Są producenci i producenci. Ci pierwsi robią, co muszą, żeby sprzedać. Ci drudzy mają misję, która przepełnia każde ich działanie. Przed Tobą japońska marka Hasegawa. Producent, który kocha to, co robi. I, co ważne, głośno, wszem i wobec, mówi o swojej misji. A to jest bezcenne. Taka deklaracja zobowiązuje.

 

Spis treści:

  1. 1. Co mają wspólnego narty z deskami kuchennymi?
  2. 2. Misja marki Hasegawa
  3. 3. Deski Hasegawa są lekkie, sztywne i przyjazne dla noża
  4. 4. Jony srebra na deskach Hasegawa

 

Co mają wspólnego narty z deskami kuchennymi?

Nim napiszemy o misji japońskiego producenta, słowo o jego początkach. Może jeszcze nie wiesz, ale Hasegawa zaczynała jako producent materiałów do nart. Tu, jak wiadomo, nie ma miejsca na kompromisy. Bezpieczeństwo jest sprawą kluczową, dlatego inżynierowie japońskiej marki skupili siły na wynalezieniu możliwie najlepszego materiału, który scalałby warstwy, z których składa się narta. Wtedy w twórczych umysłach zaistniała koncepcja „niewidzialnego kleju”, który z powodzeniem stosowany jest w deskach kuchennych marki Hasegawa (w serii domowej i profesjonalnej).

Druga umiejętność, która wynikła z produkcji nart, jest umiejętność perfekcyjnego łączenia drewna z kompozytami. I to wszystko Hasegawa przeniosła na swoje wyśmienite deski.

Deski do krojenia, tworzone przez japońskiego producenta, co specyficzne, mają bardzo podobną konstrukcję, jak narty. Drewniany rdzeń otaczają z góry i z dołu warstwy kompozytu, a wszystko łączone jest „niewidzialnym klejem”. Z tego, między innymi, słyną owe niezwykłe, antybakteryjne, antyalergiczne, wspomagające zachowanie ostrości noży deski. Konkurencja może tylko pomarzyć o takim rozwiązaniu.

 

Misja marki Hasegawa

Marka, która się ceni i daje słowo, że jej produkty są warte tyle, ile są warte, mówi o tym głośno, tworząc własny manifest. To niezwykle cenne w świecie, gdzie dużo się gada, a często niewiele się za tym kryje. Dlatego z przyjemnością piszemy o tym, z czego japoński producent jest dumny.

Hasegawa deklaruje, że jej zasadniczym założeniem jest bezpieczeństwo. I z niego wynika misja producenta.

By kroiło się bezpiecznie, wygodnie i przez całe lata, Hasegawa opracowuje własne rozwiązania (m.in. niewidzialny klej), które gwarantują, że japońskie deski nigdy się nie rozejdą. Producent dba o każdy etap procesu produkcji, zważając, by nigdy nie stracił na zakładanej jakości zupełnie unikalnej technologii.

 

Deski Hasegawa są lekkie, sztywne i przyjazne dla noża

Dzięki opatentowanym rozwiązaniom japońskiej marki (drewnianemu rdzeniowi, który dzieli dwie warstwy kompozytu) jej deski są aż o 30-50% lżejsze, niż inne deski syntetyczne. I faktycznie - wrażenie jest zabawne. Zapierasz się w sobie, chcąc podnieść ogromną deskę Hasegawa, a tu zaskoczenie. Bo ta elastomerowa deska waży wiele mniej, niż się spodziewałeś.

Z kolei dzięki drewnianemu rdzeniowi deska jest sztywna (poza matami, które rdzenia nie mają, więc łatwo się wyginają). Co z tego wynika? Deska nie deformuje się, kroisz na niej wygodnie i bezpiecznie. Dodatkowy plus dla maniaków higieny - deski Hasegawa można myć w zmywarce.

 

 

I trzeci bezdyskusyjny atut znakomitych desek Hasegawa. Są przyjazne dla ostrzy doskonałych, japońskich noży. Z reguły, o czym mówiliśmy już dobry milion razy, deski z klasycznego tworzywa to zabójstwo dla ostrego noża. Tępią go niemiłosiernie. A tu jest inaczej. Sztywny trzon deski pozwala na nałożenie na niego z obu stron miękkiego elastomeru, który z kolei jest sprzymierzeńcem noża. W przypadku desek innych producentów cała powierzchnia deski jest twarda, stąd kłopoty z tępieniem ostrza.

Dodatkowo, co potwierdzają i badania i opinie krojących, miękka powierzchnia deski (słowo „miękka” potraktujmy tu z dużą dozą umowności) sprawia, że krojenie jest przyjemniejsze, delikatniejsze, bardziej relaksujące. To szczególnie istotne w przypadku krojących przez wiele godzin profesjonalistów. Deski Hasegawa sprawiają, że dłoń męczy się wiele, wiele wolniej.

I jeszcze - miękka powierzchnia deski sprawia, że krojone składniki mniej przesuwają się po niej, sprawiając, że krojenie staje się prawdziwą sztuką. Każdy składnik przyszłej potrawy zachowuje swój smak. Oczywiście, warunkiem jest krojenie doskonale ostrym nożem, który dzieli na części, a nie miażdży.

 

Jony srebra na deskach Hasegawa

I jeszcze jedna kwestia, której należy poświęcić nieco uwagi. Jak już wiesz, elastomerowe deski Hasegawa mają faktor antybakteryjny, który opiera się na jonach srebra, które są, oczywiście, absolutnie bezpieczne dla ludzkiego organizmu.

Drobne cząsteczki jonów srebra rozprowadzane są wewnątrz deski i na jej powierzchni. Kiedy jony wchodzą w reakcję z tlenem, a z nim mają z kolei kontakt bakterie, te drugie nie mogą się rozmnażać. Ich szkodliwe moce zostają rozbrojone. W efekcie deski wyposażone w taki antybakteryjny faktor zachowuje higienę, nie pozwalając bakteriom rozwijać się w mikro nacięciach po ostrzu noża.

Poziom antybakteryjny jest gwarantowany znakiem SIAA (The Society of International Sustaining Growth for Antimicrobial Articles).

 

Deski Hasegawa są, co tu dużo mówić, prawdziwym zjawiskiem. Przekonuje się o tym każdy, kto zabiera się poważnie za wyposażanie swojej kuchni. Liczymy, że ta garść informacji przekonała Cię, że mamy do czynienia z producentem, któremu poważnie leży na sercu dobro jego klientów.

 

 

Zdjęcia: Grupa Nas Troje