• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

IW - Ręcznie kuty 61-warstwowy, mistrzowski nóż uniwersalny 15 cm, stal VG-10, Takeshi Saji

1599
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 1 599 zł
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Ręcznie kute noże, będące esencją japońskiego rzemiosła, są wynikiem dziesiątek lat pracy, pasji i tradycji. Nadzwyczajne jest to, że mistrzowie, tacy jak Takeshi Saji z miasta Takefu, kują stal w spartańskich warunkach, korzystając z prostych narzędzi. A potrafią tworzyć arcydzieła - noże, które cenione są na całym świecie.

Takeshi Saji, należący do istniejącego od 7 wieków koncernu Echizen, ma tytuł Mistrza Tradycyjnego Rzemiosła - Dentoukougeishi. Ten człowiek zmienił charakter popularnej stali VG-10. Jego 61-warstwowe noże IW (Iron Wood) są dłużej ostre, twardsze niż noże z klasycznej VG-10-tki. Noże nie są polerowane. Mistrz kuje je z czernionej stali, wykorzystując znane od wieków metody kowalskie.

Malowniczy, nieco „rozwodniony” damasceński wzór jest cechą charakterystyczną noży kowala-legendy. Wyraziście odcina się od niego przypominający falę wielowarstwowy dziwer, który wykańcza ostrze.

Twardość noży IW wynosi 61 stopni HRC. Możesz ostrzyć je raz na, minimum, 8-12 tygodni. Do ostrzenia tych wyjątkowych noży wykorzystaj najwyższej klasy kamienie ceramiczne lub wiele trwalsze kamienie syntetyczne. Pamiętaj również, by kroić na specjalnych, japońskich deskach syntetycznych Asahi, czy Hasegawa.

Noże uniwersalne z kolekcji IW są nadzwyczajne. Każdy jest inny. Uroku tym kultowym, legendarnym w świecie ostrzom nadaje ręcznie tworzona, pasowana i szlifowana rękojeść z niezwykle twardego drewna żelaznego.

Z rąk japońskiego mistrza rzemiosła prosto na Twój blat kuchenny - wypróbuj noże, które są symbolem doskonałości i tradycji.

 

Zapraszamy Cię do obejrzenia filmu o unikatowych nożach Takeshi Saji, które już za życia ich twórcy stały się legendą. Film znajdziesz poniżej.

Jak wykorzystasz nóż uniwersalny 
Iron Wood mistrza Takeshi Saji

NÓŻ DO KROJENIA
NIEWIELKICH WARZYW
I OWOCÓW

NÓŻ DO OBIERANIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO DEKORACYJNEGO
KROJENIA I FOOD DESIGNU

NÓŻ DO KROJENIA
SERA, POMIDORÓW
I WĘDLIN

NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ

Obejrzyj filmy
o japońskich nożach

  • Ręcznie kute noże mają to do siebie, że każdy jest nieco inny od swojego poprzednika i następcy. To prawdziwe dzieła sztuki.
  • Jak mówi w filmie Krystian, noże mistrza Saji staną się niedługo unikatami. Nie wiadomo, jak długo jeszcze wiekowy już kowal będzie miał siłę parać się swoim fachem.
  • Obejrzyj nasz film o dwóch kolekcjach noży IW oraz YBB, które powstały ze stali VG-10. Mamy nadzieję, że poczujesz na ich widok słodki dreszcz.

  • Dowiedz się, jak sprawnie i poprawnie kroić japońskimi nożami.
  • Pozbądź się starych nawyków, a zrozumiesz, dlaczego ludzie kochają kroić japońskimi nożami.
  • W poradniku pokazujemy błędy i podstawowe techniki dobrego krojenia.

Materiał i wymiary
noża Shotoh
z kolekcji IW

Materiał

  • rdzeń - stal VG-10
  • ostrze - 60 warstw naprzemiennie skuwanej, czernionej i jasnej, niepolerowanej stali VG-10
  • rękojeść - drewno żelazne

Wymiary

  • długość ostrza - 15 cm
  • waga - 133 g

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Nóż Iron Wood
w skrócie

  • noże dla prawdziwych koneserów japońskich ostrzy ceniących to, co unikatowe
  • połączenie warstw jasnej i czernionej stali VG-10 tworzy dwa damasceńskie wzory
  • twardość stali - 61 stopni HRC w skali Rockwella
  • rękojeść z drewna żelaznego
  • klasa ostrości - perfekcyjna (8/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

NASZ EKSPERT
RADZI

Poniżej:

 

- jak dbać o japońskie noże Takeshi Saji
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży Iron Wood

Jak zadbasz o swój nóż?
Wiedza w pigułce

 

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

ZALECAMY JAPOŃSKIE
DESKI DO KROJENIA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

Na jakich kamieniach
naostrzysz swój japoński nóż
Iron Wood mistrza Saji?

  • Stal VG-10 uznawana jest w Japonii za pospolitą i zwyczajną, choć powstają z niej zarówno bardzo dobre, jak i doskonałe noże. Istnieją jednak tradycyjne, ortodoksyjne kuźnie, w których mistrzowie, jak Takeshi Saji, potrafią odmienić jej właściwości. Tam stal VG-10 przestaje przypominać samą siebie.
  • Do ostrzenia jednego damasceńskiego noża z linii IW wykorzystaj moc kamieni ceramicznych. Jeśli masz 2 lub więcej noży, użyj kamieni syntetycznych, których materiał jest twardszy i mocniejszy niż klasyczna ceramika.
  • 61-warstwowe noże IW, wykute z ulepszonej przez mistrza Saji stali VG-10, ostrz na gradacji 1000 i 3000. Potem poleruj nóż na gradacji 8000.
  • Przy tej jakości stali możesz pójść jeszcze wyżej, używając kamieni o gradacji 16 000 lub nawet 30 000 gritów. To sprawi, że Twój nóż będzie równie ostry jak mityczne miecze samurajów.

Naucz się ostrzyć
japońskie noże
To łatwe!

  • Boisz się, czy dasz radę naostrzyć swój japoński nóż? To banalnie proste!
  • Obejrzyj film o podstawach ostrzenia, a od razu nauczysz się ostrzyć.
  • W filmie zobaczysz kamiennie ceramiczne. Na ostrzałkach syntetycznych ostrzy się w ten sam sposób.

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
IW mistrza Saji

TU WPUSZCZAMY
TYLKO CIEKAWSKICH

Nasz ekspert dobrze gada, bo:

 

- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie

Kunszt mistrza Takeshi Saji
zaklęty w nożach IW
kutych ze stali VG-10

  • Niezwykle ceniony w Japonii mistrz tradycyjnego kowalstwa, Takeshi Saji, stał się prawdziwym specjalistą w dziedzinie ręcznego kucia damasceńskich noży z 61 warstw czernionej stali VG-10.
  • Stal VG-10 wykuwana w kuźni mistrza Takeshi Saji jest mocniejsza, ostrzejsza i bardziej nieokiełznana, niż klasyczna VG-10-tka.
  • Wiele dekad eksperymentów pozwoliło mistrzowi na łączenie stali o różnych barwach, by tworzyły ciekawy dziwer na perfekcyjnie ostrych klingach.
  • Stal VG-10 w rękach mistrza Saji przestaje być tylko stalą, a staje się rodzajem sztuki. Jest trójwymiarowa, intrygująca z racji niepowtarzalnych wzorów.

Rękojeści noży,
które się nie zmieniają -
znak rozpoznawczy mistrza Saji

  • Mistrz Takeshi Saji ozdabia swoje noże ekskluzywnymi rękojeściami z różnorodnych materiałów. Upodobał sobie drewno i kości zwierząt.
  • Linia damasceńskich noży IW zyskała na dostojeństwie dzięki rękojeściom z drewna żelaznego. Każdy nóż jest inny, gdyż słoje drewna układają się w odmienne wzory na rękojeściach.
  • Drewno ma zawsze różne wybarwienie, więc noże, choć pochodzą z tej samej kolekcji, wyglądają odmiennie.
  • Stylistyka trzonków noży Saji jest specyficzna i rozpoznawalna na pierwszy rzut oka. Spłaszczone, perfekcyjnie wypolerowane i mocarne rękojeści dodają powagi i dostojeństwa jego nożom.