Pakowania próżniowe żywności to naprawdę wyśmienita idea. Jedzenie jest długo świeże, w pewnych przypadkach może wytrwać w zamrażalniku aż dwa lata! Badacze problemu sprawdzili, że świeżość tak pakowanych produktów trwa o 5 razy dłużej, niż w przypadku tych, które przechowuje się w lodówce.
Spis treści:
Dlatego z wielkim upodobaniem korzystamy z systemu próżniowego pakowania, który zaproponował światu niemiecki Zwilling. Zestaw Fresh & Save opisaliśmy dokładnie TUTAJ, więc nie będziemy się powtarzać. Teraz interesuje nas, jak dobrze przygotować się do próżniowego przechowywania i ile (statystycznie) jedzenie jest w stanie przetrwać.
Jak pakować próżniowo?
To pytanie tyczy się nie tyle systemu próżniowego Fresh & Save, Zwillinga, które jest banalnie proste w przeprowadzeniu, ale tego, jak przygotować sobie niektóre produkty do pakowania.
I tak - świeżą rybę, czy mięso musisz najpierw dokładnie umyć, po czym osuszyć je papierowym ręcznikiem. Ryby i mięsa mogą trafić zarówno do lodówki, jak i zamrażalnika. W tym drugim przypadku można po nie sięgnąć nawet za 2 lata!
Równie długą żywotność będą miały zamrożone, a spakowane próżniowo surowe owoce, czy warzywa. Pamiętaj, by je przed pakowaniem umyć i pozwolić im wyschnąć.
Z kolei kapustę, kalafior, rzepę, brukselki, czy brokuły trzeba blanszować przed zamknięciem, po czym wstawić do zimnej wody. Gdy ostygną, musisz dać im czas, by wyschły. Niestety, surowe warzywa tego typu wydzielają gazy, więc nawet zapakowane próżniowo są w stanie szybko się zepsuć.
Zwilling podpowiada jeszcze jedno - niezależnie od tego, czy pakujesz produkty, półprodukty, czy już gotowe dania, pojemniki systemu Fresh & Save nie powinny być wypełnione po same brzegi. Trzeba zostawić 1-2 cm wolnego miejsca do krawędzi szklanego, czy plastikowego pojemnika.
Świeże wiele, wiele dłużej
Poniższe informacje na temat przedłużenia świeżości danej grupy produktów są, oczywiście, przykładowe. To średnia statystyczna, która jednak wiele mówi na temat skuteczności tej metody przechowywania żywności. W aplikacji Zwillinga, Culinary World, producent podaje nieco inne terminy przydatności do spożycia zapakowanych próżniowo produktów i potraw. Niestety, nie ma w tym przypadku mowy o jednoznaczności i ścisłości danych. Sporo zależy, np., od jakości, czy wilgotności, higieniczności pakowania produktów, a także temperatury w lodówce, czy zamrażalniku, itp.
Mięsa, wędliny, ryby - średni czas przechowywania w lodówce oraz czas przechowywania w lodówce zapakowanych próżniowo produktów
Produkt |
Przechowywanie w lodówce | Przechowywanie w lodówce w opakowaniu próżniowym |
drób | 2-3 dni | 6-10 dni |
wołowina | 2 dni | 6-8 dni |
wieprzowina | 3 dni | 6-7 dni |
pieczony kurczak | 3-4 dni | 2 tygodnie |
wędzone mięso | 2-4 tygodnie | 6-12 tygodni |
wędzona szynka | 5-7 dni | 21 dni |
krojona szynka | 2-4 dni | 2-3 tygodnie |
świeża kiełbasa | 1-2 dni | 2 tygodnie |
suszona kiełbasa | 2 tygodnie | 3 tygodnie |
parówki | 1-2 dni | 2 tygodnie |
świeże ryby | 1-2 dni | 7-9 dni |
wędzone ryby | 1-2 tygodnie | 6-12 tygodni |
Nabiał, sery twarde i miękkie - średni czas przechowywania w lodówce oraz czas przechowywania w lodówce zapakowanych próżniowo produktów
Produkt |
Przechowywanie w lodówce | Przechowywanie w lodówce w opakowaniu próżniowym |
twaróg | 5-6 dni | 13-15 dni |
żółty ser (typ szwajcarski - np., Emmentaler, Radamer, Maasdamer) | 5-9 dni | 4-6 tygodni |
żółty ser (typ holenderski - np., Gouda, Edam) | 10-12 dni | 8-10 tygodni |
żółty ser (typ szwajcarsko-holenderski - np., Salami, Tylżycki) | 9-12 dni | 7-9 tygodni |
Parmezan, Grana Padano, Pecorino, itp. | 14-21 dni | 3-4 miesiące |
ser pleśniowy (Blue / Green / Gold) | 5-7 dni | 14-18 dni |
Mozarella w wodzie | 3-4 dni | 10-12 dni |
bryndza owcza | 10-14 dni | 8-11 tygodni |
oscypek | 14-21 dni | 3-4 miesiące |
Warzywa, owoce, zioła - średni czas przechowywania w lodówce oraz czas przechowywania w lodówce zapakowanych próżniowo produktów
Produkt |
Przechowywanie w lodówce | Przechowywanie w lodówce w opakowaniu próżniowym |
surowe warzywa | 5-8 dni | 21-28 dni |
surowe owoce | 3-7 dni | 18-25 dni |
winogrona/ śliwki / wiśnie | 3-6 dni | 2 tygodnie |
świeże truskawki / maliny / jagody | 1-3 dni | 7-9 dni |
świeże zioła | 2-3 dni | 10-14 dni |
Zupy, gotowe dania - średni czas przechowywania w lodówce oraz czas przechowywania w lodówce zapakowanych próżniowo potraw
Produkt |
Przechowywanie w lodówce | Przechowywanie w lodówce w opakowaniu próżniowym |
zupy | 2-3 | 8-14 dni |
risotto | 2-3 dni | 8-12 dni |
bigos | 3-4 dni | 30 dni |
leczo | 4-5 dni | 3-6 tygodni |
gulasz z warzywami i mięsem | 4-5 dni | 2-3 tygodnie |
kotlet schabowy, panierowany | 2 dni | 7-9 dni |
eskalopki z kurczaka / indyka | 2-3 dni | 9-12 dni |
gotowane potrawy | ok. 2 dni | 10 dni |
Produkty suche - średni czas przechowywania oraz czas przechowywania w pojemnikach próżniowych
Produkt |
Przechowywanie w temperaturze pokojowej |
Przechowywanie w temperaturze pokojowej w opakowaniu próżniowym |
pieczywo | 2-3 dni | 7-10 dni |
mąka | 4-6 miesięcy | 12-24 miesiące |
płatki zbożowe | 4-6 miesięcy | 18-24 miesiące |
makaron / ryż | 5-6 miesięcy | 12-15 miesięcy |
orzechy | 5-6 miesięcy | 18-24 miesiące |
suche warzywa strączkowe | 4-6 miesięcy | 18-24 miesiące |
suszone owoce | 4-6 miesięcy | 18-24 miesiące |
kawa | 2-3 miesiące | 12-15 miesięcy |
herbata | 2-3 miesiące | 12-15 miesięcy |
Jak pisaliśmy, powyższe statystyki są uśrednione. Niemniej - widać już na pierwszy rzut oka, jak długo można delektować się tym, co nadal świeże, pachnące, smaczne i zdrowe, choć liczy sobie kilka dni, kilka tygodni, czy nawet i dwa lata.
Czujesz się przekonany?
Zdjęcia: licencja Envato, Zwilling