Deski kuchenne marki Asahi należą do grupy wyjątkowych sprzętów. Mają mnóstwo zalet, wiele więcej, niż klasyczne deski do krojenia, stąd też wolno im, niemal z zasady, stawiać nieco żądań. O tym, co najważniejsze, przeczytasz poniżej. Oczywiście, nie musisz się obawiać, że trzeba stosować się do jakiś niezwykłych reguł. Nie, nic z tych rzeczy. O pewnych sprawach trzeba jednak wiedzieć, by nie narazić swojej doskonałej deski na ewentualne zniszczenie.

 

Natrzyj deskę olejem przed pierwszym użyciem

Ta sugestia wynika z naszego doświadczenia z wyśmienitymi deskami Asahi. Okazało się, że deskę warto jeszcze przed używaniem natrzeć olejem jadalnym, zostawić na jakieś 10 minut, by ten miał się czas wchłonąć, po czym umyć ją wodą z płynem do naczyń. Nie ma potrzeby jej szorować.

Dzięki temu deska zostanie od razu zakonserwowana i w trakcie krojenia nie będą pojawiały się na niej plamy, czy przebarwienia.

 

Nie myj deski Asahi w zmywarce, a zawsze ręcznie

Ta reguła powinna obowiązywać w świecie wszystkich desek kuchennych.

Musisz pamiętać, że japońskie deski Asahi myje się tylko i wyłącznie ręcznie, zmywarka, wg opinii producenta, z dużym prawdopodobieństwem deskę zdeformuje, czy nawet uszkodzi.

 Deski Asahi najlepiej myć szczoteczką z syntetycznego nylonu. Wtedy uda Ci się najdokładniej ją wyczyścić i pozbawić ewentualnych pozostałości po krojonych produktach.

I trzecia kwestia - po umyciu deskę kuchenną Asahi należy wytrzeć i położyć w przewiewnym miejscu (nie wkładać od razu do szuflady), by miała szansę wyschnąć.

 

Deska, którą możesz myć wybielaczem

Powstałe z połączenia syntetycznego kauczuku i drewna kuchenne deski Asahi mają właściwości antybakteryjne. Jednak - do czasu. Jeśli deska będzie bardzo brudna, długo niemyta, straci swoje moce. Na szczęście, można je przywrócić, myjąc ją wybielaczem. Ten zabieg możesz stosować też wtedy, gdy na desce pojawią się uporczywe i trudne do usunięcia plamy.

Wykorzystaj do tego celu wybielacz z substancjami dezynfekującymi. Wyszoruj deskę nylonową szczotką maczaną w wybielaczu. Nie zamaczaj jej. Pamiętaj, by w czasie tego zabiegu deska leżała na płaskiej powierzchni.

Kiedy zabrudzenia znikną, spłucz dokładnie deskę Asahi, wytrzyj i pozwól jej wyschnąć.

Nie zalewaj jej wodą o temperaturze powyżej 90 stopni.

Film o czyszczeniu deski wybielaczem - i rezultatach tego specyficznego zabiegu - znajdziesz poniżej.

 

Deska, którą możesz wyszorować papierem ściernym

Japońska marka Asahi zadbała o to, by jej deski były naprawdę niezwykle wytrzymałe. Jednak, mogą się zabrudzić, na ich powierzchni mogą też pojawić się nieco głębsze rysy po ostrzu noża. Jeśli życzysz sobie doprowadzić deskę do stanu fabrycznego, możesz użyć wodoodpornego papieru ściernego o gradacji 100.

Deskę należy położyć, polewać wodą w czasie całego zabiegu i przecierać papierem ściernym. Później wystarczy ją umyć wodą z płynem, wytrzeć i zostawić do wyschnięcia.

 

Sterylizacja promieniami UV

Jeśli masz potrzebę, możesz przeprowadzić taki zabieg w domu. Częściej jednak stosują go w kuchniach profesjonalnych. Deską Asahi można sterylizować specjalnymi lampami emitującymi promienie UV, które działają bakteriobójczo i grzybobójczo. Po takim zabiegu masz znowu deskę, jak nową. Możesz jednak zauważyć, że deska zmieni nieco kolor, co, oczywiście, nijak nie wpływa na jej właściwości.

 

Co robić, kiedy deska się zdeformuje?

To jedna z paskudniejszych przypadłości desek ze źle wyrezonowanego drewna - deformują się i musimy kroić na huśtającej się konstrukcji. Szczęściem, deski japońskiej marki Asahi nie deformują się same z siebie. Może im w tym pomóc zbyt mocny, bliski i zbyt częsty kontakt z różnymi źródłami ciepła (od ognia, po palniki kuchenek, czy stawiane na deskach rozgrzane naczynia).

Jeśli, pechowo, Twoja deska się zdeformuje, możesz spróbować ją uratować, wkładając ją do piekarnika. Nastawiasz go na 80 stopni, czekasz 8-10 minut (warto sprawdzić, kiedy deska będzie już ciepła), po czym kładziesz ją na płaskiej powierzchni, przykładasz czymś również płaskim, sporym, a ciężkim i czekasz, aż ostygnie. W ten sposób może  uda się ją odkształcić - wiele zależy od tego, jak bardzo była zdeformowana.

 

Deski Asahi i temperatury

I tu kilka praktycznych uwag. Deski określane przez producenta jako te służące do użytku domowego mogą mieć do czynienia z temperaturą powyżej 90 stopni lub poniżej -30 stopni nie dłużej, niż pół godziny. Deski do użytku profesjonalnego są bardziej wytrzymałe - maksymalna, a tolerowana przez nie temperatura wynosi aż 130 stopni (też nie dłużej, niż 30 minut) i również -30 stopni.

Czyli można traktować deskę Asahi jako podkładkę pod gorące naczynia, ale nie jest to szczególnie zalecane.

 

Choć powyższe reguły mogą brzmieć nieco groźnie, warto wiedzieć jedno - do niektórych nigdy nie będziesz musiał się stosować, jeśli będziesz normalnie korzystać ze swojej deski.

Jak wspomnieliśmy, działa tu prosta zasada - coś za coś. Deski Asahi mogą wytrwać w Twojej kuchni długie lata (są domy, w których służy ponad 35 lat, czy profesjonale kuchnie, gdzie kroi się na nich i lat 40!), więc warto poświęcić im nieco uwagi.

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych

Joanna Gawlikowska

Zdjęcia: Grupa NasTroje