• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

4000 FC - Japoński, kuty nóż uniwersalny, Shotoh, 14 cm, Miyabi

749
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 749 zł
Produkt dostępny
NA ZAMÓWIENIE; czas oczekiwania około 10-14 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Japończycy mają niezwykły talent do tworzenia malowniczych noży. Jednak nie zawsze kują zdobne bajecznymi damasceńskimi dziwerami ostrza. Czasem powstają noże, które sprawiają wrażenie wręcz ascetycznych, nieco surowe - jak, np., japońskie noże marki Miyabi z linii 4000 FC.

Trójwarstwowe noże Miyabi 4000 FC powstały ze stali FC61 i mają twardość 61 stopni HRC w skali Rockwella. Dzięki temu możesz ostrzyć je na klasycznych kamieniach ceramicznych nawet raz na 6-10 tygodni. Jeśli z kolei nóż będzie ostrzony i polerowany na profesjonalnych kamieniach syntetycznych, możesz podnieść jego ostrość noża o co najmniej jedną klasę.

Ważne jest, byś kroił na odpowiednich deskach z dobrze wysezonowanego drewna, czy specjalnych, japońskich deskach dedykowanych sushi-masterom. Wtedy Twój nóż na dłużej zachowa ostrość.

Tym, co zwraca uwagę w przypadku minimalistycznych ostrzy, odbiegających od znanej już stylistyki noży Miyabi, to powrót do korzeni klasycznego japońskiego kowalstwa. Noże są kute na wzór mieczy samurajskich – zdobi je specyficzny wzór falbanki, zwany katana edge. Identyczne wykończenie możesz znaleźć na wielu mieczach, zwanych katanami.

Technika kucia trójwarstwowego noża, gdzie rdzeń otulają dwie warstwy stali, nosi nazwę San mai i stosowana jest w Japonii od prawie 1200 lat. Co specyficzne, wystarczą zaledwie 3 warstwy ze znawstwem wykutej i zahartowanej stali wysokowęglowej, by powstało ostrze, które zostawia daleko za sobą nawet najdoskonalsze, europejskie noże.

Wyjątkowego, orientalnego uroku nadają serii noży Miyabi 4000 FC niezwykle wygodne, profilowane w kształt oktagonu rękojeści z litego drewna pakka. Jedynym elementem ozdobnym misternie wykonanego noża jest mosaic pin, który podpowiada, że rękojeść ustabilizowano dodatkowo kołkiem mekuga.

Nóż uniwersalny nadaje się idealnie do mniej wymagających i delikatniejszych czynności - krojenia, rozdrabniania niewielkich kawałków mięsa bez kości, niedużych warzyw i owoców.

Jeśli spodobały Ci się ascetyczne, minimalistyczne w formie noże Miyabi z linii 4000 FC, obejrzyj nasz film. Znajdziesz go poniżej. Zapraszamy.

749

Przeznaczenie noża uniwersalnego
z serii Miyabi 4000 FC

NÓŻ DO KROJENIA
NIEWIELKICH WARZYW
I OWOCÓW

NÓŻ DO OBIERANIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO DEKORACYJNEGO
KROJENIA I FOOD DESIGNU

NÓŻ DO KROJENIA
SERA, POMIDORÓW
I WĘDLIN

NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ

Obejrzyj film o
nożach 4000 FC
marki Miyabi 

  • Noże Miaybi z serii 4000 FC odróżniają się bardzo znacząco od pozostałych serii ostrzy Miyabi. Są ascetyczne, minimalistyczne, a przy tym wyjątkowo urokliwe.
  • O tym, co wyróżnia tę serię, dowiesz się z naszego filmu. Krystian wyjaśnia też, jak dbać o noże z kolekcji 4000 FC.
  • Liczymy, że dasz się oczarować urokowi tych niezwykłych ostrzy.

Nóż Miyabi 4000 FC
w skrócie

 

 

  • hartowana w lodzie wysokowęglowa stal FC61
  • twardość stali - 61 stopni HRC w skali Rockwella
  • ostrze wykończone w stylu katana edge
  • oktagonalnie formowany uchwyt z drewna pakka
  • ostrość - wyśmienita (7/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • rdzeń i 2 zewnętrzne warstwy- stal FC61
  • rękojeść - jednolite drewno pakka

Wymiary

  • długość ostrza - 14 cm

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Ostrze katana edge
i oktagonalna rękojeść,
czyli Japonia w Twojej kuchni

Linia noży 4000 FC nie jest przeznaczona tylko dla osób, które zaczynają przygodę z japońskimi ostrzami. Będą nią oczarowani wszyscy, którzy chcą mieć w kuchni bardzo dobrej jakości, rozsądnie wyceniony sprzęt.

Bardzo ostre noże z tej serii pozwolą Ci doświadczyć prawdziwej przyjemności krojenia. Zobaczysz, jak zmieni się Twoje podejście do gotowania, z jak wielkim pietyzmem zaczniesz kroić, siekać, czy szatkować produkty na ulubione dania.

NOŻE KUTE TECHNIKĄ SAN MAI

  • seria noży 4000 FC jest odmienna stylistycznie od pozostałych, z reguły malowniczych, damasceńskich, czy  młotkowanych linii noży marki Miyabi
  • to dopiero druga w historii marki linia wykuta ze stali FC61, która osiąga twardość 61 stopni HRC w skali Rockwella
  • noże z tej serii są nierdzewne i ostrzone dwustronnie
  • noże kute są znaną od tysiącleci, a stosowaną co najmniej od 1200 lat techniką San mai, która polega na otoczeniu rdzenia ze stali wysokowęglowej dwoma warstwami stali, która może być identyczna, jak rdzeń (linia 4000 FC), lub inna od niego

  • choć noże z tej serii mają tylko 3 warstwy, mistrzom z kuźni Miyabi udało się osiągnąć efekt katana edge - czyli malownicze wykończenie klingi, które spotyka się na ostrzach samurajskich mieczy
  • katana edge to nie efekt skuwania kolejnych warstw stali, ale swoistego ich zdobienia, które nie pełni tutaj jednak wyłącznie funkcji estetycznej, a sprawia, że nóż jest bardzo ostry i niezwykle mocny
  • uroku tej niezwykle wyrafinowanej serii noży nadaje oktagonalnie formowany, bardzo wygodny uchwyt z ciemnego, jednolitego w kolorze i strukturze drewna pakka, które optycznie postarza nóż

Specjalista podpowiada,
jak ostrzyć japońskie noże
Miyabi 4000 FC

NIE BÓJ SIĘ OSTRZENIA NOŻY 4000 FC

Japońska marka Miyabi stworzyła linię noży 4000 FC, kutych ze stali FC61, dla osób, które nie mają wielkiej wprawy w ostrzeniu na kamieniach ceramicznych lub syntetycznych. Ostrzenie tych noży jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych zabiegów, by utrzymać stal w doskonałym stanie przez całe lata.

Ostrzenie na kamieniach ceramicznych, czy syntetycznych opanujesz w kilka minut. Wykonujesz naturalne ruchy - od siebie i do siebie. Pamiętaj tylko, by przy ostrzeniu wykorzystywać całą powierzchnię kamienia. Jeśli masz wątpliwości, jak ostrzyć, użyj do ćwiczeń starego noża. Więcej przeczytasz w naszym artykule.

Jak ostrzyć
japońskie noże?
Obejrzyj nasz poradnik!

  • Każdy, absolutnie każdy, jest w stanie nauczyć się ostrzenia japońskich noży. Wiemy to na pewno! Ta sztuka wymaga tylko nieco wprawy. Możesz poćwiczyć na jakimś starym nożu.
  • Obejrzyj nasz film, a szybko stanie się jasne, co robić, by dobrze naostrzyć nóż.
  • W filmie pokazujemy ostrzenie japońskiego noża na kamieniu ceramicznym. Na kamieniach syntetycznych ostrzy się analogicznie. Jedyna różnica - nie trzeba ich moczyć przed ostrzeniem, a jedynie co jakiś czas polewać wodą, by były przez cały czas mokre.

Specjalista radzi,
jak korzystać z noża uniwersalnego
Miyabi 4000 FC

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • japońskie noże 4000 FC marki Miyabi ostrzy się wyłącznie na klasycznych kamieniach ceramicznych lub profesjonalnych kamieniach syntetycznych
  • najbardziej optymalna gradacja kamieni do ostrzenia to 1000 i 3000
  • jeśli Twój nóż jest tępy, bo już długo go nie ostrzyłeś, zastosuj najpierw gradacje naprawcze - kamienie o ziarnistości 200-800 gritów, a później wykorzystaj ostrzałki 1000 i 3000
  • noże 4000 FC doskonale wypolerujesz na kamieniach o gradacji 8000, które sprawią, że będziesz ponownie ostrzyć noże w odstępach 6-10 tygodni lub nawet rzadziej
  • nasz specjalista dobrał optymalne kamienie do ostrzenia japońskich noży Miyabi (patrz - poniżej)
  • krój na deskach z wysezonowanych, szlachetnych gatunków drewna (hinoki, teaku, bambusa, dębu)
  • noże przechowuj na listwach magnetycznych, czy pulpitach, nigdy w szufladzie, czy w blokach szczelinowych
  • japońskimi nożami nie możesz kroić mięsa z kością i mrożonek
  • noży Miyabi z serii 4000 FC nigdy nie myj w zmywarce
  • od czasu do czasu natrzyj rękojeść olejem jadalnym, poczekaj, aż wsiąknie w drewno, po czym umyj i osusz nóż

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Miyabi z serii 4000 FC