Miedziane patelnie to, w rozumieniu wielu gotujących, sprzęt zarezerwowany dla najlepszych kucharzy i najlepszych restauracji świata. Owszem, tam miedziane naczynia goszczą bardzo często, ale nade wszystko z racji faktu, że są niemal niezniszczalne i potrafią tworzyć dania o wybitnych smakach. Ale, co intrygujące, profesjonalna kuchnia wymaga naczyń, owszem, luksusowych, ale prostych w obsłudze, bo nikt nie ma czasu studiować ich właściwości i uczyć się mozolnie ich obsługi. Więc - miedziane naczynia Falk wcale do trudnych w gotowaniu, smażeniu, duszeniu, czy pieczeniu nie należą. I tak zdradziliśmy największą tajemnicę żeliwnych naczyń i mistrzów kuchni.

A czemu nie przenieść zdolności miedzianych patelni do domowej kuchni? Jeśli ktoś twierdzi, że sobie nie poradzisz, gada bzdury. Na przykładzie genialnych miedzianych patelni belgijskiej marki Falk opiszę krótko, czego możesz spodziewać się po smażeniu na tego typu materiale. Gwarantuję, że każdy może stać się wybitnym znawcą swojej miedzianej patelni i twórcą niezapomnianych smaków.

 

Choć masz miedzianą patelnię, smażysz faktycznie na stali

Miedziane patelnie marki Falk, podobnie jak i wszystkie inne współcześnie tworzone patelnie tego rodzaju, mają wewnątrz stal. To, jaka to stal, jak jest łączona z miedzią, to już kwestia danego producenta. Niemniej, nie musisz obawiać się, że miedziane patelnie Falk w jakikolwiek sposób wpłyną na Twoją dietę, czy zdrowe smażenie.

Dzięki cienkiej warstwie kwasoodpornej stali szlachetnej możesz przyrządzać dania tak, jak na najbardziej klasycznych patelniach stalowych, czy żeliwnych. A przy okazji wykorzystasz niezwykłe talenty miedzi.

 

3 x perfekcja

Miedź ma niezwykle dużo zalet. Jest, poza srebrem, najlepszym znanym człowiekowi przewodnikiem ciepła. Dlatego Twoja miedziana patelnia nagrzeje się błyskawicznie i tak równomiernie, że najbardziej wyszukane dania przyrządzą się niemal same.

Druga perfekcyjna właściwość miedzianych naczyń Falk - ten materiał akumuluje ciepło na niezwykle długi czas, więc nie musisz podgrzewać miedzianych patelni przez cały proces smażenia, duszenia, czy podpiekania potraw w piekarniku (bo i tam miedziana patelnia może trafić). Automatycznie minimalizujesz w olbrzymim stopniu zużycie energii, co przez całe lata używania takiej patelni, czy miedzianych naczyń, stanowi oszczędność na poziomie nawet kilku tysięcy zł (przekładając to na kilka długich dekad gotowania). Miedzi nie musisz podgrzewać tak, jak innych materiałów. Wystarczy jej nieco energii, by w bardzo krótkim czasie zyskać optymalną temperaturę smażenia, czy duszenia. To, co na innego typu patelni przygotujesz w temperaturze, np., 220-240 stopni, na miedzianej patelni Falk uda się w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza.

Trzecia umiejętność miedzi - kieruje ciepło w głąb przyrządzanej potrawy, nie w kierunku kuchni, gdzie ciepło rozchodzi się i nic z niego nie masz. To przyspiesza proces smażenia, czy duszenia i pozwala zyskać wybitne smaki.

 

Pierwsze kroki w oswajaniu miedzianej patelni Falk

Jest taka reguła - im prostszy materiał, tym doskonalsza jest patelnia. Ale ten prosty materiał na początku swojej z Tobą współpracy będzie stawiał nieco warunków i oporu. Patelnia miedziana marki Falk (podobnie, jak stalowa, czy żeliwna) wymaga wygrzania. Oznacza to, że przez pierwsze kilka dni będzie przyzwyczajała się do Twojej kuchenki i Twoich preferencji kulinarnych. Na początku może wymagać dodatku nieco większej ilości tłuszczu, niektóre potrawy mogą nieco przywierać. Ale to wszystko etap przejściowy. Kiedy patelnia z miedzi wygrzeje się, usmażysz na niej, co Ci tylko przyjdzie do głowy.

 

Musisz nauczyć się sterować temperaturą miedzianej patelni Falk

Proponuję, byś kupił sobie pirometr, czyli laserowy, bezprzewodowy termometr, który pomoże Ci sprawnie dostosowywać temperaturę do danej potrawy. O temperaturach smażenia przeróżnych dań i produktów pisałem TUTAJ. Nie ma sensu robić jajecznicy na 200 stopniach, a taką temperaturę Twoja miedziana patelnia Falk może osiągnąć w mgnieniu oka. Dlatego pirometr robi tu dobrą robotę.

Kiedy nauczysz się nagrzewać patelnię z miedzi na niewielkiej mocy palnika i na takowej też smażyć, wkroczysz w świat prawdzie niezwykłych doświadczeń smakowych.

 

Jeszcze dwa warunki

Używając patelni z miedzi, musisz stosować się do reguł smażenia, o których pisałem TUTAJ. Musisz również używać dobrych, wysokotemperaturowych olejów, o których również jest mowa w artykule o zdrowym smażeniu.

 

Sumując

Poza opisanymi kwestiami patelnie z miedzi, belgijskiej marki Falk, nie wymagają żadnych specjalistycznych umiejętności, czy nadludzkich mocy. Trochę cierpliwości, otwarty umysł i zgoda na to, że na samym początku trzeba nieco poeksperymentować - tyle potrzeba, by miedziana patelnia Falk stała się Twoim przyjacielem na całe życie.

A jeśli masz jakieś pytania, wątpliwości, czy chcesz dowiedzieć się więcej o smażeniu na miedzianych patelniach, dzwoń lub pisz. Chętnie pomożemy.

 

Krystian Wawrzyczek, specjalista z zakresu technik, technologii kulinarnych

Zdjęcia: Grupa NasTroje