Saya, czyli drewniana pochwa na noże, dedykowana przez markę Mcusta Zanmai jej luksusowym nożom, to wyśmienite zabezpieczenie ostrza. Dzięki niej możesz bezpiecznie przechowywać, czy nosić ze sobą nóż. Saye wybierane są chętnie przez kucharzy, którzy cenią sobie noże jako narzędzie pracy oraz wielkich miłośników japońskich ostrzy. Saya dobra do noży Mcusta Zanmai to doskonałe uzupełnienie prezentu.
Warto wiedzieć, że saya to tradycyjna pochwa tworzona dla japońskiego miecza, katany. Niektórzy producenci decydują się na dodawanie ich dla swoich noży. Z reguły, jak pokazuje przykład japońskiej kuźni Mcusta Zanmai, dedykowane saye można dokupić tylko do bardzo ekskluzywnych serii noży.
Piękna saya powstała z lakierowanego drewna czerwonej magnolii. Wsunięte w sayę ostrze noża zabezpieczone jest niewielkim kołeczkiem, dzięki któremu nie wysuwa się z pochwy.
A jak fachowo wsuwać nóż do sayi, dowiesz się z naszego filmu, który najdziesz poniżej.
Saye marki Mcusta Zanmai zostały precyzyjnie dopasowane do długości ostrzy noży z poszczególnych kolekcji japońskiego producenta.
Jak pokazuje praktyka, tylko niektóre kuźnie decydują się na tworzenie tak luksusowych „opraw” dla swoich noży. Przyznaj jednak, że noże w sayi wyglądają malowniczo.
Mcusta Zanmai
Marusho Industry Inc.
2777-1 Shobuzawa
Seki 501-3936, Gifu Prefecture
Japonia
e-mail: [email protected]
www.mcustaknives.com
Hiendkitchen Adam Wolny
Natalii Gąsiorowskiej 10, 03-107 Warszawa
Tel.: +48 660 072 720
e-mail: [email protected]
https://hiendkitchen.com/
Drewniane pochwy na japońskie noże, znane jako saye, to eleganckie i funkcjonalne akcesoria zaprojektowane do bezpiecznego przechowywania i ochrony ostrzy. Wykonane z wysokiej jakości drewna, skutecznie chronią noże przed uszkodzeniami mechanicznymi oraz wilgocią. Dzięki precyzyjnemu dopasowaniu zapewniają stabilność noża podczas przechowywania i transportu. Kilka prostych zasad pielęgnacji, takich jak unikanie długotrwałego kontaktu z wodą, osuszanie po czyszczeniu oraz regularne oliwienie powierzchni, pozwoli utrzymać saye w doskonałym stanie przez długie lata. O prostych zasadach użytkowania drewnianych pochew możesz przeczytać w dołączonym pliku .pdf.
Dokument PDF, który możesz pobrać został sporządzony w celu spełnienia wymogów dyrektywy GPSR (General Product Safety Regulation) i ma na celu informowanie Klientów sklepu internetowego PrestiżowaKuchnia.pl o potencjalnych zagrożeniach związanych z użytkowaniem drewnianych sayi (pochew) na japońskie noże kuchenne. Celem tego dokumentu jest zapewnienie bezpieczeństwa użytkownikom poprzez jasne i zrozumiałe przedstawienie zagrożeń oraz sposobów ich minimalizacji.