Włoskie patelnie granitowe

Patelnie granitowe to najsłynniejszy produkt włoskiej marki Ballarini. Linia patelni Salina Granitium stanowi wzór dla wielu producentów, którzy od lat próbują stworzyć coś na ich podobieństwo. Marka Ballarini jako pierwsza na świecie wymyśliła sposób łączenia klasycznych powłok nieprzywierających z mikroelementami granitu. Powłoka granitowa jest twarda i odporna na ścieranie. I, co ważne, pozwala smażyć na minimalnych ilościach tłuszczu. Z granitowych patelni Salina Granitium mogą korzystać alergicy.

 Jeśli masz wątpliwości, czy patelnia nieprzywierająca jest dla Ciebie, obejrzyj nasz FILM.

Powłoki, które wytrzymają niejedno

Granitowe patelnie włoskiego producenta – Salina Granitium to, (na razie) najwyższa, zaawansowana linia patelni - mają aż 6 warstw, z których jedna została wzmocniona mikroelementami tytanu. Dzięki nim właśnie zyskały swoją legendarną już trwałość i odporność na stalowe utensylia.

Niemniej - choć taka powłoka wytrzyma niejedno, musisz pamiętać, by kontrolować temperaturę patelni, która nie może przekroczyć 230 stopni Celsjusza. Oczywiście, pod żadnym pozorem nie smaż bez tłuszczu, bo zniszczysz patelnię i zaszkodzisz swojemu posiłkowi.

Powłoki Ballarini o wspólnej nazwie Granitium nie mają w sobie niklu, metali ciężkich ani pochodnych teflonu. Nie występują w nich kwasy perfluooroktanowe, o czym świadczy certyfikat PFOA-Free.

Kute aluminium, czyli niezwykła trwałość i szybkość nagrzewania

Indukcyjne, granitowe patelnie Ballarini z Salina Grantium mają gruby aż na 4 mm szkielet z kutego aluminium. Ta wyjątkowo twarda, odporna na wypaczenia konstrukcja jest wręcz wymarzoną dla tych, którzy wymagają od patelni niezawodności. A tu można na nią liczyć, gdyż patelnie z granitowymi powłokami marki Ballarini mają aż 10 lat gwarancji.

Wykuta z aluminium misa patelni doskonale szybko przewodzi ciepło. Dzięki temu oszczędzisz energię, smażąc dynamicznie i krótko. Szkielet z kutego aluminium pozwala bardzo dużej ilości ciepła trafiać wprost w smażone, duszone, czy zapiekane potrawy.

Oczywiście, nie musisz się obawiać samego aluminium, gdyż to, co proponuje Ballarini, jest materiałem bezpiecznym dla żywności i ludzkiego zdrowia. Technologia tworzenia ekstremalnie twardych aluminiowych szkieletów naczyń zaszła tak daleko, że wyeliminowano z nich wszelkie szkodliwe substancje.

Patelnie na wszystkie typy kuchenek

Ballarini wyposażył serię patelni Salina Grantium w stalowe stopy, które, choć ukryte pod warstwą powłoki granitowej, idealnie współpracują z indukcją. Oczywiście, możesz używać ich na każdym innym typie kuchenki.

 

Świadomie dobierz najlepszą dla siebie patelnię granitową

Średnica patelni, czyli o co naprawdę chodzi?

Jak dobrać rozmiar patelni do ilości smażonych porcji?

Jak złe smażenie i nieprawidłowe nawyki niszczą patelnie nieprzywierające

Jaka patelnia najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni?