Pakowania próżniowe żywności to naprawdę wyśmienita idea. Jedzenie jest długo świeże, w pewnych przypadkach może wytrwać w zamrażalniku aż dwa lata! Badacze problemu sprawdzili, że świeżość tak pakowanych produktów trwa o 5 razy dłużej, niż w przypadku tych, które przechowuje się w lodówce.

Dlatego z wielkim upodobaniem korzystamy z systemu próżniowego pakowania, który zaproponował światu niemiecki Zwilling. Zestaw Fresh & Save opisaliśmy dokładnie TUTAJ, więc nie będziemy się powtarzać. Teraz interesuje nas, jak dobrze przygotować się do próżniowego przechowywania i ile (statystycznie) jedzenie jest w stanie przetrwać.

 

Jak pakować próżniowo?

To pytanie tyczy się nie tyle systemu próżniowego Fresh & Save, Zwillinga, które jest banalnie proste w przeprowadzeniu, ale tego, jak przygotować sobie niektóre produkty do pakowania.

I tak - świeżą rybę, czy mięso musisz najpierw dokładnie umyć, po czym osuszyć je papierowym ręcznikiem. Ryby i mięsa mogą trafić zarówno do lodówki, jak i zamrażalnika. W tym drugim przypadku można po nie sięgnąć nawet za 2 lata!

Równie długą żywotność będą miały zamrożone, a spakowane próżniowo surowe owoce, czy warzywa. Pamiętaj, by je przed pakowaniem umyć i pozwolić im wyschnąć.

Z kolei kapusta, kalafior, rzepa, brukselki, czy brokuły trzeba blanszować przed użyciem, po czym wstawić do zimnej wody. Gdy ostygną, musisz dać im czas, by wyschły. Niestety, surowe warzywa tego typu wydzielają gazy, więc nawet zapakowane próżniowo są w stanie szybko się zepsuć.

Zwilling podpowiada jeszcze jedno - niezależnie od tego, czy pakujesz produkty, półprodukty, czy już gotowe dania, pojemniki systemu Fresh & Save nie powinny być wypełnione po same brzegi. Trzeba zostawić 1-2 cm wolnego miejsca do krawędzi szklanego, czy plastikowego pojemnika.

 

Świeże wiele, wiele dłużej

Poniższe informacje na temat przedłużenia świeżości danej grupy produktów są, oczywiście, przykładowe. To średnia statystyczna, która jednak wiele mówi na temat skuteczności tej metody przechowywania żywności. W aplikacji Zwillinga, Culinary World, producent podaje nieco inne terminy przydatności do spożycia zapakowanych próżniowo produktów i potraw. Niestety, nie ma w tym przypadku mowy o jednoznaczności i ścisłości danych. Sporo zależy, np., od jakości, czy wilgotności, higieniczności pakowania produktów, a także temperatury w lodówce, czy zamrażalniku, itp.

 

Mięsa, wędliny, ryby - średni czas przechowywania w lodówce oraz czas przechowywania w lodówce zapakowanych próżniowo produktów      

  

Produkt

Przechowywanie w lodówce Przechowywanie w lodówce w opakowaniu próżniowym
drób 2-3 dni 6-10 dni
wołowina 2 dni 6-8 dni
wieprzowina 3 dni 6-7 dni
pieczony kurczak 3-4 dni 2 tygodnie
wędzone mięso 2-4 tygodnie 6-12 tygodni
wędzona szynka 5-7 dni 21 dni
krojona szynka 2-4 dni 2-3 tygodnie
świeża kiełbasa  1-2 dni 2 tygodnie
suszona kiełbasa 2 tygodnie 3 tygodnie
parówki 1-2 dni 2 tygodnie
świeże ryby  1-2 dni 7-9 dni
wędzone ryby 1-2 tygodnie 6-12 tygodni

 

Nabiał, sery twarde i miękkie - średni czas przechowywania w lodówce oraz czas przechowywania w lodówce zapakowanych próżniowo produktów 

 

Produkt

Przechowywanie w lodówce  Przechowywanie w lodówce w opakowaniu próżniowym
twaróg 5-6 dni 13-15 dni
żółty ser (typ szwajcarski - np., Emmentaler, Radamer, Maasdamer)  5-9 dni 4-6 tygodni
żółty ser (typ holenderski - np., Gouda, Edam)  10-12 dni 8-10 tygodni
żółty ser (typ szwajcarsko-holenderski - np., Salami, Tylżycki)  9-12 dni 7-9 tygodni
Parmezan, Grana Padano, Pecorino, itp.  14-21 dni 3-4 miesiące
ser pleśniowy (Blue / Green / Gold) 5-7 dni 14-18 dni
Mozarella w wodzie 3-4 dni 10-12 dni
bryndza owcza 10-14 dni 8-11 tygodni
oscypek 14-21 dni 3-4 miesiące

 

Warzywa, owoce, zioła - średni czas przechowywania w lodówce oraz czas przechowywania w lodówce zapakowanych próżniowo produktów 

Produkt

Przechowywanie w lodówce  Przechowywanie w lodówce w opakowaniu próżniowym
surowe warzywa 5-8 dni 21-28 dni
surowe owoce 3-7 dni 18-25 dni
winogrona/ śliwki / wiśnie 3-6 dni 2 tygodnie
świeże truskawki / maliny / jagody 1-3 dni 7-9 dni
świeże zioła 2-3 dni 10-14 dni

 

Zupy, gotowe dania - średni czas przechowywania w lodówce oraz czas przechowywania w lodówce zapakowanych próżniowo potraw

 

Produkt

Przechowywanie w lodówce  Przechowywanie w lodówce w opakowaniu próżniowym
zupy 2-3 8-14 dni
risotto 2-3 dni 8-12 dni
bigos 3-4 dni 30 dni
leczo 4-5 dni 3-6 tygodni
gulasz z warzywami i mięsem 4-5 dni 2-3 tygodnie
kotlet schabowy, panierowany  2 dni 7-9 dni
eskalopki z kurczaka / indyka 2-3 dni 9-12 dni
gotowane potrawy ok. 2 dni 10 dni

 

Produkty suche - średni czas przechowywania oraz czas przechowywania w pojemnikach próżniowych

   

Produkt

Przechowywanie
w temperaturze pokojowej 
Przechowywanie w temperaturze pokojowej
w opakowaniu próżniowym
pieczywo 2-3 dni 7-10 dni
mąka 4-6 miesięcy 12-24 miesiące
płatki zbożowe 4-6 miesięcy 18-24 miesiące
makaron / ryż 5-6 miesięcy 12-15 miesięcy
orzechy 5-6 miesięcy 18-24 miesiące
suche warzywa strączkowe 4-6 miesięcy 18-24 miesiące
suszone owoce 4-6 miesięcy 18-24 miesiące
kawa 2-3 miesiące 12-15 miesięcy
herbata 2-3 miesiące 12-15 miesięcy

 

 

Jak pisaliśmy, powyższe statystyki są uśrednione. Niemniej - widać już na pierwszy rzut oka, jak długo można delektować się tym, co nadal świeże, pachnące, smaczne i zdrowe, choć liczy sobie kilka dni, kilka tygodni, czy nawet i dwa lata.

Czujesz się przekonany?

 

Dział PR Grupy NasTroje

Zdjęcia: licencja Envato, Zwilling