• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
Każda paczka jest ubezpieczona
Każda wysyłka gratis

Black 5000 MCD 67 - Damasceński 132-warstwowy, mistrzowski nóż do sushi Sujihiki, 24 cm, Miyabi

2599 Promocyjnie 2521
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 2 599 zł
Produkt dostępny
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Japońska marka Miyabi to prawdziwy wirtuoz kowalstwa. To, co potrafią wykuć jej mistrzowie w japońskim mieście Seki, przekroczyło wyobrażenie o prawdziwie ostrym nożu.

Czernione klingi 132-warstwowych, mistrzowskich noży 5000 MCD Black 67 z nadzwyczaj malowniczym dziwerem charakteryzuje ponad ekstremalna ostrość. Kiedyś tak kroić umiały kilku lub nawet kilkunastokrotnie droższe noże.

Kute damasceńskie ostrza z serii 5000 MCD Black 67 mają twardość na kosmicznym wręcz poziomie 66 stopni HRC. Noże powstają z wysokowęglowej, proszkowej stali MicroCabridge® MC66.

Każdy, kto kroił damasceńskim nożem Miyabi, twierdzi, że wkroczył na zupełnie nowy poziom kulinarnego wtajemniczenia. Ukrojenie plastra o grubości 1/3 milimetra nie jest w tym przypadku niczym trudnym.

Nikogo, kto używa tych noży, nie dziwi, że, krojąc na japońskich deskach Asahi, czy Hasegawa można je ostrzyć raz na 8-10 miesięcy.

Niezwykły, fascynujący dziwer na ciemnej klindze genialnie komponuje się z perfekcyjnie wyprofilowaną rękojeścią z popielnego jesionu. To drewno wygląda, jak liczący sobie kilka milionów lat kamień.

 

Obejrzyj nasze filmy o wyśmienitej serii 132-warstwowych noży Miyabi 5000 MCD Black 67. Znajdziesz je poniżej. Zapraszamy!

Jak wykorzystasz nóż Sujihiki
z serii Miyabi 5000 MCD Black 67

NÓŻ DO
SUSHI, SASHIMI

NÓŻ DO OPRAWIANIA
RYB

NÓŻ DO FILETOWANIA
RYB

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
BEZ KOŚCI

Obejrzyj filmy
o japońskich nożach

  • Każdego poruszy dostojeństwo czernionego, damasceńskiego ostrza noży Miyabi 5000 MCD Black 67, czy niepowtarzalna rękojeść kompletnie zjawiskowego noża.
  • A ci, którzy mieli możliwość pokroić wściekle ostrymi nożami Miyabi Black 67, nie mogą otrząsnąć się z wrażenia. Toż to kroi samo!

  • Powiedzieć, że nóż z serii Miyabi 5000 MCD Black kroi, jak marzenie, to nie powiedzieć nic. Trudno podzielić się tą fascynacją.
  • Dlatego w naszym filmie o krojeniu wyjątkowym, damasceńskim ostrzem nie pada słowo komentarza na ten temat.

Materiał i wymiary
noża sushi i sashimi
5000 MCD Black 67 marki Miyabi

Materiał

  • rdzeń - stal proszkowa MicroCabridge MC66
  • ostrze - 132-warstwy naprzemiennie skuwanej stali wysokowęglowej
  • rękojeść - ozdobne drewno jesionu popielnego

Wymiary

  • długość ostrza - 24 cm
  • waga - 185 g

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Nóż Miyabi 5000 MCD Black 67 
w skrócie

  • unikatowe noże w wyjątkowo kuszącej cenie
  • 132 warstwy stali kutej przez mistrzów rzemiosła
  • damasceńska stal wysokowęglowa MicroCabridge MC66
  • twardość stali - aż 66 stopni HRC
  • zjawiskowy uchwyt z jesionu popielnego
  • ostrość - ponad ekstremalna (10/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

NASZ EKSPERT
RADZI

Poniżej:

 

- jak dbać o japońskie noże Miyabi
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży 5000 MCD Black 67

Jak zadbasz o swój nóż?
Wiedza w pigułce

 

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

Na jakich kamieniach
naostrzysz swój japoński nóż
Miyabi 5000 MCD Black 67?

  • Unikatowo ostre noże Miyabi Black 5000 MCD 67 ostrz na kamieniach syntetycznych, bo tylko podołają starciu z tą piekielnie twardą stalą.
  • Noże Miyabi 5000 MCD 67 ostrz na gradacjach 1000 i 3000 lub 1000 i 5000. To już wielu wystarczy, by czerpać przyjemność z krojenia wściekle ostrym nożem.
  • Do nadania nożowi perfekcyjnej, długotrwałej ostrości, użyj kamieni do polerowania o gradacji od 6000 w górę. Możesz skończyć nawet na gradacji 30 000, bo ta znakomita stal proszkowa lubi wyzwania.
  • Jeżeli noże będą bardzo długo nieostrzone, użyj do naprawiania ostrza kamienia o ziarnistości od 120 gritów.

 

Naucz się ostrzyć
japońskie noże
To łatwe!

  • Boisz się, czy dasz radę naostrzyć swój japoński nóż? To banalnie proste!
  • Obejrzyj film o podstawach ostrzenia, a od razu nauczysz się ostrzyć.
  • W filmie zobaczysz kamiennie ceramiczne. Na ostrzałkach syntetycznych ostrzy się w ten sam sposób.

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Miyabi 5000 MCD Black 67 

TU WPUSZCZAMY
TYLKO CIEKAWSKICH

Nasz ekspert dobrze gada, bo:

 

- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie

Zachwyt bez końca,
czyli o damasceńskiej stali
132-warstwowych noży Miyabi Black

  • Miyabi Black 5000 MCD 67 to majstersztyk nowoczesnej metalurgii garściami czerpiącej z starożytnej wiedzy kowalskiej.
  • Modyfikowana przez Miyabi, a oparta na stali ZDP-189, stal proszkowa stała się już legendarna. Zachwyca agresją cięcia i niezwykłą, bo utrzymującą się nawet ponad rok, ostrością.
  • Noże Miyabi Black 5000 MCD 67 oferowane są w cenach przynajmniej 2-krotnie niższych, niż przyszłoby nam zapłacić za tak luksusowe noże innej marki.
  • Te przepiękne noże są nieco pierwotne, dzikie. Są ostrzami, do których trzeba podejść z należytym szacunkiem. Nie wybaczają błędów. Są nieludzko ostre, a co za tym idzie, czasem i krwiożercze.

Czy to drewno,
czy może kamień?
Rękojeści noży Miyabi Black

  • Marka Miaybi dołożyła wszelkich starań, by optymalnie dobrać rękojeść do stylistyki czernionych ostrzy z linii 5000 MCD Black.
  • Wybór padł na drewno jesionu popielnego. Ręcznie pasowany i szlifowany, do złudzenia przypomina polerowany kamień lub liczące sobie miliony lat drewno kopalne.
  • Jednym z wyznaczników prestiżu tej najwyższej klasy japońskich noży jest fakt, że rękojeść stabilizowana jest ręcznie wbijanym kołkiem mekuga. Zdobi go mosaic pin.
  • Trzonek z jesionu popielnego jest lekko eliptyczny, tak doskonale wyprofilowany, że nożami z tej linii można kroić całymi godzinami.