Czy istnieje idealna deska kuchenna? Albo niemal idealna? Mamy śmiałość twierdzić, że istnieje. Testujemy ją w naszym studio i z wielką przyjemnością możemy powiedzieć, że marka Parker Asashi nie chwali przesadnie swojego produktu. Japońska skłonność do perfekcji po raz kolejny dała niezwykłe efekty, tym razem w postaci desek do krojenia z syntetycznego kauczuku i drewna.
Krótko o tym, co charakteryzuje japońskie deski kuchenne marki Asahi (jeśli chcesz poznać detale, czytaj poniżej, a zdradzimy wszelkie ich tajemnice). Te deski o zdumiewająco ciekawej i trudnej do określenia strukturze pozwalają niezwykle wygodnie kroić. Różnicę doceni nawet amator, który poczuje, że nóż sunie płynnie po desce, niemal nie przenosi drgań.
Deski do krojenia powstałe z kauczuku i drewna są ekstremalnie odporne na zarysowania, co, w przypadku tego typu sprzętu kuchennego, jest niezwykle istotne. W tworzonych przez noże szczelinach chętnie zalęgają się bakterie i po czasie każda deska powinna być wymieniona na nową. W przypadku niezwykłego pomysłu marki Asahi jest inaczej. Deski są gładkie przez długie lata, czy nawet dekady.
Warto, byś wiedział, że jeden z najsłynniejszych mistrzów sushi, Jiro Ono, zdobywca aż 3 gwiazdek Michelin’a, używał jednej deski Asahi ponad 40 lat! A deska cały czas spełniała idealnie swoje zadanie. Japoński producent zakłada, że dobrze używana deska ma Ci służyć, minimum, 10 lat (choć znane są domy, w których deski Asahi służą nieprzerwanie od 35 lat).
Niezwykłe jest to, że kuchenne deski do krojenia, japońskiej marki Parker Asahi, wiele wolniej tępią noże niż nawet deski powstałe z doskonale wysezonowanego, szlachetnego drewna. Syntetyczne deski Asahi wyśmienicie współpracują z wszelkiego typu, nawet mistrzowskimi, a ekstremalnie ostrymi, japońskimi nożami.
Dodatkowo, te wyśmienicie proste w konserwacji i myciu japońskie deski kuchenne są antybakteryjne, mają też właściwości antygrzybiczne i antypleśniowe.
Jedna ważna uwaga - deska o wymiarach 60 x 33 cm, którą właśnie oglądasz, nadaje się do użytku zarówno w domu, jak i w profesjonalnej kuchni. Ta deska ma wyższej klasy faktor antybakteryjny niż deski do użytku domowego.
Musisz wiedzieć, że to najniższa z desek Asahi. Jej wysokość to zaledwie 0,8 cm, ale przy tak minimalnej wysokości kroi się na niej popisowo. Wiele lepiej, niż na potężnych, drewnianych blokach do krojenia.
Czujesz niedosyt? Chcesz wiedzieć więcej i sprawdzić, dlaczego mamy czelność mówić o niemal idealnych deskach kuchennych? Obejrzyj nasz film i przeczytaj artykuły. Mamy nadzieję, że za ich sprawą poczujesz, że Asahi stworzyło coś zupełnie niepowtarzalnego.