeba pamiętać, iż żeliwo musi się wygrzać. Proces wygrzewania jest niezwykle prosty. Chodzi o to, by kilka razy użyć patelni na kuchence, czy w piekarniku, przyrządzając na niej potrawy z małą ilością gruboziarnistych przypraw, bez dodatków legumin, czy marynat oraz bardzo gęstych sosów. W tym czasie patelnia „oswaja” się z temperaturą kuchenki, czy piekarnika, dostosowuje do nich. Dzięki wygrzaniu będziesz mógł używać do smażenia, czy duszenia minimalnej ilości tłuszczu.
  • Trzeba jednak pamiętać, że pierwsze kilka smażeń wymaga nieco większego dodatku oleju. To wiąże się z procesem wygrzewania patelni. Im starsza jest żeliwna patelnia, tym staje się łatwiejsza w użyciu i pozwala na wszelkie kulinarne eksperymenty.