Japończycy mają niezwykły talent do tworzenia malowniczych noży. Patrząc na nie, niemal od razu możesz powiedzieć, że masz do czynienia z prawdziwym, japońskim ostrzem. Ta swoista ekspresja, którą emanują noże z Kraju Kwitnącej Wiśni, niekoniecznie przejawia się bajecznymi, zdobnymi damasceńskimi dziwerami. Czasem powstaje taka linia noży, które sprawiają wrażenie wręcz ascetycznych. Są piękne, bo nieco surowe. Takie niewątpliwie są japońskie noże marki Miyabi z linii 4000 FC.
Trójwarstwowe noże Miyabi 4000 FC powstały ze stali FC61 i mają twardość 61 stopni HRC w skali Rockwella. Dzięki temu możesz ostrzyć je na klasycznych kamieniach ceramicznych nawet raz na 6-10 tygodni.
Japoński nóż do sushi i sashimi oraz filetowania, Sujihiki, ostrzony i polerowany na profesjonalnych kamieniach syntetycznych, zadziwi z kolei tych, którzy wymagają od noża bardzo wiele. Wtedy ostrość noża z serii 4000 FC możesz podnieść o co najmniej jedną klasę.
Tym, co zwraca uwagę w przypadku minimalistycznych ostrzy, odbiegających od znanej już stylistyki noży Miyabi, to powrót do korzeni klasycznego japońskiego kowalstwa. Noże są kute na wzór mieczy samurajskich – zdobi je specyficzny wzór falbanki, zwany katana edge. Identyczne wykończenie możesz znaleźć na wielu mieczach, zwanych katanami.
Technika kucia trójwarstwowego noża, gdzie rdzeń otulają dwie warstwy stali, nosi nazwę San mai i stosowana jest w Japonii od prawie 1200 lat. Co specyficzne, wystarczą zaledwie 3 warstwy ze znawstwem wykutej i zahartowanej stali wysokowęglowej, by powstało ostrze, które zostawia daleko za sobą nawet najdoskonalsze, europejskie noże.
Wyjątkowego, orientalnego uroku nadają serii noży Miyabi 4000 FC niezwykle wygodne, profilowane w kształt oktagonu rękojeści z litego drewna pakka.
Jedynym elementem ozdobnym misternie wykonanego noża jest mosaic pin, który podpowiada, że rękojeść ustabilizowano dodatkowo kołkiem mekuga.
NÓŻ DO
SUSHI, SASHIMI
NÓŻ DO OPRAWIANIA
RYB
NÓŻ DO FILETOWANIA
RYB
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
BEZ KOŚCI
Linia noży 4000 FC nie jest przeznaczona tylko dla osób, które zaczynają przygodę z japońskimi ostrzami. Będą nią oczarowani wszyscy, którzy chcą mieć w kuchni bardzo dobrej jakości, rozsądnie wyceniony sprzęt.
Bardzo ostre noże z tej serii pozwolą Ci doświadczyć prawdziwej przyjemności krojenia. Zobaczysz, jak zmieni się Twoje podejście do gotowania, z jak wielkim pietyzmem zaczniesz kroić, siekać, czy szatkować produkty na ulubione dania.
NOŻE KUTE TECHNIKĄ SAN MAI
NIE BÓJ SIĘ OSTRZENIA NOŻY 4000 FC
Japońska marka Miyabi stworzyła linię noży 4000 FC, kutych ze stali FC61, dla osób, które nie mają wielkiej wprawy w ostrzeniu na kamieniach ceramicznych lub syntetycznych. Ostrzenie tych noży jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych zabiegów, by utrzymać stal w doskonałym stanie przez całe lata.
Ostrzenie na kamieniach ceramicznych, czy syntetycznych opanujesz w kilka minut. Wykonujesz naturalne ruchy - od siebie i do siebie. Pamiętaj tylko, by przy ostrzeniu wykorzystywać całą powierzchnię kamienia. Jeśli masz wątpliwości, jak ostrzyć, użyj do ćwiczeń starego noża. Więcej przeczytasz w naszym artykule.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE