Prawdziwie wymagający miłośnicy gotowania życzą sobie, by noże kuchenne były nie tylko wyśmienicie ostre, ale i piękne. Te kryteria spełniają japońskie noże marki Miyabi z linii 5000 FCD. Wykuwane w zaawansowanej technologicznie kuźni w japońskim mieście Seki ciemne, damasceńskie, 49-warstwowe noże są dowodem na to, jak współczesna metalurgia płynnie łączy się z wielowiekową, przekazywaną przez pokolenia tradycją kucia samurajskich mieczy i noży.
Czernione pyłem węglowym ostrza doskonale komponują się ze świetnie leżącą w dłoni rękojeścią z ciemnego drewna pakka, które wzmocnione jest stalą.
Długi nóż do pieczywa z serii 5000 FCD wykuty został z wysokowęglowej stali FC61, dzięki której zyskał twardość na poziomie 61 stopni HRC w skali Rockwella. 48 skuwanych naprzemiennie miękkich i twardych warstw czernionej stali damasceńskiej otula doskonale odporny na wibracje i uderzenia rdzeń noża. Dlatego nożom z serii 5000 FCD ufają nie tylko krojący w domu, ale i zawodowi kucharze.
Nasz specjalista, który od wielu lat testuje japońskie noże, określa serię 5000 FCD jako „wyśmienicie ostrą”. Dowodem na to może być fakt, że używany na drewnianych deskach ząbkowany nóż do pieczywa z tej linii nie wymaga ostrzenia przez kilka lat.
Elegancja, wygoda, niezawodność i wyśmienita ostrość – to wszystko sprawia, że japońskie noże Miyabi 5000 FCD znajdują coraz większe grono wielbicieli.
NÓŻ DO PIECZYWA
NÓŻ DO PORCJOWANIA
PIECZENI
NÓŻ DO KROJENIA
EGZOTYCZNYCH OWOCÓW
I CYTRUSÓW
Materiał, z którego powstały czarujące noże Miyabi z linii 5000 FCD, z czernionymi, niepolerowanymi ostrzami, to odstępstwo od klasycznej stali proszkowej, z której z reguły korzysta japońska kuźnia. Tu - rdzeń noży wykuto ze stali FC61, co nadało ostrzom dużej sprężystości.
Rdzeń otacza 48 warstw naprzemiennie skuwanych ze sobą różnych typów damasceńskiej stali wysokowęglowej, która hartowana jest w lodzie, zyskując tym samym twardość 61 stopni HRC w skali Rockwella. Ostrze zdobi dziwer w kształcie róży.
Wszystkie japońskie noże z gładką klingą ostrzy się na kamieniach ceramicznych, czy syntetycznych. Jedynym wyjątkiem są noże z ząbkami, czyli noże do pieczywa. Do ich ostrzenia trzeba wykorzystać specjalną ostrzałkę do ząbkowanych ostrzy, np. marki Vulcanus.
Trzeba uważać, bo japońskie, ząbkowane noże są bardzo ostre, więc łatwo się nimi skaleczyć. Musisz uważać, by dzieci nie brały tego noża do ręki. Warto wiedzieć, że ząbkowany nóż Miyabi będzie ostry przez kilka, nawet 3-4 lata.
KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE