Włoskie patelnie granitowe

Patelnie granitowe to najsłynniejszy produkt włoskiej marki Ballarini. Linie Portofino, Torino i Salina Grantium stanowią niedościgły wzór dla wielu producentów, którzy od lat próbują stworzyć coś na ich podobieństwo. Marka Ballarini jako pierwsza na świecie wymyśliła sposób łączenia klasycznych powłok nieprzywierających z mikroelementami granitu. Powłoka granitowa jest niezwykle twarda, odporna na ścieranie, uszkodzenia i zarysowania. I, co ważne, pozwala smażyć na minimalnych ilościach tłuszczu. Z granitowych patelni Torino, Portofino i Salina Grantium mogą korzystać alergicy.

Na dole strony znajdziesz przydatne filmy-poradniki.

Powłoki, które wytrzymają niejedno

Granitowe patelnie z najwyższych linii włoskiego producenta – z serii Torino i Portofino - pokrywa aż 5 warstw powłok, w tym jedna (Portofino) lub dwie (Torino) uszlachetniane i wzmacniane są cząstkami mineralnymi na bazie granitu. Jeszcze wyższa, bardziej zaawansowana linia patelni granitowych, Salina Grantium, ma aż 6 warstw, z których jedna została wzmocniona mikroelementami tytanu. Dzięki nim właśnie zyskały swoją legendarną już trwałość i odporność na stalowe utensylia.

Niemniej - choć te powłoki wytrzymają niejedno, musisz pamiętać kontrolować temperaturę patelni, która nie może przekroczyć 250 stopni Celsjusza. Oczywiście, pod żadnym pozorem nie smaż bez tłuszczu, bo zniszczysz patelnię i zaszkodzisz swojemu posiłkowi.

Powłoki Ballarini o wspólnej nazwie Granitium nie mają w sobie niklu, metali ciężkich ani pochodnych teflonu. Nie występują w nich kwasy perfluooroktanowe, o czym świadczy certyfikat PFOA-Free.

Kute aluminium, czyli niezwykła trwałość i szybkość nagrzewania

Indukcyjne, granitowe patelnie Ballarini z serii Portofino i Torino mają gruby na 3,5 mm, a Salina Grantium aż 4 mm szkielet z kutego aluminium. Ta wyjątkowo twarda, odporna na wypaczenia konstrukcja jest wręcz wymarzoną dla tych, którzy wymagają od patelni niezawodności. A tu można na nią liczyć, gdyż patelnie z granitowymi powłokami marki Ballarini mają aż 10 lat gwarancji.

Wykuta z aluminium misa patelni doskonale szybko przewodzi ciepło. Dzięki temu oszczędzisz energię, smażąc dynamicznie i krótko. Szkielet z kutego aluminium pozwala bardzo dużej ilości ciepła trafiać wprost w smażone, duszone, czy zapiekane potrawy.

Oczywiście, nie musisz się obawiać samego aluminium, gdyż to, co proponuje Ballarini, jest materiałem bezpiecznym dla żywności i ludzkiego zdrowia. Technologia tworzenia ekstremalnie twardych aluminiowych szkieletów naczyń zaszła tak daleko, że wyeliminowano z nich wszelkie szkodliwe substancje.

Patelnie na wszystkie typy kuchenek

Ballarini wyposażył serie patelni Torino, Portofino i Salina Grantium w stalowe stopy, które, choć ukryte pod warstwą powłoki granitowej, idealnie współpracują z indukcją. Oczywiście, możesz używać ich na każdym innym typie kuchenki.

Różnorodność form patelni

Marka Ballarini to producent myślący o potrzebach gotujących. Patelnie z kolekcji Torino i Portofino mają stosunkowo niewielkie dno i niewysokie ścianki. Stąd utarło się, że służą jako patelnie dodatkowe, czy patelnie do delikatnych potraw - jajecznicy, omletów, placuszków. Nie nadają się za to do duszenia. Kiedy okazało się, że granitowe patelnie Ballarini to strzał w 10-tkę, producent wypuścił na rynek nową, bardziej klasyczną w formie i wiele bardziej uniwersalną linę patelni Salina Granitium. Teraz dno jest większe, ścianki pionowe i wyższe. Dzięki temu możesz wygodnie smażyć, dusić i zapiekać.

 

Świadomie dobierz najlepszą dla siebie patelnię granitową

Średnica patelni, czyli o co naprawdę chodzi?

Jak dobrać rozmiar patelni do ilości smażonych porcji?

Jak złe smażenie i nieprawidłowe nawyki niszczą patelnie nieprzywierające