Świat kulinariów obfituje w doskonałe technologie i sprawdzone rozwiązania, które pomagają zdrowo gotować. Podstawowym warunkiem kształcenia swoich kulinarnych talentów jest z rozmysłem dobrany zestaw naczyń. Bez doskonałej patelni nigdy nie dowiesz się, co naprawdę oznacza sprawne, nowoczesne i zdrowe smażenie. Niemiecka marka WOLL, znana na całym świecie, podsuwa najbardziej wymagającym 2 kolekcje nieprzywierających patelni tytanowych, które są wzmacniane diamentem. Te kultowe patelnie posłużą Ci całymi dekadami, jeśli tylko odpowiednio o nie zadbasz.

 

Spis treści:

  1. 1. 5 warstw powłoki nieprzywierającej patelni WOLL
  2. 2. Dwie odsłony patelni z serii Diamond
  3. 3. Odpinana rączka patelni WOLL

 

5 warstw powłoki nieprzywierającej patelni WOLL

Długie lata doświadczeń z powłokami tytanowymi pozwoliły niemieckiej marce WOLL dopracować je do perfekcji. Niezabezpieczona niczym warstwa tytanu okazuje się być zbyt słaba, by utrzymać się na patelniach. Stąd WOLL obmyślił bardzo zmyślny system wzmacniania swoich powłok non-stick. Nie dość, że powłoka patelni z serii Diamond nakładana jest plazmowo w temperaturze 20 000 stopni Celsjusza, dodatkowo jest wzmocniona diamentem technicznym. Diamentowy pył z mikro-kryształkami sprawia, że tytanowe powłoki patelni WOLL są niezwykle odporne na ścieranie, uszkodzenia i zarysowanie.

By powłoka przetrwała wiele lat, czyli dłużej, niż jej 3-letnia gwarancja, WOLL nakłada ją aż 5-krotnie na swoje patelnie. To, poza trwałością, gwarantuje możliwość smażenia z minimalną ilością tłuszczu. A przy tłustych mięsach, czy rybach, wręcz bez jego dodatku.

Musisz tylko pamiętać, by nie przegrzewać patelni powyżej 250 stopni Celsjusza, gdyż grozi to utratą właściwości nieprzywierających tytanowej powłoki.

 

Dwie odsłony patelni z serii Diamond

Niemiecka marka WOLL oferuje obecnie dwie odsłony patelni z kolekcji Diamond. Pierwszą tworzą patelnie z kolekcji Diamond Lite ze stałymi oraz odpinanymi rączkami. Te patelnie ze zdejmowanym uchwytem można wygodnie przechowywać nawet w niewielkiej półce, czy szufladzie, oszczędzając aż 50% miejsca w stosunku do klasycznych patelni. Druga odsłona kolekcji tytanowych patelni Diamond Lite to patelnie ze stałymi rączkami, mocowanymi na specjalnych wkrętach, których gwinty są zrobione z mosiądzu. Wszystko po to, by uchwyt był bardzo stabilnie osadzony. I jeszcze kolekcja Diamond Lite PRO, gdzie mamy do dyspozycji stałe, stalowe, bardzo elegancko wyglądające uchwyty.

I odmienna od poprzedniej linia ekskluzywnych patelni tytanowych niemieckiego producenta, Diamond XR Logic oraz Logic PRO została wyposażona mocowane na stałe oraz odpinane rączki - z tworzywa i stali. Ta kolekcja różni się kolorem - patelnie są czarne, stylistyką uchwytów, które przybrały bardziej obłą formę oraz nieco mocniejszą powłoką.

Co istotne, wszystkie patenty i rozwiązania marki WOLL weryfikowane są przez potentata na rynku kontroli technologii - Grupę TÜV Rheinland. Produkty WOLL posiadają certyfikaty TÜV i TÜV GS.

 

 

W naszym filmie zobaczysz starsze odsłony patelni Woll (jest Diamond Lite, nie ma XL Logic). Przygotowujemy nowe video, ale jeszcze moment to potrwa.

Z oferty WOLLa wypadła seria kolekcja Saphire. I może dobrze, bo mniej teraz z tym wszystkim zamieszania.

 

 

Wszystkie trzy odsłony patelni z kolekcji Diamond Lite łączy szkielet odlewany z rafinowanego aluminium - Siluminu. Dzięki temu patelnie WOLL wyśmienicie szybko i równomiernie się nagrzewają. Dzięki stalowym dnom nadają się też do używania na indukcji.

Łączy je również dość specyficzna gwarancja. Producent udziela 3-letniej gwarancji na powłokę, a aż 25 lat na równość dna wszystkich naczyń.

 

Odpinana rączka patelni WOLL

WOLL zasłynął w świecie, nade wszystko, ze swojej linii patelni z odpinanymi rączkami z kolekcji Diamond Lite. Czarna, masywna rączka wyposażona jest w czerwony, przesuwany przycisk, który zwalnia opatentowany przez markę WOLL mechanizm. Uchwyt sam z siebie nie odłączy się od patelni, kiedy będziesz ją podnosić, czy przenosić. Dopiero, gdy ustawisz patelnię na stole, czy blacie, możesz odpiąć rączkę.  To naprawdę pomysłowe rozwiązanie, o czym na pewno przekona Cię nasz film.

 

 

Jedyne, o czym musisz pamiętać, to fakt, że w przypadku, gdy wstawisz tytanową patelnię z odpinaną rączką do piekarnika, musisz odłączyć uchwyt. Te sama reguła tyczy się mycia patelni w zmywarce.

 

 

Zdjęcia: WOLL