Świat kulinariów byłby niezwykle ubogi bez gotowania na parze. Ta zupełnie odmienna od klasycznego gotowania w wodzie technika przygotowywania idealnie zdrowych, dietetycznych dań, jest efektem naukowego wykorzystania mocy pary wodnej. A moc ta jest nie do przecenienia, jeśli życzysz sobie poznać nowe smaki znanych Ci potraw.
Słynny, francuski producent doskonałej jakości żeliwa, marka Staub, zadbała, by jej 26-centymetrowej średnicy garnki mogły być wyposażone w perforowany, stalowy wkład do gotowania na parze.
Niewysoki, a bardzo pojemny wkład jest tak skonstruowany, że swobodnie przygotujesz w nim obiad dla 2-3 osobowej rodziny. Na dnie wkładu możesz, np., ułożyć warzywa, a kiedy będą na pół miękkie, położyć na nich filet z dorsza, czy łososia. Po krótkim czasie, zaledwie 15-20 minutach, podasz na stół danie, którego smaku nigdy nie zapomnicie.
Perforowany wkład wyposażony jest w gruby, zdejmowany, silikonowy pierścień, który sprawa, że para wodna nie wydostaje się z naczynia, a sam wkład doskonale osiada na garnku.
Wielokrotnie pisaliśmy już o tym, jak wiele zalet ma gotowanie na parze. Jedną z nich jest fakt, że takie potrawy są niezwykle sycące. Jeśli zjesz kawałek ryby, czy mięsa gotowanego na parze, możesz mieć wrażenie, że najadłeś się „po uszy”. Ale nie czujesz się ociężale, bo posiłek był genialnie niskokaloryczny. Co specyficzne, gotowanych na parze potraw możesz zjeść mało, a bardzo szybko się nasycisz.