IW - Ręcznie kuty 61-warstwowy, mistrzowski nóż uniwersalny 15 cm, stal VG-10, Takeshi Saji

1399
Produkt dostępny
PYTAJ O DOSTĘPNOŚĆ
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Ręcznie kute, mistrzowskie noże są niezwykle cenione w świecie prawdziwych miłośników i znawców japońskiego rzemiosła. Trudno się temu dziwić, bo często stworzenie takiego noża wymaga połączenia całych dekad doświadczeń, eksperymentów, pasji i cech charakteru mistrzów tradycyjnego, japońskiego rzemiosła. Wyobraź sobie, że niektórzy z nich spędzili nawet ponad 50 lat doskonaląc proces kucia, hartowania jednego lub kilku typów stali. Prawdziwi japońscy mistrzowie pracują w naprawdę spartańskich warunkach, używając najprostszych narzędzi. A potrafią tworzyć arcydzieła - noże, które cenione są na całym świecie.

Jeden z najsłynniejszych mistrzów kowalstwa ze słynnego miasta Takefu, w prefekturze Fukui, Takeshi Saji, poświęcił niemal całe życie na doskonalenie obróbki stali VG-10. Z niej powstają bardzo dostojne, perfekcyjnie ostre noże z kolekcji IW (Iron Wood). Takeshi Saji, należący do istniejącego od ponad 7 wieków koncernu Echizen i zaszczycony tytułem Dentoukougeishi (Mistrza Tradycyjnego Rzemiosła), zmienił naturę popularnej w Japonii stali VG-10. Jego 61-warstwowe noże IW są dłużej ostre, twardsze niż noże z klasycznej VG-10-tki. Do tego dochodzi fakt, że noże nie są polerowane. Mistrz kuje je z czernionej stali, wykorzystując znane od wieków metody kowalskie.

Twardość noży IW wynosi 61 stopni HRC w skali Rockwella. Możesz ostrzyć je raz na, minimum, 8-12 tygodni.

Noże z kolekcji IW są nadzwyczajne. Każdy jest inny. Specyficzny dla mistrza Takeshi Saji dziwer zdaje się być lekko rozmyty, niczym rozwodniona akwarela. Uroku tym kultowym, legendarnym w świecie nożom nadaje ręcznie tworzona, pasowana i szlifowana rękojeść z niezwykle twardego drewna żelaznego.

Kupując 15 cm nóż uniwersalny Shotoh z mistrzowskiej kolekcji Iron Wood, mistrza Takeshi Saji, dostępujesz prawdziwego zaszczytu krojenia dziełem rąk człowieka, którego talenty ceni cały świat.

Noże IW mistrza Takeshi Saji
czyli przygoda z odmienioną
stalą VG-10

 

  • noże dla prawdziwych koneserów japońskich ostrzy
  • damasceński wzór tworzy 61 warstw czernionej stali VG-10
  • twardość stali - 61 stopni HRC w skali Rockwella
  • rękojeść z drewna żelaznego
  • klasa ostrości - perfekcyjna

Przeznaczenie 15 cm
noża uniwersalnego
z kolekcji IW Takeshi Saji

NÓŻ DO KROJENIA
NIEWIELKICH WARZYW
I OWOCÓW

NÓŻ DO OBIERANIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO DEKORACYJNEGO
KROJENIA I FOOD DESIGNU

NÓŻ DO KROJENIA
SERA, POMIDORÓW
I WĘDLIN

NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ

CO POKROISZ 15 CM NOŻEM UNIWERSALNYM Z LINII IW TAKESHI SAJI

  • Nóż uniwersalny z IW, mistrza Takeshi Saji, doskonale sprawdzi się w krojeniu dużej ilości warzyw, np. papryk, pomidorów, czy cebuli na leczo; posłuży też przy krojeniu owoców na sałatki, czy cytrusów.
  • Dzięki wąskiej, średniej długości klindze pokroisz nim wygodnie wszelkie dodatki na kanapki – od wędlin, po rzodkiewki, na twardym, żółtym serze skończywszy.
  • Luksusowy nóż IW pokroi w koski, czy paski nieduże porcje mięsa, jako dodatek do duszonych dań, czy zapiekanek, pozwoli wygodnie pokroić ziemniaki na domowe frytki.

Materiał

  • rdzeń - stal VG-10
  • ostrze - 60 warstw czernionej, niepolerowanej stali VG-10
  • rękojeść - drewno żelazne

Wymiary

  • długość ostrza - 15 cm

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Kunszt mistrza Takeshi Saji
zaklęty w nożach IW
kutych ze stali VG-10

  • niezwykle ceniony w Japonii mistrz tradycyjnego kowalstwa, Takeshi Saji, stał się prawdziwym specjalistą w dziedzinie ręcznego kucia damasceńskich noży z 61 warstw czernionej stali VG-10
  • wiele dekad eksperymentów pozwoliło mu na łączenie stali o różnych barwach, by tworzyły ciekawy dziwer na perfekcyjnie ostrych klingach
  • stal VG-10 wykuwana w kuźni mistrza Takeshi Saji jest mocniejsza, ostrzejsza i bardziej nieokiełznana, niż klasyczna VG-10-tka
  • dzikie ostrza noży IW mają twardość na poziomie 61 stopni HRC w skali Rockwella

  • mistrz Takeshi Saji ozdabia swoje noże ekskluzywnymi rękojeściami z różnorodnych materiałów
  • linia damasceńskich noży IW zyskała na dostojeństwie dzięki rękojeściom z drewna żelaznego
  • każdy nóż jest inny, gdyż słoje drewna układają się w odmienne wzory na rękojeściach

 

Specjalista uczy,
jak ostrzyć noże z serii IW
mistrza kowalstwa Takeshi Saji

TAKESHI SAJI I JEGO WIZJA STALI VG-10

Stal VG-10 uznawana jest w Japonii za całkiem pospolitą i zwyczajną, choć powstają z niej bardzo dobre i doskonałe noże. Istnieją jednak tradycyjne, ortodoksyjne kuźnie, w których mistrzowie, jak Takeshi Saji, potrafią odmienić jej właściwości. Dlatego taką udoskonaloną stal VG-10 powinieneś ostrzyć na kamieniach syntetycznych.

Do ostrzenia damasceńskich noży z linii IW wykorzystaj moc kamieni syntetycznych, których materiał jest twardszy i mocniejszy niż klasyczna ceramika. Dzięki użyciu kilku gradacji kamieni syntetycznych, np. marek Miyabi, czy Zwilling, Twoje noże z linii IW będą perfekcyjnie ostre przez, minimum, 8-12 tygodni.

Kilka porad, jak używać, przechowywać
i konserwować japońskie noże IW
mistrza Takeshi Saji

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • 61-warstwowe noże IW, wykute z ulepszonej przez mistrza Saji stali VG-10, ostrz na kamieniach syntetycznych; warto użyć gradacji 1000 i 5000 (w przypadku kamieni Miyabi) lub 250/1000 i 3000/8000 (w sytuacji, gdy masz kamienie marki Zwilling)
  • najdoskonalszym materiałem, który nie stępi noży IW, jest drewno dębu, teaku, jesionu, drewno hinoki, czy bambusa; unikaj desek z tworzywa, czy szkła
  • mistrzowskie noże IW umieszczaj na pulpitach i magnetycznych listwach, nie wkładaj ich do szuflady, w której trzymasz inny kuchenny sprzęt
  • japońskimi nożami nie możesz kroić mięsa z kością, kości, mrożonek; nie wolno podważać nimi denek słoików, czy otwierać puszek
  • noże z kolekcji IW myj ręcznie, nigdy w zmywarce

Jakie produkty dobierzesz
do 61-warstwowego
15 cm noża uniwersalnego z serii IW?