Black 5000 MCD 67 - Damasceński 132-warstwowy, mistrzowski nóż kucharza Gyutoh, 20 cm, Miyabi

2179
Produkt dostępny
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Japońska marka Miyabi to prawdziwy wirtuoz kowalstwa. To, co potrafią wykuć jej mistrzowie w japońskim mieście Seki, przekroczyło wyobrażenie o prawdziwie ostrym nożu. Choć Miyabi jest nową marką w świecie liczących sobie wieki tradycji firm parających się kowalstwem, jej noże zmieniły raz na zawsze uniwersum japońskich ostrzy.

Seria damasceńskich, 132-warstwowych, mistrzowskich noży 5000 MCD Black 67 przesunęła granice świetności noża jako takiego. Czernione ostrza z nadzwyczaj malowniczym dziwerem charakteryzuje ponad ekstremalna ostrość. To, jak potrafią kroić te noże, zarezerwowane dotychczas było dla ostrzy kilku lub nawet kilkunastokrotnie droższych.

Ręcznie kute noże z serii 5000 MCD Black 67 mają twardość na kosmicznym wręcz poziomie aż 66 stopni HRC w skali Rockwella. Ostrza powstają z ręcznie kutej, wysokowęglowej, proszkowej stali MicroCabridge® MC66, wynalazku marki Miyabi. Stąd nikogo, kto używa tych noży, nie dziwi, że, krojąc na drewnianych deskach, można je ostrzyć nawet raz na 5-6 miesięcy.

Niezwykły, fascynujący dziwer na ciemnej klindze genialnie komponuje się z perfekcyjnie wyprofilowaną rękojeścią z popielnego jesionu, który wygląda, jak liczący sobie kilka milionów lat kamień.

Krojenie nożami Miyabi 5000 MCD Black 67 to swoiste misterium. Każdy, kto chwycił w rękę poręczny, 20-centymetrowy nóż kucharza, nazywany nożem Gyutoh, twierdzi, że przeszedł na zupełnie nowy poziom kulinarnego wtajemniczenia. Ukrojenie plastra o grubości 1/5 milimetra nie jest w tym przypadku niczym trudnym. A jednak nadzwyczajne jest, że noże z tej serii są ostrzone dwustronnie, czyli niejako pokonały wszelkie stawiane przed nimi ograniczenia.

Obejrzyj nasze filmy o serii 132-warstwowych noży Miyabi 5000 MCD Black 67. Znajdziesz je poniżej. Zapraszamy!

  • Są na świecie ludzie, dla których nóż jest nożem i niczym więcej. Ale nawet oni nie potrafią pozostać niewzruszeni wobec piękna kolekcji ostrzy Miyabi 5000 MCD Black 67.
  • Każdego poruszy dostojeństwo czernionej, damasceńskiej rękojeści, czy niezwykła, malownicza, niepowtarzalna rękojeść kompletnie zjawiskowego noża.
  • A ci, którzy mieli możliwość pokroić wściekle ostrymi nożami Miyabi Black 67, nie mogą otrząsnąć się z wrażenia. Toż to kroi samo!

  • Powiedzieć, że nóż z serii Miyabi 5000 MCD Black kroi, jak marzenie, to nie powiedzieć nic. Trudno podzielić się tą fascynacją. Dlatego w naszym filmie o krojeniu wyjątkowym, damasceńskim ostrzem nie pada słowo komentarza na ten temat.
  • Zdecydowaliśmy, że zostawimy Ci absolutnie wolną rękę w ocenie tego, co potrafi 132-warstwowy nóż.
  • Obejrzyj nasz film, a, wierzymy w to mocno, nie będziesz mógł sobie wyobrazić życia bez noża Miyabi w kuchni.

Miyabi 5000 MCD Black 67
w skrócie

 

 

  • unikatowe noże w wyjątkowo kuszącej cenie
  • 132 warstwy stali kutej przez mistrzów rzemiosła
  • damasceńska stal wysokowęglowa MicroCabridge MC66
  • twardość stali - aż 66 stopni HRC w skali Rockwella
  • zjawiskowy uchwyt z jesionu popielnego
  • ostrość - ponad ekstremalna (10/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • rdzeń - stal proszkowa MicroCabridge MC66
  • ostrze - 132-warstwy naprzemiennie skuwanej stali wysokowęglowej
  • rękojeść - ozdobne drewno jesionu popielnego

Wymiary

  • długość ostrza - 20 cm

Przeznaczenie noża kucharza
Miyabi Black 5000 MCD 67

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA

NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Zachwyt bez końca,
czyli o damasceńskiej stali
132-warstwowych noży Miyabi Black

MAJSTERSZTYK SZTUKI KOWALSKIEJ

Japońskie, damasceńskie, mistrzowskie noże z linii Miyabi Black 5000 MCD 67, kute ze 132 warstw stali wysokowęglowej, zdają się przeczyć wszelkim zasadom metalurgii. Bardzo rzadko udaje się zahartować luksusową stal tak, by ręcznie kute noże osiągnęły zawrotną wręcz twardość 66 stopni HRC w skali Rockwella.

Niedorzecznie wręcz ostre noże są prawdziwym arcydziełem sztuki kowalskiej. Oferowane są, co zdumiewające, w cenach przynajmniej 2-3 krotnie niższych, niż przyszłoby nam zapłacić za tak luksusowe noże innej marki. Czernione ostrza z przepięknym damasceńskim dziwerem czarują miliony miłośników perfekcyjnego krojenia.

KOMPLETNIE UNIKATOWE NOŻE

  • 132-warstwowe japońskie noże Black 5000 MCD 67 to, na razie, szczyt osiągnięć znanej, japońskiej marki Miyabi
  • rdzeń damasceńskich, dwustronnie ostrzonych, nierdzewnych noży powstał ze stali proszkowej MC67, którą otaczają naprzemiennie skuwane warstwy hartowanej w lodzie stali wysokowęglowej
  • te absolutnie niezwykłe mistrzowskie noże osiągają zawrotną twardość aż 66 stopni HRC w skali Rockwella, co klasyfikuje je w wąskim gronie najostrzejszych i najtwardszych kutych noży świata
  • noże z linii Miyabi Black 5000 MCD 67 są wybitne w każdym calu – czaruje niepolerowana, ciemna klinga, która w niezwykły sposób eksponuje damasceński dziwer
  • te noże robią niezwykłe wrażenie – obcuje się tu z prawdziwym kunsztem tradycyjnego, japońskiego rzemiosła, które istnieje w organicznej symbiozie z odkryciami współczesnej, bardzo zaawansowanej technologicznie metalurgii
  • linia Black budzi od 2016 roku nieustanny entuzjazm zarówno mistrzów kuchni, zawodowych kucharzy, sushi-masterów, jak i wszystkich kochających gotować, którzy potrafią docenić najwyższej klasy ostrza
  • te przepiękne noże są nieco pierwotne, dzikie, zdają się być ostrzami, do których trzeba podejść z należytym szacunkiem, co nie jest dziwne, bo nie wybaczają błędów – są nieludzko ostre, a co za tym idzie – czasem i krwiożercze

  • marka Miaybi dołożyła wszelkich starań, by najbardziej optymalnie dobrać rękojeść do stylistyki czernionych ostrzy z linii 5000 MCD Black
  • wybór padł na drewno jesionu popielnego, który, po ręcznym pasowaniu i szlifowaniu, do złudzenia przypomina polerowany kamień lub liczące sobie miliony lat drewno kopalne
  • jednym z wyznaczników prestiżu najwyższej klasy japońskich noży jest fakt, że rękojeść stabilizowana jest ręcznie wbijanym kołkiem mekuga, który zdobi niepowtarzalny mosaic pin
  • trzonek z jesionu popielnego jest lekko eliptyczny, tak doskonale wyprofilowany, że nożami z tej linii można kroić całymi godzinami, bez poczucia jakiegokolwiek dyskomfortua

Specjalista daje wskazówki,
jak ostrzyć damasceński nóż
Miyabi Black 5000 MCD 67

NOWY POZIOM OSTROŚCI

Unikatowo ostre noże Miyabi Black 5000 MCD 67 musisz ostrzyć na najlepszych kamieniach syntetycznych, bo tylko one podołają starciu z tą piekielnie twardą stalą. Kilka pociągnięć klingi po kamieniu i ostrze Miyabi pokaże, co oznacza prawdziwie ostry nóż.

Tym, którzy boją się ostrzyć przepiękne, 132-warstwowe noże Miaybi podpowiemy, że można się tego nauczyć w domu, w mgnieniu oka. Wystarczy poćwiczyć na starych ostrzach. Tej klasy noże warto ostrzyć samemu, bo włoży się w to odpowiednio dużo zaangażowania.

Jak ostrzyć
japońskie noże?
Obejrzyj nasz poradnik!

  • Każdy, absolutnie każdy, jest w stanie nauczyć się ostrzenia japońskich noży. Wiemy to na pewno! Ta sztuka wymaga tylko nieco wprawy. Możesz poćwiczyć na jakimś starym nożu.
  • Obejrzyj nasz film, a szybko stanie się jasne, co robić, by dobrze naostrzyć nóż.
  • W filmie pokazujemy ostrzenie japońskiego noża na kamieniu ceramicznym. Na kamieniach syntetycznych ostrzy się analogicznie. Jedyna różnica - nie trzeba ich moczyć przed ostrzeniem, a jedynie co jakiś czas polewać wodą, by były przez cały czas mokre.

Specjalista radzi, jak używać
damasceńskiego noża szefa kuchni
Miyabi Black 5000 MCD 67

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

KULTYWUJ CHWILE Z NOŻEM MIYABI BLACK 5000 MCD 67

  • mistrzowskie, unikatowe noże z serii Miyabi Black 5000 MCD należy ostrzyć wyłącznie na odpornych na ścieranie kamieniach syntetycznych (dobrał je nasz specjalista, patrz poniżej), dzięki którym noże zachowają ostrość nawet i przez 20-24 tygodnie
  • nie oddawaj noży do ostrzenia w punktach dorabiania kluczy, czy małych, niewyspecjalizowanych warsztatach, bo niefachowa ręka i mechaniczne ostrzałki mogą zniszczyć nóż
  • do ostrzenia używaj kamieni o gradacjach 1000, 3000, a do nadania im ekstremalnej ostrości kamieni 5000 lub 8000
  • długo nieostrzone noże Miyabi naprawiaj na kamieniach o ziarnistości 250 lub 400; później użyj kamieni o wyższych gradacjach
  • 132-warstwowymi, damasceńskimi nożami Miyabi Black 5000 MCD 67 krój wyłącznie na deskach ze szlachetnych gatunków drewna, np. hinoki, teaku, bambusa, dębu
  • pamiętaj, by tak wysokiej klasy noże przechowywać na listwach bądź pulpitach magnetycznych, unikaj bloków szczelinowych, które mogą stępić ostrza
  • japońskimi nożami nie wolno pod żadnym pozorem kroić mięsa z kością i mrożonek
  • mistrzowskich noży Miyabi nie myje się w zmywarce, a tylko i wyłącznie ręcznie
  • choć nóż jest nierdzewny, po każdym użyciu umyj go i osusz

Produkty, które pasują
do damasceńskiego noża kucharza
Miyabi Black 5000 MCD 67