Prawdziwie wymagający miłośnicy gotowania życzą sobie, by noże kuchenne były nie tylko wyśmienicie ostre, ale i piękne. Te kryteria spełniają japońskie noże marki Miyabi z linii 5000 FCD. Wykuwane w zaawansowanej technologicznie kuźni w japońskim mieście Seki ciemne, damasceńskie, 49-warstwowe noże są dowodem na to, jak współczesna metalurgia płynnie łączy się z wielowiekową, przekazywaną przez pokolenia tradycją kucia samurajskich mieczy i noży.
Czernione pyłem węglowym ostrza doskonale komponują się ze świetnie leżącą w dłoni rękojeścią z ciemnego drewna pakka, które wzmocnione jest stalą.
13-centymetrowej długości uniwersalny nóż Shotoh z linii 5000 FCD wykuty został z wysokowęglowej stali FC61, dzięki której zyskał twardość na poziomie 61 stopni HRC w skali Rockwella. 48 skuwanych naprzemiennie miękkich i twardych warstw czernionej stali damasceńskiej otula doskonale odporny na wibracje i uderzenia rdzeń noża. Dlatego nożom z serii 5000 FCD ufają nie tylko krojący w domu, ale i zawodowi kucharze.
Nasz specjalista, który od wielu lat testuje japońskie noże, określa serię 5000 FCD jako wyśmienicie ostrą. Dowodem na to może być fakt, że używane na drewnianych deskach noże z tej linii tępią się bardzo powoli. Możesz ostrzyć je raz na 6-10 tygodni.
Elegancja, wygoda, niezawodność i wyśmienita ostrość – to wszystko sprawia, że japońskie noże Miyabi 5000 FCD znajdują coraz większe grono wielbicieli.
NÓŻ DO KROJENIA
NIEWIELKICH WARZYW
I OWOCÓW
NÓŻ DO OBIERANIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO DEKORACYJNEGO
KROJENIA I FOOD DESIGNU
NÓŻ DO KROJENIA
SERA, POMIDORÓW
I WĘDLIN
NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ
Materiał, z którego powstały czarujące noże Miyabi z linii 5000 FCD, z czernionymi, niepolerowanymi ostrzami, to odstępstwo od klasycznej stali proszkowej, z której z reguły korzysta japońska kuźnia. Tu - rdzeń noży wykuto ze stali FC61, co nadało ostrzom dużej sprężystości.
Rdzeń otacza 48 warstw naprzemiennie skuwanych ze sobą różnych typów damasceńskiej stali wysokowęglowej, która hartowana jest w lodzie, zyskując tym samym twardość 61 stopni HRC w skali Rockwella. Ostrze zdobi dziwer w kształcie róży.
Ostrzenie na kamieniach ceramicznych, czy syntetycznych jest bardzo proste. To naturalny ruch – od siebie i do siebie. Pamiętaj tylko, by przy ostrzeniu wykorzystywać całą powierzchnię kamienia. Jeśli masz wątpliwości, jak ostrzyć, użyj do ćwiczeń starego noża.
Znakomitą ostrość noży Miyabi z serii 5000 FCD możesz podnieść, stosując profesjonalne kamienie z dodatkiem syntetyków. Dzięki odpowiednim ostrzałkom Twoje noże Miyabi będą wymagały ponownego ostrzenia po, nawet, 6-10 tygodniach.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE