Niemiecki, olbrzymi kapitał połączony z japońską pasją kucia noży, wiekami tradycji i wiedzy mistrzów kowalstwa - takie „małżeństwo” nie mogło zrodzić brzydkich dzieci. I nie mogło się nie udać. Niemiecki koncern Zwilling J.A. Henckels Deutschland GmbH, który uczył Europę gotować już od 1731 roku, zdecydował na początku XXI wieku, czyli całkiem niedawno, że „wprosi się” na nieodstępny dotychczas dla niego rynek. I tak powstała na wskroś japońska marka Miyabi, której genialne kolekcje noży powalają na kolana nawet największych znawców kuchni i metalurgii. Co wyjątkowe, Zwilling nie wtrąca się w poczynania Japończyków, zadbał jedynie o to, by noże Miyabi powstawały z udziałem najlepszych mistrzów rzemiosła w najbardziej zaawansowanej technologicznie kuźni świata. Ambasadorami marki Miyabi są dwaj japońscy mistrzowie - Rokusaburo Michiba, który projektował niektóre linie noży Miyabi oraz mistrz tradycyjnej, japońskiej kuchni - Masaharu Morimoto.