Patelnie Ballarini z tytanową powłoką dla alergików i nie tylko

Testy patelni Alba, marki Ballarini, pokazują, że włoski producent wie, co robi. A wymyślił kwestię na pozór prostą, która, jak wszystkie proste rozwiązania, jest doskonała. Zabezpieczył warstwy tytanu, które pokrywają szkielet patelni Alba, opatentowaną przez siebie powłoką Keravis, która jest bardzo twarda.
Patelnie Alba Ballarini pozwalają smażyć sprawnie, zdrowo i z niewielką ilością tłuszczu, a o to przecież chodzi we współczesnej kuchni. Dodatkowy atut – Ballarini wycenia swoje produkty bardzo rozsądnie. A my wybraliśmy dla Ciebie tylko te serie, które naprawdę zasługują na uwagę wymagającego Klienta.

Słowo o marce Ballarini

Marka Ballarini jest jednym z bardziej znanych europejskich producentów różnorodnych technologicznie patelni. Trudno się dziwić jej popularności, bo zaczęła działać już w 1889 roku. A sprzedaż na poziomie ponad 30 milionów patelni też o czymś świadczy. Włoska marka produkuje co roku tak ogromne ilości nieprzywierających patelni, że może oferować je w bardzo przystępnych cenach. Patelnie Alba Ballarini kuszą też długą, jak na patelnie nieprzywierające, 10-letnią gwarancją.

Warte uwagi tytanowe patelnie Ballarini

Od wielu lat testuję przeróżne patelnie najróżniejszych producentów i, niestety, z powłokami tytanowymi zawsze miałem na bakier. Na początku sprawdzały się genialnie, ale po czasie zaczynały puchnąć i schodzić. Co smutne, schodziły z nawet bardzo drogich, markowych patelni. Stąd - przyznam szczerze, moje pochody do marki Ballarini, słynnej, miedzy innymi, z patelni tytanowych, były bardzo ostrożne.
Po długich testach przyznam z przyjemnością, że patelnie Alba nie zawiodły. A to dzięki dopracowanej, wzmocnionej powłoce tytanowej. Seria patelni Alba pokryta jest nieprzywierająca powłoką, pod którą znajduje się powłoka mineralna. Pod tą warstwą z kolei znajduje się kolejna utwardzona powłoka, a pod nią warstwa wzmacniana tytanem. Tyle zdradza producent. O więcej nie pytaj, bo i tak nie powie. Opatentowana powłoka Keravis Ti-X sprawdza się, jak należy.
Oczywiście, musisz pamiętać, że graniczna temperatura, do której powłoka nieprzywierająca patelni Alba będzie działać, to maksimum 250 stopni Celsjusza. W piekarniku nie przekraczaj 200 stopni.

Inne zalety patelni Alba marki Ballarini

Patelnie tytanowe Alba Ballarini działają na wszystkich typach kuchenek, wraz z indukcją. Mają szkielet z ekologicznego, bezpiecznego dla zdrowia odlewu aluminium ze stalową stopą, tworzącą ferromagnetyczne dno. Aluminium świetnie przewodzi ciepło, więc na patelniach smaży się sprawnie i krótko.

Tytanowe powłoki nieprzywierające dedykowane są również alergikom. Nie zawierają niklu, metali ciężkich, posiadają certyfikat PFOA-Free, co oznacza, że nie mają w sobie pochodnych teflonu.
Możesz smażyć na nich z minimalną ilością tłuszczu. Jednak nie poddawaj ich eksperymentom z gatunku prażenia, czyli smażenia bez tłuszczu, bo narazisz powłokę patelni Alba, a przy okazji zaszkodzisz przyrządzanemu jedzeniu.

Dowiedz się więcej o ...

Szkoła smażenia na patelniach nieprzywierających - PODSTAWY