Japońska marka Miyabi to prawdziwy wirtuoz kowalstwa. To, co potrafią wykuć jej mistrzowie w japońskim mieście Seki, przekroczyło wyobrażenie o prawdziwie ostrym nożu. Choć Miyabi jest nową marką w świecie liczących sobie wieki tradycji firm parających się kowalstwem, jej noże zmieniły raz na zawsze uniwersum japońskich ostrzy.
Seria damasceńskich, 132-warstwowych, mistrzowskich noży 5000 MCD Black 67 przesunęła granice świetności noża jako takiego. Czernione ostrza z nadzwyczaj malowniczym dziwerem charakteryzuje ponad ekstremalna ostrość. To, jak potrafią kroić te noże, zarezerwowane dotychczas było dla ostrzy kilku lub nawet kilkunastokrotnie droższych.
Ręcznie kute noże z serii 5000 MCD Black 67 mają twardość na kosmicznym wręcz poziomie aż 66 stopni HRC w skali Rockwella. Ostrza powstają z ręcznie kutej, wysokowęglowej, proszkowej stali MicroCabridge® MC66, wynalazku marki Miyabi. Stąd nikogo, kto używa tych noży, nie dziwi, że, krojąc na drewnianych deskach, można je ostrzyć nawet raz na 5-6 miesięcy.
Niezwykły, fascynujący dziwer na ciemnej klindze genialnie komponuje się z perfekcyjnie wyprofilowaną rękojeścią z popielnego jesionu, który wygląda, jak liczący sobie kilka milionów lat kamień.
Krojenie nożami Miyabi 5000 MCD Black 67 to swoiste misterium. Każdy, kto chwycił w rękę poręczny, 20-centymetrowy nóż kucharza, nazywany nożem Gyutoh, twierdzi, że przeszedł na zupełnie nowy poziom kulinarnego wtajemniczenia. Ukrojenie plastra o grubości 1/5 milimetra nie jest w tym przypadku niczym trudnym. A jednak nadzwyczajne jest, że noże z tej serii są ostrzone dwustronnie, czyli niejako pokonały wszelkie stawiane przed nimi ograniczenia.
Obejrzyj nasze filmy o serii 132-warstwowych noży Miyabi 5000 MCD Black 67. Znajdziesz je poniżej. Zapraszamy!
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW I OWOCÓW
NÓŻ DO KROJENIA,
PORCJOWANIA MIĘSA
NÓŻ DO
PORCJOWANIA RYB
NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ
NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.
Japońskie, damasceńskie, mistrzowskie noże z linii Miyabi Black 5000 MCD 67, kute ze 132 warstw stali wysokowęglowej, zdają się przeczyć wszelkim zasadom metalurgii. Bardzo rzadko udaje się zahartować luksusową stal tak, by ręcznie kute noże osiągnęły zawrotną wręcz twardość 66 stopni HRC w skali Rockwella.
Niedorzecznie wręcz ostre noże są prawdziwym arcydziełem sztuki kowalskiej. Oferowane są, co zdumiewające, w cenach przynajmniej 2-3 krotnie niższych, niż przyszłoby nam zapłacić za tak luksusowe noże innej marki. Czernione ostrza z przepięknym damasceńskim dziwerem czarują miliony miłośników perfekcyjnego krojenia.
Unikatowo ostre noże Miyabi Black 5000 MCD 67 musisz ostrzyć na najlepszych kamieniach syntetycznych, bo tylko one podołają starciu z tą piekielnie twardą stalą. Kilka pociągnięć klingi po kamieniu i ostrze Miyabi pokaże, co oznacza prawdziwie ostry nóż.
Tym, którzy boją się ostrzyć przepiękne, 132-warstwowe noże Miaybi podpowiemy, że można się tego nauczyć w domu, w mgnieniu oka. Wystarczy poćwiczyć na starych ostrzach. Tej klasy noże warto ostrzyć samemu, bo włoży się w to odpowiednio dużo zaangażowania.
OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH
KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA
PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH
NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ
NIE KRÓJ
MROŻONEK
NIE MYJ
W ZMYWARCE