Ceramiczne garnki bez niklu

Seria uroczych naczy%c5%84 passion marki silit

Niemiecki produkt to synonim jakości. I tak jest właśnie z naczyniami Silit. Kiedy bierze się je w ręce, od razu widać i czuć, bo ważą swoje, że ma się do czynienia z garnkami, które przetrwają niejedno. Silit zasłynął ze swoich antyalergicznych naczyń z opatentowaną powłoką ceramiczną Silargan. I, jak pokazuje praktyka, te naczynia, używane zgodnie z zaleceniami producenta, zdają się być nie do zdarcia. Piszemy o tym z własnego doświadczenia. Naczynia Silit służą nam już od dziesięciu lat i ciągle wyglądają, jakby dopiero parę razy się w nich gotowało. A są wykorzystywane codziennie.

Jakość bez kompromisów - garnki dla alergików

Silit tworzy swoje naczynia w Europie. Założył, podobnie jak i wielu cenionych w środowisku kulinariów producentów, że nigdy tego stanu nie zmieni. Nie dość na tym – produkcja jest całkowicie ekologiczna, a garnki Silit pozbawione są niklu. Tego nie potrafi każdy. Garnki Silit powstają na bazie niezwykle sztywnego, ferromagnetycznego stalowego szkieletu, który, co zadziwiające, nie ma w sobie niklu. Jak to Silit zrobił, to już jego słodka tajemnica. Oczywiście, pokrywająca naczynia ceramiczna powłoka Silargan jest również pozbawiona niklu, bo powstaje na bazie naturalnych składników. Stąd garnki Silit kojarzą się w pierwszym rzędzie jako naczynia dla alergików.

Jak smakuje zdrowie - garnki bez niklu wzmacniają wyrazistość potraw

Znamienne jest, że produkty Silita znajdują wielkie uznanie u wszystkich pasjonatów gotowania. Trudno się dziwić, bo Silargan ma świetną umiejętność – nie zmienia smaku gotowanych w nim potraw. Mało kto zdaje sobie sprawę, że procesy zachodzące w trakcie gotowania, czy duszenia lub pieczenia, wpływają znacząco na smak przyrządzanej potrawy. Z reguły ta ingerencja jest dość znacząca – minerały, czy wartości odżywcze są wypłukiwane, a tym samym potrawy smakują inaczej, niż gdyby przygotować je w Silarganie. Spróbowaliśmy tego setki razy. Ogórkowa, czy pomidorowa z Silarganu smakuje tak, jakby się cofnąć kilka dekad i trafić do babcinej kuchni, gdzie zupy powstawały z najświeższych i najzdrowszych warzyw. Warzyw przed momentem zebranych z ogródka.

To, co czaruje w przypadku naczyń Silit, to ich niezwykła trwałość. Silargan jest nadzwyczajnie odporny na uszkodzenia, czynniki zewnętrzne, odbarwienia, czy odpryśnięcia. Jest dodatkowo idealnie gładki, więc nie sprzyja rozwojowi bakterii.

Kolejna zaleta tych naczyń to potężna waga. Kiedy postawić na kuchence garnek z powłoką Silargan, można mieć pewność, że się stamtąd nie ruszy, póki sami tego nie będziemy chcieć.

Kilka uwag na temat naczyń z powłoką ceramiczną

Jak już wielokrotnie powtarzaliśmy, powłoka ceramiczna ma pewne wady. Nie sprawdza się przy pieczeniu w wysokich temperaturach, bo ma tendencje do mocnego nagrzewania się, wtedy coś może do niej przywrzeć, a potrawa stać się nieco sucha. Ale, co trzeba zaznaczyć, ceramika Silargan nie ma właściwości nieprzywierających, stąd trudno mieć do niej pretensje.

Trzeba pamiętać, że chromowane ranty naczyń Silit nie mają gwarancji, więc należy się obchodzić z nimi dość ostrożnie. Nie wolno obijać ich, stukać w nie metalowymi łyżkami, czy mieszadełkami. Z naszych doświadczeń wynika, że chromowanym rantom nie służy też zmywarka, choć producent pozwala na takie mycie.

Poza tymi dwoma uwagami – jesteśmy przekonani, że, o ile komuś spodoba się stylistyka naczyń Silit, zyska w nich wiernego partnera w zdrowym i bardzo smacznym gotowaniu.

« 1 3 4 5 6 7 8 9
« 1 3 4 5 6 7 8 9