Śnieżnobiałe, gładkie, połyskliwe żeliwne naczynia, które niewiele ważą i mistrzowsko gotują. Czego można chcieć więcej? Japońska marka Unilloy, której właścicielem jest firma SSC, oczarowała świat swoimi designerskimi garnkami o zaskakującej wadze. To wręcz kosmiczne żeliwo uniesie bez najmniejszego kłopotu każdy gotujący. Ku naszej wielkie radości okazuje się, że teraz wszyscy mogą popróbować, co znaczy zupa, czy zapiekanka z żeliwnego garnka. To nie potrawa, ale uczta!
Nie dość na tym - to piękne, śnieżnobiałe żeliwo ma powłokę zapobiegającą przywieraniu, więc pozwala szykować bezbłędne potrawy. Oczywiście, nie zabarwia się od tego, co będzie w nim przyrządzane. Więc do dzieła!
Perfekcyjne wykonanie, doskonały design, genialne właściwości naczyń - tyle możemy powiedzieć po pierwszych doświadczeniach z najlżejszym żeliwem świata, czyli marką Unilloy. Japończycy, którzy są wynalazcami niezwykłego, bo lekkiego żeliwa, postanowili, że tu wszystko będzie doskonałe - od nieprzywierającej, dwukrotnie nakładanej glazury z nieorganicznego szkła wewnątrz, po uchwyty, które w przypadku wysokich garnków są letnie, czy lekko ciepłe nawet po długim gotowaniu.
Japończycy zdecydowali, że ich doskonałych naczyń nie wkłada się do zmywarki. To jednak nie jest najmniejszy problem, bo wystarczy drobina ciepłej wody, płyn do naczyń i po kilku sekundach Twój garnek jest czysty. I nie ma znaczenia, co się w nim gotowało, piekło, smażyło, czy zapiekało.
Dwa powyższe elementy sprawiają, że japońskie naczynia Unilloy to prawdziwi mistrzowie wzmacniania smaków. Potrawy są wyrazistsze, a przy tym subtelnie delikatne. Aromaty powalają! A to, między innymi, za sprawą specjalnie skonstruowanych pokrywek z wypustkami, które idealnie nawilżają potrawę.
Warto wiedzieć, że w żeliwnych garnkach Unilloy można gotować z bardzo niewielką ilością wody, czyli maksymalnie wręcz zdrowo.