Classic Pro Zebra - Japoński, 33-warstwowy nóż Santoku, 18 cm, Mcusta Zanmai

1019
Produkt dostępny
wysyłka 1-2 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Są na świecie producenci noży, którzy mają swoistą misję. Ich noże mają być doskonale ostre i przy tym piękne. Mcusta Zanmai i jej uzdolnieni mistrzowie są pod tym względem nie do pokonania.

Kolekcja japońskich noży Classic Pro Zebra wzięła swoją nazwę od pasiastej rękojeści z micarty, ale tym, co zwraca uwagę na pierwszy rzut oka, jest misterny, intrygujący w formie damasceński dziwer. 33 warstwy ukochanej przez Mcusta Zanmai, przekuwanej na zimno stali VG-10 o twardości 61 stopni HRC w skali Rockwella, kryją w sobie prawdziwą dzikość i doskonałą ostrość. Świadczy o tym również lekko odsłonięty rdzeń wykończony w stylu katana edge (krawędź tnąca ostrza). Krojenie tymi nożami to codzienna, na nowo odkrywana przyjemność.

Dodatkowo - noże Santoku z kolekcji Classic Pro Zebra możesz ostrzyć nawet, raz na 8-10 tygodni. Musisz tylko używać odpowiednich desek - albo z wysezonowanego drewna, które dobrze współpracuje z tak ostrymi nożami (np. teakowe, dębowe, itp.) lub desek z syntetycznego kauczuku, np. marki Parker Asahi.

Do ostrzenia noży z kolekcji Classic Pro Zebra możesz użyć klasycznych kamieni ceramicznych lub, jeśli życzysz mieć sobie ostrzałkę na długie lata, kamieni syntetycznych.

Zwróć uwagę na elegancką i niezwykle ergonomiczną rękojeść, która powstała z pięknie polerowanej, odpornej na wilgoć, twardej micarty. Trzonek noża Classic Pro Zebra zdobią dwa czerwone paski i malowniczy mosaic pin. Mcusta Zanmai przywiązuje niezwykłą wagę do każdego detalu. Trzeba powiedzieć, że noże wykonane są wprost popisowo. A jak kroją…!

Orientalny nóż Santoku służy, nade wszystko, do siekania warzyw i owoców. Przyda się też do cięcia delikatnego mięsa i ryb. To drugie, po nożu kucharza, ostrze, które może zagościć w kuchni miłośnika prawdziwego krojenia.

Obejrzyj nasz film o dwóch bliźniaczych, a niezwykle urokliwych liniach noży - Classic Pro Zebra i Flame. Znajdziesz go poniżej, zapraszamy!

  • Ene, due, rike, fake… co mam wybrać? Pojęcia nie mam! Zdam się na los, bo zdecydować się na jedną z niezwykle malowniczych, niemal bliźniaczych serii noży Mcusta Zanmai - Flame lub Zebra - jest nieziemsko wręcz trudno.
  • Te dwie kolekcje, które różni materiał i kolor rękojeści, mają identyczny damast na ostrzach. A może, w takim razie, stworzymy sobie komplet, w którym zagoszczą noże z obu serii?
  • Obejrzyj nasz film o porywających duszę nożach Flame i Zebra Mcusta Zanmai i przekonaj się, że faktycznie trudno zdecydować, które są piękniejsze.

Noże Classic Pro Zebra
w skrócie

  • 33-warstwowe japońskie noże ze stali VG-10
  • malowniczy, dyskretny damasceński dziwer na ostrzu
  • twardość stali - 61 stopni HRC w skali Rockwella
  • rękojeść z polerowanej micarty
  • ostrość - wyśmienita (7/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

Materiał

  • 33-warstwowa stal VG-10
  • rękojeść - odporna na wilgoć i czynniki zewnętrzne, lakierowana i polerowana micarta
  • skuwka - stal

Wymiary

  • długość ostrza - 18 cm
  • waga - 175 g

Do czego przyda Ci się nóż Santoku
z kolekcji Classic Pro Zebra Mcusta Zanmai

NÓŻ DO SZATKOWANIA
WARZYW I OWOCÓW

NÓŻ DO KROJENIA
WARZYW KUCHNI
ORIENTALNEJ

NÓŻ DO
SIEKANIA ZIÓŁ

NÓŻ DO SZATKOWANIA
TWARDYCH, DUŻYCH WARZYW

NÓŻ DO KROJENIA
MIĘSA W KOSTKĘ

NÓŻ DO KROJENIA MIĘSA
W PASKI NA GULASZE,
POTRAWY ORIENTALNE

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

 

Poniżej znajdziesz sporo ważnych informacji. Sprawdzamy i testujemy sprzęt, więc wiemy o nim naprawdę wiele. Chętnie dzielimy się wiedzą, pasją i doświadczeniami.

Noże Classic Pro Zebra
poprowadzą Cię
w świat ostrych podbojów

Dopiero kiedy weźmiesz do ręki prawdziwe ostry i prawdziwie japoński nóż, zrozumiesz, co znaczy radość krojenia. Nie da się tego oddać słowami, filmem, obrazem. To trzeba poczuć. Musisz jednak wiedzieć, że to droga w jedną stronę. Fascynującej przygody z japońskimi nożami nie da się „od-doświadczyć”.

Ostrza damasceńskich noży Classic Pro Zebra płynnie poprowadzą Cię przez świat krojenia. Doskonałe, 33 warstwowe noże sprawią, że Twoje potrawy staną się bardziej wysublimowane. Świetne ostrze pozwoli zachować w krojonych produktach i tym samym potrawie wszystkie wartości odżywcze i witaminy.

Na czym ostrzyć noże
Classic Pro Zebra,
by czarowały dzień po dniu

  • Stal VG-10, którą upodobała sobie kuźnia Mcusta Zanmai, pozwala się naostrzyć na kamieniach ceramicznych, lub syntetycznych, czy nawet naturalnych. Ich dobór zależy od ilości noży, które zagoszczą w Twojej kuchni oraz zamożności portfela.
  • Jeśli Twój nóż jest dramatycznie wręcz tępy i nie da rady niczego pokroić, musisz wykorzystać kamień naprawczy o gradacji 250. Mamy jednak nadzieję, że nigdy nie będzie potrzebny.
  • Do normalnego ostrzenia wykorzystasz kamienie o gradacji 1000/3000 lub 2000/4000. Dzięki nim sprawnie odtworzysz doskonale tnącą krawędź noży Classic Pro Zebra.
  • Jeśli jednak życzysz sobie, by Twój nóż kroił perfekcyjnie i jeszcze dłużej trzymał ostrość, sięgnij po kamienie o gradacji od 6000 gritów w górę.
  • I opcja dla odważnych - jeśli chcesz mieć nóż Classic Pro Zebra tak ostry, jak katana, czyli słynny japoński miecz, użyj kamienia o gradacji np. 10 000 lub 16 000 gritów. Tyle, że wtedy musisz naprawdę uważać na palce. Twój nóż będzie nieludzko wręcz ostry.

Naucz się ostrzyć
japońskie noże -
to wcale nie jest trudne!

  • Niektórzy obawiają się, czy dadzą radę naostrzyć swój piękny, japoński nóż. Spieszymy z pocieszeniem - każdy może się tego nauczyć, bo sprawa wcale nie jest trudna.
  • Obejrzyj nasz video-poradnik, pokazujący podstawy ostrzenia, a po krótkim treningu stwierdzisz, że to bardzo sympatyczne zajęcie.
  • W filmie pokazujemy kamiennie ceramiczne. Pamiętaj, że na kamieniach syntetycznych ostrzy się analogicznie. Musisz tylko pamiętać, że kamieni syntetycznych nie namacza się, a tylko polewa wodą w czasie ostrzenia.

Wygodna rękojeść,
dzięki której krojenie
staje się prawdziwym przeżyciem

  • Zwróć uwagę, jak precyzyjnie obmyślone są rękojeści noży Classic Pro Zebra marki Mcusta Zanmai. Już na zdjęciu widać, że rzemieślnicy tej kuźni wiedzą, co zrobić, by nóż trzymało się wprost wyśmienicie.
  • Wzmacniana stalową skuwką i zakończeniem ze stali rękojeść z lakierowanej, wodoodpornej micarty stabilizowana jest dodatkowo trzema kołkami - dwoma stalowymi i wykwintnym mosaic pin’em.
  • Dzięki doskonale ergonomicznej, mocarnej rękojeści krojenie, siekanie, szatkowanie nawet przez wiele godzin okazuje się być sporą przyjemnością. A o to, między innymi, chodzi w krojeniu.

Jak dobrze dbać
o luksusowe noże Mcusta Zanmai -
radzi specjalista

OSTRZ NA KAMIENIACH
CERAMICZNYCH LUB
SYNTETYCZNYCH

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

  • noże ostrz Classic Pro Zebra w proporcjach 50/50 pod kątem 13-15 stopni
  • do krojenia używaj desek z wysezonowanego drewna lub profesjonalnych desek do sushi, tworzonych przez wyspecjalizowane japońskie marki
  • noże Mcusta Zanmai przechowuj na listwach, czy pulpitach magnetycznych; możesz również zaopatrzyć się w piękną sayę, która ochroni ostrze
  • pamiętaj, że japońskimi nożami nie kroi się mięsa z kością, czy mrożonek
  • japońskie noże Classic Pro Zebra myj ręcznie, nigdy nie wkładaj ich do zmywarki