Japońska marka Miyabi, poza perfekcyjnie ostrymi i przepięknymi nożami, oferuje wszystkim miłośnikom pełnego rozmachu krojenia swoje profesjonalne kamienie syntetyczne. Te ostrzałki o ziarnistości 400 gritów podołają nawet najtwardszej stali mistrzowskich noży. Nie straszna im stal o twardości 66 stopni HRC w skali Rockwella.
Oczywiście, na masywnych, potężnych kamieniach Miyabi możesz ostrzyć również wiele innych noży. Pamiętaj jednak, że te, o twardości poniżej 60 stopni HRC w skali Rockwella, mają zbyt miękką stal dla tak twardych ostrzałek - ostrze będzie się po niej ślizgać.
Ostrzałka o gradacji 400 to tzw. kamień naprawczy. Służy do wstępnego ostrzenia tępych i zniszczonych noży. Tej gradacji musisz użyć, gdy na nowo chcesz przywrócić nożowi ostrość.
Musisz pamiętać, że sama gradacja 400 nie wystarczy do faktycznego naostrzenia japońskiego noża. Zastosuj ostrzałkę o gradacji 1000, a cały proces sfinalizuj na kamieniach o ziarnistości od 3000 w górę.
Poniżej znajdziesz film, dzięki któremu dowiesz się, jak dobrać odpowiednie kamienie do swoich japońskich noży.
Japońskie kamienie syntetyczne marki Miyabi są wypalane w ogromnych temperaturach, które gwarantują im ekstremalną wręcz wytrzymałość na ścieranie. Na tych kamieniach możesz ostrzyć wszelkiego typu noże o twardości od 60 od 66 stopni HRC w skali Rockwella.
Syntetyczne ostrzałki Miyabi zwilża się zimną wodą w trakcie ostrzenia. Nie trzeba ich namaczać, jak klasycznych kamieni ceramicznych.
Ostrząc, ustaw nóż pod kątem 11-13 stopni. Jak to zrobić? Połóż nóż na kamieniu Miyabi i wsuń pod jego grzbiet czubek małego palca. W ten sposób zyskasz optymalny kąt ostrzenia. Ostrząc, wykorzystuj całą powierzchnię kamienia, wodząc nożem od siebie i do siebie.
W trakcie ostrzenia od czasu do czasu zwilżaj kamień wodą, by nie przegrzać ostrza. Więcej przeczytasz TUTAJ.