Japońska marka Miyabi, poza perfekcyjnie ostrymi i przepięknymi nożami, oferuje wszystkim miłośnikom pełnego rozmachu krojenia swoje profesjonalne kamienie syntetyczne. Te ostrzałki o ziarnistości 5000 gritów podołają nawet najtwardszej stali mistrzowskich noży. Nie straszna im stal o twardości 66 stopni HRC w skali Rockwella.
Oczywiście, na masywnych, potężnych kamieniach Miyabi możesz ostrzyć również wiele innych noży. Pamiętaj jednak, że te, o twardości poniżej 60 stopni HRC w skali Rockwella, mają zbyt miękką stal dla tak twardych ostrzałek - ostrze będzie się po niej ślizgać.
Ziarnistość 5000 to doskonała gradacja do polerowania wcześniej ostrzonego na gradacji 1000 i 3000 lub 4000 noża. Ta ziarnistość sprawi, że nóż będzie długo ostry i pozwoli doskonale łatwo kroić. Za sprawą tego kamienie usuniesz z klingi wszelkie mikropęknięcia, czy niemal niewidoczne zadziory. Ostrze będzie idealnie gładkie.
Poniżej znajdziesz film, dzięki któremu dowiesz się, jak dobrać odpowiednie kamienie do swoich japońskich noży.
Japońskie kamienie syntetyczne marki Miyabi są wypalane w ogromnych temperaturach, które gwarantują im ekstremalną wręcz wytrzymałość na ścieranie. Na tych kamieniach możesz ostrzyć wszelkiego typu noże o twardości od 60 od 66 stopni HRC w skali Rockwella.
Syntetyczne ostrzałki Miyabi zwilża się zimną wodą w trakcie ostrzenia. Nie trzeba ich namaczać, jak klasycznych kamieni ceramicznych.
Ostrząc, ustaw nóż pod kątem 11-13 stopni. Jak to zrobić? Połóż nóż na kamieniu Miyabi i wsuń pod jego grzbiet czubek małego palca. W ten sposób zyskasz optymalny kąt ostrzenia. Ostrząc, wykorzystuj całą powierzchnię kamienia, wodząc nożem od siebie i do siebie.
W trakcie ostrzenia od czasu do czasu zwilżaj kamień wodą, by nie przegrzać ostrza. Więcej przeczytasz TUTAJ.