Japońska marka Miyabi, poza perfekcyjnie ostrymi i przepięknymi nożami, oferuje wszystkim miłośnikom pełnego rozmachu krojenia swoje profesjonalne kamienie syntetyczne. Te ostrzałki o ziarnistości 1000 gritów podołają nawet najtwardszej stali mistrzowskich noży. Nie straszna im stal o twardości 66 stopni HRC w skali Rockwella.
Oczywiście, na masywnych, potężnych kamieniach Miyabi możesz ostrzyć również wiele innych noży. Pamiętaj jednak, że te, o twardości poniżej 60 stopni HRC w skali Rockwella, mają zbyt miękką stal dla tak twardych ostrzałek - ostrze będzie się po niej ślizgać.
Ziarnistość 1000 to wstęp do prawdziwego ostrzenia. Tej gradacji musisz użyć, gdy nóż zaczyna tracić ostrość.
Jeśli skończysz ostrzenie na gradacji 1000, będziesz musiał ostrzyć nóż co kilka, czy kilkanaście dni. Jeśli chcesz, by Twój nóż trzymał bardzo długo ostrość, musisz przeszlifować go i wypolerować na kamieniach o wyższej gradacji (np. ostrzałce 5000 marki Miyabi, bądź kamieniu 3000/8000, który ma w ofercie marka Zwilling).
Poniżej znajdziesz film, dzięki któremu dowiesz się, jak dobrać odpowiednie kamienie do swoich japońskich noży.
Japońskie kamienie syntetyczne marki Miyabi są wypalane w ogromnych temperaturach, które gwarantują im ekstremalną wręcz wytrzymałość na ścieranie. Na tych kamieniach możesz ostrzyć wszelkiego typu noże o twardości od 60 od 66 stopni HRC w skali Rockwella.
Syntetyczne ostrzałki Miyabi zwilża się zimną wodą w trakcie ostrzenia. Nie trzeba ich namaczać, jak klasycznych kamieni ceramicznych.
Ostrząc, ustaw nóż pod kątem 11-13 stopni. Jak to zrobić? Połóż nóż na kamieniu Miyabi i wsuń pod jego grzbiet czubek małego palca. W ten sposób zyskasz optymalny kąt ostrzenia. Ostrząc, wykorzystuj całą powierzchnię kamienia, wodząc nożem od siebie i do siebie.
W trakcie ostrzenia od czasu do czasu zwilżaj kamień wodą, by nie przegrzać ostrza. Więcej przeczytasz TUTAJ.